Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 29, 2017

IRS:n pääjohtaja John Koskinen jäi eläkkeelle


John A. Koskinen on vieraillut usein FALAn tilaisuuksissa New Yorkissa ystävänsä Robert Saaston kutsusta.

Amerikansuomalainen John A. Koskinen, 78, jäi yhdeksäs marraskuuta 2017 eläkkeelle Yhdysvaltojen veroviraston IRS:n pääjohtajan paikalta. Senaatti vahvisti John Koskisen nimityksen 20. joulukuuta 2013 maan korkeimmaksi veroviranomaiseksi kaikkien demokraattisen puolueen edustajien ja viiden republikaaniedustajan puoltoäänillä. Hänen varsinainen virkakautensa alkoi 6. tammikuuta 2014.

Demoraattitaustaisen Koskisen työ vaikeutui presidentinvaalien jälkeen. IRS:n budjettia leikattiin 18 % ja viraston henkilömäärä laski 23%. Pääjohtajan merkittävimmäksi tehtäväksi jäi viraston puolustaminen kongressin kuulusteluissa. Sähköpostiviestissään Amerikan Uutisten kolumnistille Robert Saastolle virassaan republikaanien ajojahdin kohteeksi joutunut Koskinen kirjoittaa:

-On totta että oletettavasti suurilukuinen ”Freedom Caucus” epäonnistui yrityksissään saada minut viralta, peruuttaa eläkkeeni ja jättää palkkani maksamatta. Todella hienoja ihmisiä! Suurin palkkioni oli kuitenkin, että selvisin hengissä.

New York Timesille antamassaan haastattelussa John Koskinen ilmaisi huolensa siitä, että ”kongressiedustajilta saamani törkeä kohtelu saattaa vähentää muiden julkisiin virkoihin hakijoiden määrää”. Hän itse ei koskaan harkinnut eroa, mikä Saaston mukaan on todellinen osoitus suomalaisesta sisusta. Asianajajana New Yorkissa työskentelevä Robert Saasto on FALAn (Finnish-American Lawyers Association) pitkäaikainen puheenjohtaja. John Koskinen on ollut yhdistyksen jäsen vuodesta 1994.

Oikeusoppinut John Koskinen on tehnyt yhteistyötä aikaisemminkin Donald Trumpin kanssa. Vuonna 1975 Koskinen oli rahoitusyhtiö Palmieri Companyn palveluksessa, jolloin hän kävi neuvotteluja silloin 29-vuotiaan Trumpin kanssa. Asia koski tuolloin New York Cityn keskustassa sijainneen Commodore-hotellin myynnin yksityiskohtia. Tuona ajankohtana  antamassaan haastattelussa Koskinen kuvasi Trumpia ”vaikuttavaksi, energiseksi henkilöksi, jonka kanssa oli hauska tehdä kauppaa”.

John Koskinen vieraili kesällä 2014 sukulaistensa luona Karstulassa ja Saarijärvellä "matalalla profiililla".

Virkakaudellaan IRS:n johdossa Koskinen on onnistunut pitämään Trumpin verotiedot lain mukaisesti salassa huolimatta siitä, että ”jotkut tarjosivat verotietojen paljastamisesta miljoonia dollareita...kopiot veroilmoituksista ovat säilytettynä lukitussa kaapissa salaisessa huoneessa IRS:n päämajassa”.

John A. Koskinen kirjoitti itse artikkelin Amerikan Uutisille ensimmäisestä kesämatkastaan Suomeen muutama vuosi sitten.

-Olen aina ollut ylpeä suomalaisista juuristani. Isäni ja äitini vanhemmat  tulivat Suomesta Yhdysvaltoihin 1900-luvun alkupuolella. Isäni vanhemmat, Johan Alfred Koskinen ja Ida Maria Poikonen olivat kotoisin Karstulasta. He saapuivat Clevelandiin Ohioon vuonna 1905, John  Koskinen kertoi artikkelissaan.

-Isäni Yrjö Koskinen syntyi Clevelandissa ja tapasi äitini Irjan siellä. Äiti syntyi Chisholmissa Minnesotassa, jonne hänen vanhempansa asettuivat asumaan Suomesta saavuttuaan. Käytyään oppikoulun äiti muutti Clevelandiin. Minä synnyin vuonna 1939 Clevelandissa, jossa oli erittäin eloisa suomalaisyhteisö. Vierailimme usein äitini luona ja vierailun kohokohta oli aina käynti perhesaunassa.

North Carolinan Duke-yliopistossa oikeustiedettä pääaineenaan opiskellut John Koskinen kutsuttiin vuonna 1994 Valkoisen Talon henkilökunnan varajohtajan virkaan (the Deputy Director for Management). Koskinen on tunnettu innokkaana jalkapallomiehenä (soccer) ja vuosina 2004-2008 hän toimi Yhdysvaltain Jalkapalloliiton puheenjohtajana. Duke-yliopiston jalkapallo- ja lacrosse stadion on ristitty hänen mukaansa Koskinen Stadium`iksi.

Maineikas newyorkilaistuomari John Pessala, joka perusti 1990-luvulla FALAn yhdessä Robert Saaston kanssa,  kutsui John Koskisen FALAn jäseneksi.  Yhdistyksen suomalaisyhteyksien avulla John Koskinen alkoi saada tietoa esivanhemmistaan ja sukulaisistaan Suomessa.

-Apuna juurieni etsinnässä oli Seattlessa asuva W. Bruce Matson, joka onnistui löytämään valtavan määrän tietoa Koskinen- ja Poikonen-nimisistä sukulaisistani Karstulan ja Saarijärven seuduilla. Sukulaisteni tapaamiseen johtanut tapahtumaketju oli uskomaton, John A. Koskinen kertoo. Hän vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa kesällä 2014 kuultuaan, että Poikosen-suvun jäsenillä oli tuolloin perhekokous Karstulassa.

-Näiden sukulaisten olemassolosta  minulla ei ennen ollut aavistustakaan.

Robert Saaston mukaan eläkkeelle siirtyessään John A. Koskinen haluaa vetäytyä julkisesta elämästä eikä halua antaa enää haastatteluita. Amerikan Uutisten päätoimittajalle lähettämässään viestissä John Koskinen kuitenkin ilmoittaa, että haluaisi vierailla Etelä-Floridassa tutustumassa Palm Beachin suomalaisalueen asukkaisiin ja toimintaan.

Teksti: Mikko Koskinen

Kuvat: Robert Saasto, John A. Koskinen