Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 20, 2018

Mikon mitalla: Laurin kyydissä


Lauri Markkasen jättijulisteet koristavat United Centerin miljöötä Chicago Bullsin otteluissa.

-Ajaisinko tästä risteyksestä suoraan vai mennäänkö nyt sitä toista toista reittiä, kysyy tuore ajokortin haltija Lauri ajo-opettajana toimineelta isältään. Hän pitelee Ford Explorerin rattia rennosti ja tottuneen oloisesti. Ajo Chicagon keskustan kaduilla ei aina ole etenevää kovan liikennetiheyden takia mutta kuljettajallamme on malttia. Ajo on sujuvaa ja tilanteet ennakoivaa, kuten taksimiehellä konsanaan. Ikäänkuin nuori mies olisi pyöritellyt rattia vuosikausien ajan suurkaupungin kapeilla kaduilla. Ei uskoisi, että hän sai ajolupansa vain muutama päivä sitten.

-Kumpaa reittiä vain, kuuluu Pekan vastaus. Hänelle ovat suurkaupungin ruuhkat ja niiden ohitusreitit käyneet tutuksi talven aikana. Matka Laurin kotoa Chicago Bullsin treenihallille kestää vain kymmenisen minuuttia ja juttumme ehtii siirtyä takaisin korisasioihin. Tuleekin mieleen, että jos kuljettajamme Lauri osuu pallolla koriin kolmosviivan takaa kovalla prosentilla, osaa hän toki autoakin pyöritellä ihan taiteen ja sääntöjen mukaan.


-Miltäs se selkä nyt tuntuu, isä heittää kysymyksen kuopukselleen. –No, ihan OK se on. Vähän vaan hoitoja ja treeniä, kuminauhaa ja lajia, Lauri vastaa ja antaa ymmärtää, että olisi vaikka heti valmis kentälle. Chicago Bulls, NBA:n kuusinkertainen mestari, on tänä päivänä tulevaisuuden lupausten kehto. Organisaatio ei halua ottaa pienintäkään riskiä nuorten pelaajiensa terveyden osalta. Tässä tilanteessa, kun joukkueen play off -toiveet ovat menneet, Bulls -peliasuun pukeutuvat vain täysin terveet pelaajat. Uuden menestyksen vuodet ovat edessä.

                                                                                    X X X

Maailman kenttiä pelaajana ja tv -selostajana kiertäneenä uskoin jo nähneeni lajista kaiken. Chicago Bullsin kotiottelu Cleveland Cavaliersia vastaan osoitti kuinka väärässä olen ollut. Sellaista fiilinkiä ja innostusta jota 23 -tuhantinen yleisö osoitti omalle joukkueelleen, en ole kokenut missään. Jo alkushow enteili, että nyt ollaan koripallon mekassa. United Centerin jättiscreeneille ilmestyivät Bullsin kaikkien aikojen parhaat pelaajat Michael Jordanin johdolla. Videon tietoisku kertasi joukkueen upeimmat saavutukset tehokkaasti ja sitten mylvivät härät kehiin alkuesittelyn aikaan. Se, että joukkueen kirkkain tähti Lauri Markkanen puuttui tällä kertaa joukosta, oli meille suomalaisille tietysti pettymys.

Matsi sinänsä oli loistavaa korisviihdettä. Nyt Bullsin pelaajat olivat oivaltaneet, että koripallo on joukkuelaji, jossa pallo tekee suurimman työn. Huikeilla loppuhetkillä tarvittiin lopulta maailman parhaan pelaajan, LeBron Jamesin, koko taitoarsenaalia kääntämään peli viime vuosina NBA -finaaleihin yltäneelle Cavaliersille. Tosin me Pekan kanssa mietimme, että onkohan pelissä kahdet säännöt kun James pääsi vapaaheittoviivalle lähes aina kun Bulls -puolustaja oli lähellä. Kentän toisessa päässä pilli ei soinut samanlaisissa tilanteissa. Katsoimmeko peliä punasankaisten lasien läpi, mene ja tiedä. Sarjan kannalta lopputuloksella ei juuri ollut merkitystä kummallekaan joukkueelle.

                                                                                     X X X

Chicago Bullsin katsojamäärät ovat yhä NBA:n suurimmat. Kentälle kurkistaessani havaitsin, kuinka nopeaan tahtiin United Centerin pelialusta vaihtui koriskentästä jääkiekkoareenaksi, sillä seuraavana päivänä samassa urheilupyhätössä pelasi Chicago Blackhawks NHL -ottelunsa. Vaihtoprosessi kesti tuskin kahta tuntia.

Pian katseet kääntyivät pukuhuoneista johtavaa käytävään. Pitkän mustan kokoparran kasvattanut maailman paras koripalloilija, LeBron James tuli tervehtimään Lauria. Kohtaamisesta huokui 33 -vuotiaan veteraanin  ja parikymppisen tulokkaan keskinäinen arvonanto. Kuulumiset vaihdettiin innokkaasti ja hymyssä suin. Koripalloilijat ovat veljiä keskenään pelitasosta riippumatta.

Auliisti LeBron suostui kuvaan lämpiössä olleiden suomalaisten kanssa.

-Good luck, toivotti Lauri lopuksi LeBronille tämän suunnatessa hallilta ulos ja lentokentälle vievään bussiin. NBA -pelaajien elämä kauden aikana on alituista matkustamista, ja siihen on vain totuttava.

Me kaikki amerikansuomalaiset olemme ylpeitä Laurin menestyksestä ja toivomme maan tunnetuimmalle suomalaiselle terveyttä ja pitkää uraa. Ottamatta mitään pois Suomen upeilta NHL -jääkiekkoilijoilta.Kirjoittaja Chicagossa, maaliskuu 2018

Teksti ja kuvat: Mikko Koskinen

Chicago, IL