Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 17, 2017

Pastori Mia Hagman: On uskallettava olla viallinen


Pastori Mia Hagman kehottaa seurakuntalaisiaan suhtautumaan elämänmuutoksiin avoimesti ja pelotta.

-Elämme suuren murroksen ja muutosten aikaa, sekä maailmalla että omassa elinympäristössämme. Ihmisille muuttuvat olosuhteet saattavat aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta, mutta on hyvä tietää ettemme ole yksin. Ei meidän tarvitse pelätä, sanoo St.Andrew`sin luterilaiskirkon uusi pastori Mia Hagman ja kohottaa katseensa ylös.

-Koska olemme vain ihmisiä, meidän on uskallettava olla viallisia. Lake Worthin suomalaiskirkon seurakunta toivotti Mia Hagmanin ja hänen perheensä tervetulleeksi Yhdysvaltojen suurimmalle suomalaislueelle marraskuun lopulla.

Yhdysvallat ei suinkaan ole outo maa pastorin perheelle. Aviomies Tapani Kaskeala on tehnyt mittavan kansainvälisen uran Suomen valtion omistaman vientiyritysten ulkomaista toimintaa tukevan FinPron tehtävissä eri puolilla maailmaa. Nelihenkinen perhe on tällä vuosituhannella asunut muun muassa Brysselissä ja Washingtonissa (DC), jossa vierähti kaikkiaan 4,5 vuotta.  

-Valtion vientiorganisaation toimistusjohtajana puolisoni joutui matkustelemaan jatkuvasti työtehtävissä eri puolilla maailmaa ja minä hoidin lapsia kotona. Kun FinPron Washingtonin toimistossa tarjoutui hänelle sopiva paikka, halusimme kaikki muuttaa sinne, koska tämä antoi meille mahdollisuuden viettää enemmän perheenä aikaa yhdessä, Mia Hagman kertoo.

Lasten päivittäinen hoito oli hänelle erityisen tärkeätä omien perhekokemustensa takia. -Äitini oli ammatiltaan arkkitehti – ja aina töissä. Päätin jo nuorena, että jos minä saan joskus lapsia, haluan itse hoitaa lapset kotona, Mia hymyilee. Nyt lapset ovat aikuisiän kynnyksellä, sillä Tuomas-poika on 19 ja Elsa-tytär 17. Kansainvälisen kasvatuksen saaneet lapset ovat hyvin sopeutuneet amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Tanssia harjoittelevan Elsan pääharrastus on Yhdysvalloista peräisin olevan cheerleading, missä lajissa suomalaiset on maailman huippua.

Floridan Orlandossa pidettävissä MM-kisoissa ovat sinivalkovärit menestyneet vuodesta toiseen. -Nyt on muistettava, että kysymyksessä on amatööritaso. Täällä Yhdysvalloissahan cheerleading on parhaimmillaan ammattilaisurheilua, Mia Hagman valaisee. Äiti itse on harrastanut useita liikunnallisia lajeja: tanssia, suunnistusta, lenkkeilyä – ja jopa vähän golfiakin.

 -Pidän luonnossa liikkumisesta.

Perhesyistä johtuen myös Mia Hagmanin kouluttautuminen pastorin virkaan jäi aikuisiälle. Hän valmistui Helsingin Yliopiston teologisesta tiedekunnasta vuonna 2012.

Opiskeluvuosinaan hän sai harvinaisen mahdollisuuden tutustua myös amerikkalaiseen teologian opiskeluun. Hän opiskeli runsaan vuoden Suomen Kirkkohallituksen stipendiaattina Gettysburgissa (VA) sijainneessa teologisessa seminaarissa (2009/2010).

-Suurin ero suomalaien ja amerikkalaisen pappiskoulutuksen välillä on tunnustuksellisuus. Yhdysvalloissa pappiskoulutuksessa painotetaan paljon opiskelijan omaa hengellistä kasvua, kun taas Suomessa teologian opiskelu on teoreettisempaa, pastori Hagman vertaa.

Mia Hagmanin saapuminen Lake Worthin suomalaisen St. Andrew`sin luterilaiskirkon palvelukseen oli puhdas sattuma. Seurakuntakielellä kyse oli johdatuksesta.  Entinen seurakuntalainen Washington D.C.:n ajoilta kertoi Hagmanille Floridassa tarvittavan pastoria ja kehotti tätä hakemaan paikkaa. Mia olikin yhteydessä silloiseen seurakunnan valtuuston puheenjohtajaan, Peter Makilaan, joka oli kesäloman vietossa Suomessa vaimonsa kanssa. Kunniakonsuli Makila haastatteli Hagmanin ja antoi tukensa paikan haulle.

Puhuimme vielä asiasta perheen kesken ja päätimme, että muutamme Floridaan mikäli paikka minulle aukeaa, Mia Hagman kertoo hymyillen. Mutta nopeammin sanottu kuin tehty. Yhdysvaltojen viisumikäytäntö on tiukentunut vuodesta toiseen.

-Kun ennen kansainväliset pastorit saivat hengelliseen työhön tarkoitetun R1-viisumin kolmessaneljässä kuukaudessa, meiltä kului prosessiin kuukautta vaille vuosi. Tämä on pitkälti ollut seurausta 9/11-iskusta New Yorkiin vuonna 2001, Mia Hagman toteaa.

Valmistumisensa jälkeen Mia Hagman on ehtinyt toimia pastorina myös suomalaisessa seurakunnassa.

-Työskentelin runsaan vuoden Kuusamon seurakunnan pastorina. Kyllä siinä ajassa ehti tutustua alueen ihmisiin, heidän elinympäristöönsä ja luontoon, pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Mia kertoo. Virkaveljensä, helluntaiseurakunnan uuden pastorin Marko Mesiäislehdon tervetulotilaisuudessa Mia Hagman muistutti ulkosuomalaispastorin tehtävän saattavan olla vaikeankin, sillä usein suomalaissiirtolaiset elävät ristipaineissa kahden kulttuurin vaikutuspiirissä.

-Pitää suhtautua asioihin suorasti, rohkeasti ja avoimin silmin. Toiminnan on oltava läpinäkyvää ja on luotettava yhteistyön voimaan, Mia Hagman evästää ja muistuttaa äitinsä neuvosta.

-Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, pidä suusi kiinni.

 Liekö tässä suora viesti alati ristiriitojen repimälle Etelä-Floridan suomalaisyhteisölle?

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL