Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 13, 2017

Puustelli-keittiöt kiinnostavat Minneapolisissa


PuustelliUSA:n voimamiehet Mikko Juola ja Björn Freudenthal ovat ylpeitä Minneapolisin kodinsisustusmessuilta saamastaan ykköspalkinnosta.

Runsas vuosi sitten Yhdysvaltoihin rantautunut suomalainen keittökalustevalmistaja Puustelli on kotiutunut Minnesotan osavaltioon hyvin. Innovatiivinen keittiökonsepti on alkanut kiinnostaa perinteeseen sitoutuneita amerikkalaiskuluttajia ja ennakkoluulottomat yrittäjät Mikko Juola ja Björn Freudenthal ovat innoissaan.

-Aloitimme toimintamme 2016 Minneapolis Home & Garden Showsta. Alku lähti erinomaisesti käyntiin ja olemme saaneet uusia asiakkaita alan messuilta runsaasti, toimitusjohtaja Juola kertoo Amerikan Uutisille.

Suomessa Puustelli on lähes sata vuotta vanha perheyhtiö ja markkinajohtaja keittiökalustealalla. Juola itse on ollut yrityksen palveluksessa vuosia, aluksi myyjänä Turussa ja sitten Raumalla Puustelli-kauppiaana.

-Yrityksen perustaminen Yhdysvaltoihin on ollut monien yhteensattumien summa. Vaimoni oli 18 vuotta sitten au-pairina amerikkalaisessa perheessä. Myöhemmin perhe vieraili Suomessa luonamme ja puhe tuli keittiöistä, sillä heillä oli tarve keittiöremontille. Esittelin Puustellin Miinus- kalustemalliston heille. Keskusteluissa tuli ilmi, että suomalaisella keittiöllä voisi olla markkinasauma meren takana. Lopulta Puustelli-keittiö kuljetettiin meren yli ja asennettiin paikalleen. Prosessi toimi kaikkiaan erinomaisesti. Havaitsimme, että suomalainen keittiö sopi mainiosti amerikkalaiseen asuntoon. Taustalla teimme mittavan markkinatutkimuksen liiketoimintasuunnitelman pohjaksi, pari vuotta maassa asunut Mikko Juola kertoo yritysidean synnystä.

Puustelli-keittiöiden näyttelytilat sijaitsevat Minneapolisin keskustan tuntumassa. Pohjoismainen design kiinnostaa tänä päivänä suuresti amerikkaloaisia.

Juolan liikekumppanilla Björn Freudenthalilla on parinkymmenen vuoden kokemus Yhdysvaltojen ja Minneapolis – St. Paul alueen liike-elämästä ja remontointimarkkinoista. Minnesota ja sen keskus Minneapolis on Yhdysvaltojen perinteisintä amerikansuomalaisaluetta, jossa asuu 3,6 miljoonaa ihmistä. Asujaimiston etninen tausta nojaa vahvasti Pohjoismaihin ja Eurooppaan, mikä on havaittavissa osavaltion kulttuurista ja arkielämän arvoista.

-Luulin löytäväni Minneapolisista pienen Suomen, mutta havaitsin että sehän on itse asiassa suurempi, heitti FinnFest2017-tapahtuman yhteydessä alueella vieraillut presidentti Sauli Niinistö minnesotalaisille yrittäjille. Amerikansuomalaisilla, joita kaupungin ympäristössä asuu runsaat 20 000, on alueen historiassa vahvat juuret.

Biokomposiittirunko

kestää kovankin käytön

Minneapolisissa uskotaan ekologisesti kestävämpiin arvoihin samoin kuin Suomessakin. Tämä näkyy myös Puustellin Miinus- tuotelinjassa joka on tarjolla nyt Yhdysvalloissa. Keittiön rakenteissa ei ole käytetty lainkaan formaldehydiä sisältävää lastulevyä, eikä formaldehydipohjaisia liimoja muutenkaan, selvittää Mikko Juola. Kaikki pintakäsittelyt on tehty vesiliukoisilla käsittelyaineilla joten keittiöiden sisäilmapäästöt alittavat reilusti tiukimmatkin standardit.

-Puustellin patentoima kalusterakenne perustuu ruiskuvalettuun biokomposiittirunkoon kaapiston kantavissa rakenteissa, jonka ansiosta ne ovat äärimmäisen kestävät. Puustelli antaakin runkorakenteelle, saranoille ja vetolaatikoille peräti 30 vuoden takuun.

Kun rakenne on tehty kunnolla, ei kalusteiden vaihtamiselle lähiaikoina ole tarvetta. Jos ulkonäköön haluaa muutosta muutaman vuoden jälkeen, voi kestävän runkorakenteen säilyttää ennallaan mutta ovien, kalustesivujen ja tasojen vaihtamisella saadaan nopeasti täysin erilainen ulkonäkö, Mikko Juola sanoo. Tämä on myös säästää rahaa ja luontoa, kun kaikkea ei tarvitse tehdä uudelleen.

Puustelli-keittiön laatikostot ovat markkinoiden parasta laatua, mikä tekee niistä paitsi erittäin tukevat ja myös helposti avattavat ja suljettavat. Uniikin runkorakenteensa ja nykyaikaisen suunnittelun tuloksena Puustelli- Miinus keittiöissä käytetään jopa puolet vähemmän materiaalia kuin perinteisessä lastulevykeittiössä.

-Suuressa maassa perinteisiä asenteita ei helposti muuteta mutta Skandinaavinen sisustus ja toiminnallisuus on selkeä kasvusuuntaus markkinoilla, Juola selvittää. Viesti kuluttajilta ja ammattilaisilta on ollut ennakoitua parempi.

-Olemme onnistuneet pääsemään alueen sisustussuunnittelijoiden tietoisuuteen. Myös keittiöiden asennuksissa on yhteistyösopimuksia asiansa osaavien yritysten kanssa tehty, Mikko Juola kertoo. Yrityksen markkinointi onkin perustunut mahdollisimman laajaan näkyvyyteen alan messuilla ja näyttelyissä, joita tänä vuonna on kertynyt jo 26.

Puustelli leviää yli mantereen

Pääliiketoimintamme on yksityiset omakotitalojen keittiö / asuinkerroksen remontit mutta reipasta kasvua ja volyymiä haetaan myös rakennusliike- suunnittelija- arkkitehti- ja rakennuttajamarkkinoista. PuustelliUSA solmi elokuussa 114 rivitalohuoneistoa käsittävän urakan keittiö ja kylpyhuonekalusteiden sekä työtasojen toimittamisesta Minnesotaan. Ensimmäinen toimituserä on Harjavallassa tehtaalla jo tuotannossa. Tämä on ensimmäinen isompi projektikauppa USA:an ja jatkoa on luvassa, Juola lupaa. Referenssikohteena rivitaloprojekti on uransa alkutaipaleella olevalle yritykselle merkittävä.

-Meillä on myös asiakkaita muualla kun Minnesotassa. Yksi keittiö odottaa rahtia Minneapolisista San Franciscoon. Ensimmäiset toimitukset Seattleen on jo asennettu. Myös toiselle rannikolle on vahvaa pohjatyötä tehty, Juola kertoo.

Björn Freudenthalin mukaan keittiöiden asennustyö on tarkkaa ja taitoa vaativaa työtä, mitä välttämättä alan amerikkalaisasentajien piirissä ei tiedosteta.

-Tekisimme mieluiten yhteistyötä suomalaisten ammattimiesten kanssa, joiden kädentaidot ovat huippuluokkaa, yrittäjä toteaa. Yrittäjät toivovatkin saavansa kontakteja asentajilta eri puolilta Yhdysvaltoja yhteistyön aloittamiseksi. Sama koskee myös koko Puustelli-konseptin levittämistä ympäri laajan maan.

-Minneapolisin alue jo itsessään on yhtä suuri kalustemarkkina kuin koko Suomi. Mutta tavoitteemme on viedä Puustelli-merkkiä ja -konseptia eteenpäin eri osavaltioissa paikallistuntemuksen turvin. Tarkoituksemme on luoda yrittäjävetoinen myymäläverkosto koko maahan. Tässä asiassa luotamme myös suomalaisiin, Mikko Juola toteaa. Toive ei ole tuulesta temmattu, sillä historiallisesta perspektiivistä tarkastellen amerikansuomalaiset ovat menestyneet uudessa kotimaassaan juuri kädentaitojen ja luotettavuutensa ansiosta.

Mikko Juolan ja Björn Freudenthalin työ on saanut tunnustusta myös alan ammattipiireissä. PuustelliUSAn messuosasto muun muassa voitti Minneapolis Home & remodeling showssa parhaan osaston palkinnon.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Minneapolis, MN