Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 7, 2017

Eino Grön sai Kullervo Linna-palkinnon


"Minulta sinulle" on Eino Grönin elämästä kertova uusi kirja, jonka luonteva teksti on musiikkitoimittaja Markku Veijalaisen käsialaa. (Kuva: Mikko Koskinen)

Kullervo Linnan Säätiön palkinnot jaettiin viime viikolla iskelmä- ja tangolaulaja Eino Grönille sekä sanoittaja Sinikka Svärdille. Vuosittain jaettavat palkinnot myönnetään tunnustuksena musiikin ammattilaisille heidän ansioistaan kotimaisessa viihde- ja tanssimusiikissa.  Tilaisuudessa Maarit Niiniluoto loi katsauksen palkittavien tähtien taipaleeseen iskelmämusiikissa. Hän kuvaili Eino Grönin (s. 1939) perineen musikaalisen lahjakkuutensa vanhemmiltaan ja kertoi iskelmälaulajan tehneen läpimurtonsa 1950-luvulla. Grönin isä soitti merimiesten tavoin maniskaa (mandoliinia), ja äiti lauloi kirkkokuorossa.

-Sieltä se minun musikaalinen lahjakkuuteni on tullut, Eino Grön sanoo 60 vuoden uransa jälkeen.             

Vuonna 1955 Eino Grön oli kuuntelemassa Yyterissä Olavi Virtaa, palvomaansa maestroa ja Suomen suosituinta laulajaa. Musiikin lisäksi Grön oli lahjakas urheilussa ja saavutti voittoja painissa niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Eino Grönin uraan vaikutti merkittävästi Toivo Kärki, joka etsi lahjakkuuksia 1950-luvulla Musiikki Fazerin kotimaisena tuotantopäällikkönä. Kun Grön voitti iskelmälaulukilpailun Porin Torpalla vuonna 1957, Kärki kannusti nuorta miestä jatkamaan laulajan uraa.

Einon ensi voitto Kullervo Linnan säestyksellä

Helsingin Byggalla eli Työväentalolla pidetyissä Iskelmälaulun SM-kisoissa Grön lauloi kappaleet ”Onni jonka annoin pois” ja ”I can't give you anything but love” voittaen miesten suomenkieliset ja englanninkieliset sarjat. Laulajia säesti tuolloin Kullervo Linnan tanssiorkesteri.

Pitkän uran tehnyt Grön on esittänyt monenlaista musiikkia aina iskelmästä ja tangosta amerikkalaisiin evergreeneihin ja big band -musiikkiin saakka. Laulaja on nähnyt vuosikymmenien aikana myös viihteen kentän ja tanssilavakulttuurin muutokset.  

-Me esiinnyttiin ja tehtiin sitä työtä, ikään kuin talkooperiaatteilla urheiluseuroille. Vähitellen tanssipaikat siirtyivät yrittäjien haltuun, Grön muistelee. ”Tango d'amore”, ”Seinillä on korvat” sekä lukuisia muita ikimuistoisia tulkintoja esittänyt Grön on voittanut useita populaarimusiikin palkintoja, kuten Iskelmä-Finlandian ja Erikois-Emman. Nykyisin Grön on Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen ja esiintyy Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. Bangkokissa. Talvikauden hän viettää Floridassa lukuunottamatta joulukuuta, jolloin hän pitää yleensä kirkokonserttikiertueen. Jouluaattona hän esiintyy Helsingin Messuhallissa, Heikki Hurstin joulujuhlissa.Tämän vuoden Kullervo Linna-palkinnon voittajat Eino Grön ja sanoittaja Sinikka Svärd lehdistön tentittävinä Helsingissä.

Uusi kirja joulumarkkinoille

Kuusi vuosikymmentä Suomen ja maailmankin esiintymispaikkoja kiertäneestä Eino Gönistä ja hänen urastaan ilmestyi lokakuun lopulla kirja ”Minulta Sinulle”. Elämänkerran kirjoittaja on suomalaisille viihdemusiikin ystäville tuttu Markku Veijalainen, jonka tehokas teksti tempaa mukaansa.

-Kirja onnistui hyvin. Pidän oikeastaan kaikesta siinä. Tekstiosuus kertoo kaiken olennaisen perheestäni, urastani ja yleensä elämästäni musiikin parissa, Eino sanoo Lake Worthin pimenevässä syysillassa juuri ennen Suomen koulukiertueelle lähtöään.

-Ehkä parasta kirjassa on kuitenkin kuvapuoli. Nykyisin pystytään kuvia korjailemaan hienosti ja hyvät painomenetelmät ja taidepainopaperi takaavat, että painatusjälki on hienoa katseltavaa, taiteilija itse kiittelee. Kirja painaa peräti 700 grammaa ja sen on myynnissä kirjakaupoissa Suomessa. Floridaan on tuotettu vasta lämpimäiset, mutta keväpuolella luvassa on saada kirjoja aina myyntiin asti. 

Eturivin artistit esittävät Sinikka Svärdin sanoituksia

Iskelmämusiikin sanoittaja Sinikka Svärdin (s. 1960) musiikkia ovat esittäneet monet laulajat ja yhtyeet, esimerkiksi Katri-Helena, Markku Aro ja Yölintu. Turkulaisen Svärdin uraan sanoittajana vaikutti merkittävästi 1990-luvulla Katri Helena, joka kehotti Sinikkaa lähettämään sanoituksia säveltäjänä ja kapellimestarina tunnetulle yhteistyökumppanilleen Esa Niemiselle. Svärd ja Nieminen ovatkin sen jälkeen tehneet runsaasti musiikkia yhdessä. Kaksikon yhteistyönä ovat syntyneet muun muassa sellaiset iskelmät kuin Katri Helenan tulkitsema Vie minut, Paula Koivuniemen Tulisielu ja Anna Erikssonin Kun katsoit minuun.

Svärd työskenteli aiemmin kehitysvammahoitajana, mutta siirtyi vuonna 2003 päätoimiseksi sanoittajaksi. Kullervo Linnan palkinnon lisäksi Svärd on palkittu sanoituksistaan myös Pro Iskelmällä sekä Juha Vainion palkinnolla. Sanoitusten lisäksi Svärd on julkaissut myös yhdeksän runokokoelmaa. Paljon lauluja kirjoittaneelle Sinikka Svärdille ovat hänen omasta tuotannostaan erityisen mieleisiä Johanna Kurkelalle kirjoitetut laulut ”Marmoritaivaasta” lähtien, Ritva Oksasen ”Ja joka yö” sekä Johanna Iivanaisen levy ”Mustarastas laulaa”.

Kullervo Linnan Säätiön palkinnot olivat arvoltaan 2 000 euroa. Vuonna 1987 kuollut säveltäjä, kapellimestari ja muusikko Kullervo Linna säätiöi tekijänoikeuskorvauksensa jaettavaksi tunnustuspalkintoina ja apurahoina musiikin tekijöille ja muusikoille. Säätiön tarkoituksena on edistää iskelmä- ja tanssimusiikin luomista ja esittämistä Suomessa. Linnan omista menestyskappaleista esimerkiksi ”Kultainen nuoruus” soi edelleenkin jatkuvasti suomalaisilla tanssipaikoilla.