Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 22, 2018

Suomalaisia huijanneelle sijoitusneuvojalle kahden vuoden ehdoton tuomio


.Suomalaissijoittajilta ja -eläkeläisiltä huijattiin 2,7 miljoonaa dollaria kuuden vuoden aikana. Heidi Wivolin sai petoksesta kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion, hänen liikekumppaninsa Mark O`Sullivanin tuomio oli yksi vuosi ja 4 kuuukautta ehdotonta.

Floridan suomalaisia viime vuosina puhuttanut petosjuttu on saanut ensimmäiset tuomionsa. Sijoitusneuvoja Heidi Marika Wivolin, 49, tuomittiin 23. toukokuuta kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen Fort Lauderdalen oikeustalolla. Tuomio sisälsi petosten lisäksi rangaistukset väärästä veroilmoituksesta (2010) ja veropetoksesta (2011). Wivolinin yhtiökumppanina NEXT Financial Groupíin kuuluvassa First Trust-yrityksessä toiminut amerikkalainen Shawn O`Sullivanin sai petoksesta 1 vuoden 4 kuukauden tuomion 19. kesäkuuta. Wivolin ja O `Sullivan tuomittiin myös maksamaan korvauksia sijoittaja-asiakkailleen runsaan 2,7 miljoonaa dollarin edestä. Petokset tapahtuivat vuosina 2008-2014.
 

Suomalaisyhteisössä tapahtunut petosvyyhti on herättänyt laajaa huomiota myös Suomessa. Eniten kärsinyt rakennusalan yrittäjä Pasi Martin on kertonut hävinneensä kaikkiaan jopa viisi miljoonaa euroa.

-Heidi tarjosi erilaisia verovapaita obligaatioita, joista luvattiin jopa yhdeksän prosentin tuottoja. Hän antoi tarkat tiedot liikkeellelaskupäivistä ja erääntymispäivistä, kuten kuuluukin. Yleensä hän ilmoitti tarjoukset sähköpostilla, Martin toteaa Iltalehden tuoreessa haastattelussa.

First Trustin toimisto sijaitsi lähellä Lake Worthin keskustaa. Martin hoiti sijoitusasioitaan lähinnä sähköpostin välityksellä, mutta kävi toimistossa aina Floridassa vieraillessaan. Floridalaispankin palveluksessa aikaisemmin toimineeseen Wivoliniin hän oli tutustunut ensi kerran 1990-luvulla pankkiasioinnin yhteydessä. Kun Wivolin jätti pankin ja siirtyi sijoitusneuvojaksi First Trust-yritykseen, hän tarjosi palveluitaan myös Martinille.

Vuosien mittaan Pasi Martinille kertyi Wivolinin ilmoitusten mukaan pieniä tuottoja sijoituksistaan, mutta ne hän päätti sijoittaa uudelleen. Myöhemmin kaikki kuitit osoittautuivat tekaistuiksi. Wivolin ja O`Sullivan eivät olleet sijoittaneet lainkaan Suomesta saapuneita rahoja vaan pitäneet ne itse. Iltalehden mukaan Wivolin oli käyttänyt rahat itse omiin kuluihinsa, muun muassa talon ostamiseen vanhemmilleen Lake Osbornen rannalta, kesämökin rakennuttamiseen Kanadan Thunder Bay`hin sekä Mercedes 450 GL-maasturin ostamiseen. 

Petosvyyhti alkoi Iltalehden mukaan purkautua vuonna 2012, jolloin Martin törmäsi Floridan matkallaan suomalaisesta helluntaisurakunnasta tuttuun mieheen. Wivolin oli pitkään toiminut seurakunnan rahastonhoitajana sekä vuosina 2011-2013 myös hallituksen puheenjohtajana. Mies oli kertonut Martinille epäilyksistään. Iltalehti kirjoittaa:

-Hän kertoi, että kirkkoon virtaa jostain rahaa. Kukaan ei tiennyt mistä rahaa tuli, eikä Wivolin suostunut näyttämään mitään kirjanpitoa tai tilinpäätöksiä. Kaveri kysyi, että olenko varma että sijoitukseni ovat oikeissa käsissä, Pasi Martin toteaa Iltalehden haastattelussa. Mainitessaan asiasta Wivolinille, tämä kehotti Martinia olemaan uskomatta ”kaikenlaisia huhuja”.

Pasi Martinin epäilys oli kuitenkin herännyt ja hän alkoi vaivihkaa tehdä tiedusteluja sijoitusyrityksen toiminnasta. Ilmeni, että erään työntekijän mukaan yrityksen ovi ei juuri käynyt eikä asiakkaita ollut. Martinin tiedustellessa Wivolinilta perheen rahoista, tämä vakuutti kaiken olevan kunnossa vuonna 2013.

Vuoden 2014 tammikuussa Martinin rakennusliikkeen sijoituksista piti vapautua 300 000 dollarin summa, mikä olisi pitänyt siirtää hänen yrityksensä tilille Suomeen. Kun siirtoa ei kuitenkaan tapahtunut, Martin ei uskonut enää puhelimitse annettua selitystä vaan meni itse paikanpäälle toimistoon. Tuolloin Wivolin tunnusti, ettei mitään sijoituksia ole tehty vaan että rahat ovat menneet hänen omaan käyttöönsä. Iltalehden mukaan Martin soitti siitä paikasta 911-hätänumeroon ja pyysi poliisin paikalle. Itsemurhalla uhannut Shawn O´Sullivan pidätettiin myös paikanpäällä.

Myöhemmin FBI:n tutkimuksissa on paljastunut petosvyyhdin laajuus. Uhreiksi on joutunut myös suuri joukko eläkerahansa ja säästönsä First Trustille uskoneita amerikansuomalaisia. Korvausoikeudenkäynti on vuorossa  ensi vuoden puolella. First Trustin emoyhtiöltä NEXT Financial Groupilta vaaditaan korvauksia noin 20 miljoonan dollarin edestä.

Kotikirkko kiistää osallisuutensa

Etelä-Floridan helluntaiseurakunnan Kotikirkon nykyinen johtoryhmä kiistää, että seurakunta olisi sekaantunut millään tavalla Heidi Wivolinin petosjuttuun ja on julkaissut asiaa koskevan tiedotteen. Vasta runsaan vuoden seurakunnan pastorina toiminut Marko Mesiäislehto, 39, on harmistunut syntyneestä tilanteesta.

-En ole käynyt yksityiskohtaisesti läpi kirkon viime vuosien tiliotteita, jotka FBI on tarkastanut tutkimuksissaan. Sen voin kuitenkin todeta, ettei kirkon tuloissa ole käsitykseni mukaan tapahtunut minkäänlaisia piikkejä tutkinnan alla olevien vuosien aikana, Mesiäislehto toteaa Amerikan Uutisille. Paikkakunnalla liikkuneet huhut seurakunnan johdon saamista ”kuusinumeroisista” summista ovat hänen mukaansa täysin perättömiä.

-Tuodaksemme esiin oman kantamme asiaan, päätimme julkaista oman tiedotteemme. Seurakunta on joutunut hankalaan tilanteeseen ilman omaa syytään ja tämän haluamme oikaista. Ymmärrän että ihmiset ovat menettäneet paljon rahaa tapauksen johdosta ja se on hyvin ikävää. Pasi Martinille toivon henkilökohtaisesti kaikkea hyvää ja toivon että asiat selviävät loppuun saakka, pastori Marko Mesiäislehto sanoo.

 

Teksti: Mikko Koskinen

Kuva: Palm Beach Post