Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 14, 2018

West Palm Beachin golfkenttä uuteen uskoon


Wst Palm Beachin legendaarinen golf-klubi odottelee pian alkavaa remonttia. Väylät kokevat peruskorjauksen, uusi klubirakennus nousee kentän luoteiskulmaan samoin kuin pieni asuntoaluekin.

Yksi Etelä-Floridan legendaarisimmista golfkentistä, West Palm Beach County Club, uudistaa jälleen ilmeensä. Kaupungin omistama kenttä koki muodonmuutoksen viimeksi vuonna 2009, jolloin Mark McCumber suunnitteli väylät ja maiseman uuteen uskoon. Radikaalisti muuttunut golfkenttä ei kuitenkaan saanut samanlaista suosiota kuin 1940-luvulta peräisin ollut vanha kenttä. Kaupunki päätti viime viikolla, että kenttä suljetaan 30. syyskuuta. Vaikka yksityiskohtaisia suunnitelmia ei vielä ole julkistettu, kaupungin tavoitteena on avata kenttä uudessa iskussa jälleen tammikuussa 2019.

-Kentän kastelujärjestelmä ei toimi. Häviämme nyt rahaa noin $60 000 kuukaudessa eikä luvussa ole otettu huomioon kenttään kohdistuvia lainakustannuksia. Nyt on hyvä aika sulkea kenttä sillä tilikautemme päättyy juuri syyskuun lopussa, sanoo West Palm Beachin administrator Jeff Green.

West Palm Beach Golf Course valittiin 1960-luvulla kymmenen parhaan kunnallisen kentän joukkoon Yhdysvalloissa. Tunnetun kenttäsuunnittelijan Dick Wilsonin vuonna 1946 piirtämä luomus ihastutti pelaajat vaikkei kenttä sisältänyt – mikä on tuiki harvinaista Floridassa - ainuttakaan vesiestettä. Sankka puusto ja laajat pusikkoalueet väylien väleissä toimivat riittävän tehokkaina peliesteinä. Alkuvuosikymmeninä kentällä iskettiin myös tasokas PGA-osakilpailu West Palm Beach Invitational, jonka voittajaesittelyssä nähtiin myös maailman paras pelaaja Arnold Palmer. Pelaajia on palveltu siirrettävässä proshop-rakennuksessa kun varsinainen klubirakennus jouduttiin purkamaan homeongelman takia.

Vuosikymmenten ajan WPB Country Club palveli nöyrästi kaupungin golf-harrastajia. Upea kaksikerroksinen klubitalo hemmotteli asiakkaitaan maittavilla lounailla ja baarin viihtyisässä ilmapiirissä pelit pelattiin olutlasin ääressä uudelleen reikä reiältä. Kotiin ei ollut kenelläkään kiire, sillä baarin kellon viisarit osoittivat aina kello viittä – numerotaulussa kun oli 12 viitosta. Vanha klubitalo jouduttiin purkamaan homeongelman takia muutama vuosi sitten.

Maailman golf-pääkaupungiksi ristityssä Palm Beachin piirikunnassa pallopeli eli leveästi 1970-,-80 ja -90-luvuilla. Kasvavat turistivirrat toivat talvisin golffareita pohjoisista osavaltioista, Kanadasta ja Euroopastakin. Golf-kenttien määrä piirikunnassa nousi yli 140:n ja golfreikien määrä suhteutettuna asukaslukuun nousi suurimmaksi kuin missään muualla.

-Tuolloin tehtiin myös virhearviointeja golfin suosion jatkuvaan kasvuun luottaen. Kenttiä rakennettiin alueelle liikaa. Viime vuosina monet kentät ovat joutuneet lopettamaan toimintansa, sanoo PGA-ammattilainen Dan Larkin Atlantis Country Clubilta. Kilpailun kovuuden joutui havaitsemaan myös WPB Country Club, jonka ratkaisu oli suunnitteluttaa kenttä uudelleen. Mark McCumberin piirustuksen mukaan kentän runsas puusto hakattiin lähes tyystin alas avaramman ilmeen luomiseksi. Erikoista uudessa kentässä oli myös karheikkojen puuttuminen väylien varsilta, jotka jätettiin luonnontilaan hiekkamaaksi.

Viimeiset 10 vuotta ovat kuitenkin todistaneet, että ratkaisu ei ollut oikea. Väylät toki noudattelevat vanhan kentän lay-outia, mutta merituuli pöllyttää hiekkaa pelialueille mikä on omiaan vaikeuttamaan ruohonkasvua muutenkin vedepuutteesta  kärsivillä väylillä.

-Viime kenttäremontin yhteydessä väylät peruskorjattiin, mutta ilmeisesti multakerroksesta tuli liian ohut ja kasteluvesi menee liian helposti sen läpi, toteaa WPB Country Clubin palveluksessa parisen vuotta ollut suomalaisgolffari Olli-Pekka Koskinen. Greenit hänen mielestään vetävät vertoja mille tahansa alueen kentistä. Puuston lisääminen väylien varsille antaisi kentälle hänen mukaansa nykyistä miellyttävämmän ilmeen.

Kaupungin administrator Jeff Green on nyt valmis kiirehtimään kentän kehittäjäksi valitun American Linksin työn toteuttamista. Uudelleenrakentamisen budjetti on $86 miljoonaa. Kentän eteläisimmän väylän varteen on suunniteltu rakennettavaksi 200 asuntoa sisältävä kerros- tai rivitaloalue, uusi klubirakennus kentän lounaiskulmaan lähelle I95-moottoritietä sekä uusi sisäänkäyntiportti Georgia Avenuelta. Laskelmien mukaan valmiina golf-klubi toisi kaupungille tuloja $1,8 miljoonaa vuodessa. Rakennusprojekti sinällään työllistää 600 henkeä.

Palm Beach Post-lehden mukaan kaupungin ja piirikunnan välit ovat kuitenkin tulehtuneet muiden ristikkäisten asioiden takia, mikä saattaa vaarantaa – ja pitkittää – golfkentän rakennusprojektia. Ja jotta rakennusprojekti ei lyhentäisi golfväyliä, tarvitsee kaupunki käyttöönsä vielä palan maata Floridan osavaltiolta. Nämä neuvottelut voivat niinikään lykätä Jeff Greenin mukaan kokonaisprojektia. 

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen,

West palm Beach, FL