Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 25, 2017

Kotikirkon remontti puolessa välissä


Pastori Marko Mesiäislehto ja rakentaja Jorma Puranen iloitsevat Lake Worthin Kotikirkon uudesta ja puhtoisesta ilmeestä.

Lake Worthissa sijaitsevan rauhallisen High Ridgen omakotialueen asukkaat ovat havainneet viime aikoina epätavallisen paljon liikennettä ja toimintaa pääkatunsa varrella sijaitsevan kirkkonsa ympäristössä. Vuodesta 1990 lähtien High Ridge Roadin kirkossa kokoontuneet suomensukuiset helluntailaiset ovat nyt käärineet hihansa ja pistäneet tuulemaan.

-Kotikirkko remontoidaan nyt uuteen uskoon, sekä tiloiltaan että toiminnaltaan, sanoo viime helmikuussa kirkon pastoriksi valittu Marko Mesiäislehto, 38. Kaunislinjainen entinen ruotsalaispyhättö on jo saanut uuden maalipinnan ulkokuoreensa, sisätiloissa työskennellään vielä. Ensimmäinen englanninkielinen jumalanpalvelus Coastal Chapel-yhteisön kanssa pidettiin vielä hieman keskeneräisissä tiloissa 22. päivä sunnuntaina partnership-henkisesti. Coastal Chapelin kanssa sanan ääreen kokoontuivat lähinnä Kotikirkon englanninkielinen ryhmä yhdessä suomenkielisten tukemana. Coastal Chapel tuleekin käyttämään jatkossa toiminnassaan Kotikirkon tiloja aiemmin heidän kokoontuessaan Boca Ratonissa.

Sunnuntain avajaistilaisuus oli merkittävä kirkon päivitetyn toimintasuunnitelman mukaan. Lake Worthin helluntaiseurakunnan Kotikirkon johtoryhmä on nimittäin päättänyt jatkaa englanninkielistä toimintaansa jatkossa Coastal Chapel lipun alla aiemman All Nations Church nimen sijasta. Jatkossa englanninkielinen jumalanpalvelus pidetään puoli tuntia myöhemmin, sunnuntaisin klo 10.30 ja suomenkielinen iltakirkko klo 5 pm.

-Itse asiassa englanninkielisten jäsenten elämä ja toiminta jatkuu kirkossamme Coastal Chapel-nimen alla. Toimintaa heillä tulee johtamaan aiemmin Trinity-kirkon piirissäkin työskennellyt Coastal Chapel-pastori Ron Jones, kertoo Marko Mesiäislehto. Muutos on merkittävä All Nations Church-nimeä viime vuosina käyttäneen suomalaiskirkon toiminnassa, jonka tarkoituksena alunperin oli integroitua ”Kaikkien Kansojen Kirkkona” ympäröivään yhteiskuntaan.

Lake Worthin helluntaiseurakunta osti ruotsalaiskirkon vuonna 1990. Nyt kirkkorakennus ja toimisto-osa pistetään uuteen uskoon kirkon omin talkootyövoimin. -Olemme saaneet merkittäviä lahjoituksia remonttia varten, kiittelevät Marko ja Jorma kirkon hyväntekijöitä.

-Nyt tämä nimi jää historiaan ja me suomalaistyössä mukana olevat jatkamme perinteisellä Kotikirkko –nimellä, kuten on aina ollut, pastori Mesiäislehto kertoo. Kotikirkko on aikoinaan perustettukin Finnish Pentecostal Church of Lake Worth Non profit organisaationa, joten luontevaa on puhua suomalaisittain pitkät perinteet omaavasta Kotikirkosta. Kirkossa kokoonnutaankin jatkossa sunnuntaisin kolmen eri nimen alla burmalaiskirkon kokoontuessa vielä myöhemmällä illalla.

Pohjanmaalta kotoisin olevan nuorekkaan pastorin nimi on Suomessa varsin tuttu urheilu, ja etenkin painipiireissä. Alajärvellä lapsuutensa asunut Mesiäislehto joutui väkisinkin poikasena yhdessä veljensä kanssa yhden alueen suosituimman urheiluharrastuksen pariin.

-Painiurallani tuli harjoitelluksi paljon, jopa kymmenen kertaa viikossa ja parhaimmillaan enemmänkin. Kovimpina päivinä juniori-ikäisenä oli kolmetkin harjoitukset samana päivänä. 16-vuotiaana koin hengellisen herätyksen ja ajatuksissani halusin tulla papiksi, Marko kertoo.

Koulussa erinomaisesti menestyneen nuorukaisen tiet johtivat kuitenkin tekniikan pariin. Hänestä tuli IT-alan insinööri.

-Työura teollisuuden palveluksessa keskittyi kuitenkin lähinnä rakentamisen piiriin, useita vuosia jättimäisen teräskonsernin Rautaruukin palveluksessa työskennellyt Mesiäislehto kertoo. Työssään hänelle suurin osa kokemuksesta karttui kansainvälisissä liiketoiminnan kehitystehtävissä. Marko avioitui niin ikään alajärveläisen Eveliinan kanssa hänen ollessa suorittamassa yliopisto-opintoja Savonlinnassa. Pastoripariskunnalla on kolme lasta, 10-vuotias Salma, 8-vuotias Selina ja pian viisivuotias Sebastian.

Alajärveläisten ajautuminen Floridan suomalaisalueelle kuulostaa maallikostakin Herran johdatukselta.

-Voitimme Yhdysvaltojen green card-arvonnassa pysyvän asumisoikeuden maahan. Mietimme pitkään vaimoni kanssa tätä suurta elämän muutosta, ja päätimme lopulta ottaa haasteen vastaan, pastori kertoo. Kaiken muun ohella Marko on saanut mahdollisuuden opiskella Teologian maisterin tutkintoa työn ohella South Florida Bible School & Theological seminaryssa. Suomessa ollessaan Marko on ollut pidempään aktiivi vaikuttaja helluntaiherätyksen erilaisissa tehtävissä, josta siirtyminen pastorin tehtäviin oli luontevaa.

Lake Worthin suomalaiskaupungissa pitkään ansiokasta hengellistä työtä tehneelle helluntaikirkolle uuden pastorin saaminen suoraan Suomesta tuli sopivaan aikaan. Valtakulttuurin puristuksessa kamppaileva alueen suomalaisyhteisö kutistuu jatkuvasti varsinaisen siirtolaisuuden tyrehdyttyä ja alueen suomalaisjärjestöjen jäsenmäärät ovat siksi laskussa. Vapaaehtoisten löytäminen alueen suomalaistapahtumiin on entistä vaikeampaa. Nyt jos koskaan tarvittaisiin suomalaisten kesken yhteistyötä, mikäli omaa kulttuuria halutaan vaalia Etelä-Floridassa.

Kotikirkon joskus kivikkoinenkin tie johtaa taas ylöspäin, monellakin sektorilla. Tämän on ilokseen havainnut myös kirkon vanhemmisto - Seurakunta on saanut vastaanottaa merkittäviä lahjoituksia esimerkiksi meneillään olevaa kirkon kiinteistöremonttia varten. ”Tätä työtä ovat innokkaasti lähteneet viemään etenpäin erityisesti englanninkielinen ryhmä, mutta myös suomalaiset ovat antamassa oman panoksensa”, tarkentaa Marko.

-Saimme yksityisenä lahjoituksena kaikki remontissa tarvittavat pintamateriaalit, matot ja maalit, arvoltaan noin 15 000 dollaria, Marko Mesiäislehto kiittelee. Kahteen vaiheeseen kaavailtu remontti nielee kuitenkin varoja ja lahjoitukset ovat yhä tervetulleita. Remonttityöhön kirkon piiristä löytyvät alueen pätevimmät käsityömiehet, jotka ovat nyt innolla tarttuneet härkää sarvista ja puhdasta jälkeä syntyy. Valmista kirkossa ei kuitenkaan tule tämän talvisesongin aikana, ja osa töistä jätetäänkin ensi keväälle koska kirkolle halutaan taata toimintarauha vilkkaan talvisesongin aikana.

Alkaneen talvisesongin päätapahtuma Kotikirkossa suomalaispuolella on 22.-25. helmikuuta 2018 pidettävät Talvipäivät, jonka ohjelma tulee pastorin mukaan olemaan vaikuttava Suomesta ja Kanadasta saapuvine esiintyjineen ja puhujineen. Vierailulle tulevat mm. tunnettu helluntaievankelista Marko Selkomaa, sekä pastoripariskunta Anne ja Jyrki Palmi. Aiheesta kiinnostuneet löytävät lisätietoja seurakunnan nettisivuilta www.kotikirkkoflorida.com. Kotikirkolla toimii myös lasten Pyhäkoulu englanninkielisellä puolella sunnuntai-aamuisin uudistetussa piharakennuksessa.

Myös ajatus Suomi-koulun toiminnan jatkamisesta on pulpahtanut pintaan aika ajoin Etelä-Floridan suomalaisalueella. St.Andrew`sin suomalaiskirkon piirissä toiminut Suomi-koulu lopetti toimintansa viime vuosikymmen puolivälissä opettajien puutteeseen.

-Yhteistyömme St.Andrew`sin luterilaiskirkon kanssa on pääsemässä hyvään vauhtiin. Ainakin luvassa on Suomi 100-puistopiknik tapahtuma 30.12. yhteisvoimin. Pastori Mia Hagman vierailee myös Kotikirkossa 26. marraskuuta. Suomalaisyhteistyö ja tietenkin suomenkielen säilyminen vahvana alueella olisi tärkeä tehtävä, pastori ja pienten lasten isä Marko Mesiäislehto toteaa.

Olisiko sekään maailman suurimpia ihmeitä, jos alueen suomalaiskirkot löisivät hynttyyt yhteen ja aloittaisivat Suomi-koulutoiminnan uudelleen? Ainakin Suomen valtio olisi vahvasti hankkeen takana, sillä määrärahoja maailmalla toimiville Suomi-kouluille on lisätty jatkuvasti viime vuosien aikana valtion niukkasbudjetista huolimatta.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL