Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 10, 2017

Terveysvakuutusten asiantuntija: Tilanne markkinoilla kaoottinen


Vuosittain tapahtuva terveysvakuutusten tarkistusaika pitää Miko Puron syksyisin liikkeessä. Kymmeneosa hänen asiakunnastaan on amerikansuomalaista alkuperää.

Lähes 20 vuotta vakuutusalan markkinoilla Yhdysvalloissa toiminut Miko Puro on seurannut valtakunnallista kissanhännänvetoa ristiriitaisin tuntein. Edellisen presidentin voimaansaattama ns. Obamacare toi terveysvakuutusten piiriin suuren osan niistä kansalaisista, jotka eivät saaneet vakuutusta työnantajan kautta tai heillä ei ollut varaa itse maksaa sitä. Republikaaninen hallitus on kertonut kaatavansa Obamacare-järjestelmän.

-Riitely on mielestäni saanut vähän liian suuret mittasuhteet. Loppujen lopuksi kiista koskee vain alle 10 prosenttia kansasta. Yli 90 prosentilla ihmisistä on kattava terveysvakuutus, joko työnantajan kautta saatu HMO tai sitten heillä on eläkeläisten Medicare, Miko Puro muistuttaa.

Yhdysvaltain terveydenhoito on ennen Obamaceren voimaansaattamista perustunut vakuutuksiin, joita maassa tarjoavat kaikki suuret vakuutusyhtiöt. Eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna vakuutusmaksut ovat olleet ikäänkuin pakollinen vero, jonka maksamiseen ovat osallistuneet sekä työnantaja että työntekijä keskinäisellä sopimuksella. Eritasoisia ja –sisältöisiä vakuutuksia on käytetty tehokkasti myös pätevien työntekijöiden rekrytoinnissa.

Obaman läpiajama uusi Affordable Care Act-laki (ACA) ei tuonut tähän tilanteeseen muutosta vaan edellytti, että vakuutusten ulkopuolelle jäävän kansanosan oli sakon uhalla otettava itselleen terveysvakuutus. Näiden vakuutusten edullisuuden takeena olisi vakuutusyhtiöiden kiristynyt kilpailu.

-Näin ei ole käynyt. Useimmat suuret valuutusyhtiöt ovat jättäytyneet ACA-laissa tarkoitetusta kilpailuista pois ja vakuutusten hintataso on noussut reilusti, Miko Puro toteaa. Hänen mukaansa Obamacare-lain piirissä toimii Floridassa enää kolme vakuutusyhtiötä; Molina, Florida Blue ja Ambetter.

-Tilanne on tällä hetkellä kaoottinen. Vakuutushinnat ovat kaikkiaan nousseet 40-70% ja varmaa on, että ainakin vuonna 2018 Obamacare on yhä voimassa, Puro sanoo. Hän lohduttaa kuiten samaan hengenvetoon, että myös korvausten määrä on nousemassa samassa suhteessa.

-Kuluttajan kukkarossa nousu ei siksi kuitenkaan näkyne niin rajuna, hän laskee.

Miko Puron pitkä ura henki- ja terveysvakuutusten parissa saattaisi vaikuttaa hyvinkin stressaavalta, mutta asiantuntija itse on tottunut muutoksiin.

-Terveysvakuutukset ja yli 65-vuotiaiden Medicare ovat mielenkiintoisia työsarkana, mutta niillä tapahtuvat muutokset vaativat jatkuvaa seurantaa. Enemmänkin tilanteesta voisi kuluttaja stressaantua, Puro naurahtaa. Medicare-vakuutukset ovat ensi vuonna edelleen hyvin vakaita ja niiden taso saattaa joka parantua. Hän kuitenkin kehottaa asiakkaitaan vertailemaan eri yhtiöiden HMO- ja PPO-vakuutuksia keskenään. Esimerkiksi lääkäri- ja palvelutarjonnassa saattaa esiintyä suuriakin poikkeavuuksia.

Tänä syksynä Floridan markkinoilla poiketaan maan käytännöstä siinä, että vuositasolla tehtävää vakuutuksen tarjoajan valintaa on jatkettu vuoden loppuun. Normaalisti takaraja on ollut 7. joulukuuta. 

Obamacaren jatkuminen ensi vuoteen on monelle lain vastustajalle pettymys. Korvataanko laki täysin uudella vai korjataanko nykyisen lain tekstiä, on Capitol Hillin kuumin peruna tällä hetkellä uuden verolain lisäksi. Miko Puro varoittaa niitä, joilla ei ole lainkaan vakuutusta, varautumaan verottajan toimenpiteisiin. IRS mätkäisee vakuutuksettomille lisäveron, mikäli veroilmoituksen yhteyteen ei ole liitetty todistusta voimassa olevasta vakuutuksesta. Viranomaisen menettely tuntuu monesta oudolta vapaavalinta-periaatteen nimeen vannovassa maassa.

Kongressissa todetaan käytävän molemmin puolin, että Obamacare tässä muodossa ei ole valmis paketti koko kansan terveydenhoidon järjestämiseksi. Liittovaltion vakuutusyhtiöille antama tuki, jolla kompensoitiin köyhempien kansalaisten vakuutusmaksuja, lopetettiin presidentin asetuksella. Kaivavatko laskutaitoiset vakuutusyhtiöt tässä tilanteessa omaa kuvettaan,  jää nähtäväksi. Vapaan kaupan maassa yrityksiä ei voi – eikä saa – pakottaa osallistumaan sellaiseen toimintaan, jota ne eivät itse hyväksy.

-Ne, jotka maksavat itse kokonaan ACA-lain piiriin kuuluvan terveysvakuutuksen, voivat joutua  maksamaan ensi vuonna 40-70% enemmän, Miko Puro vakuuttaa. Siksi hänen mielestään olisi ensiarvoisen tärkeätä, että ihmiset ottaisivat yhteyttä asiantuntijaan, joka parhaiten tuntee lain ja  kaikki markkinoilla olevat vakuutustuotteet.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL