Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 12, 2018

Punainen myrkkylevä uhkaa Floridan turismia


Punalevän myrkyttämiä kuolleita kaloja on kerätty kesän ja syksyn aikana valtavia määriä Meksikonlahden puolella. Viime viikkoina "red tide" on levinnyt myös Atlantin rannikolle ja sulkenut kymmeniä uimarantoja.

Meksikonlahdella yleensä esiintyvä myrkyllinen punainen leväkukinta (red tide) on tiettävästi ensi kertaa levinnyt myös Floridan Atlantin-puoleiselle rannikolle. Punalevää on viime viikkoina havaittu Browardin piirikunnan rannikolta aina St.Lucieen asti. Useat itärannikon uimarannoista ovat olleet suljettuina, mutta tilanne on havaintojen mukaan helpottumassa.

-Kun viikko sitten löytyi rannalta noin 1300 kuollutta kalaa, viikonloppuna niitä löytyi enää seitsemän, kertoo Browardin piirikunnan luonnonsuojelutoimiston johtaja Nicole Sharp. Kalakuolemien reilu pudotus kertoo epidemian väistymisestä. Myös Lake Worthin ”suomalaiskaupungin” uimaranta oli viime viikolla muutaman päivän suljettuna. Koska punalevä päästää myrkyllisiä itiöitä myös ilmaan, rantavahdit työskentelivät tunnin mittaisissa vuoroissa kasvonaamarit päällä.

”Red tide”-leväepidemian aiheuttaa organismi nimeltään Karenia brevis (K. brevis), joka syntyy merellä noin 15-25 kilometrin päässä rannasta levälle suotuisten olosuhteiden vallitessa. Yleensä punalevää esiintyy vain Meksikon ja Floridan välisellä meriosuudella, mutta merivirrat kuten Golf-virta, voivat kuljettaa levälauttoja matkojen päähän. Punalevää esiintyy vain suolaisissa vesissä, makea vesi tappaa kukinnot. Tämän syksyn aikana Meksikonlahdella on mitattu K. brevis-soluja runsaimmillaan yli miljoona kappaletta vesilitraa kohden.

”Red tide”-ilmiö on tuttu jo vuosisatojen takaa. Historiankirjat kertovat jo 1700-luvulla esiintyneestä myrkyllisestä ilmiöstä. Ihminen ei voi vaikuttaa punalevän esiintymistiheyteen tai syntyyn, mutta meriveteen laskettujen ravinne-, likavesi- ja teollisuuspäästöjen on havaittu edistävän punalevän kasvua.Myös lake Worthin uimaranta on ollut suljettuna pyrkkylevän takia. Levä on normaalimäärinä väritöntä ja hajutonta. Sen olemassaolosta kertoo rannalle ajautuneiden kuolleiden kalojen määrä.

Tänä syksynä Floridan rannikoita vaivannut punalevä ei ole aiheuttanut toistaiseksi vakavia terveyshaittoja. Hengitystiesairauksista kärsiviä kehotetaan kuitenkin välttämään rannalla oleskelua, sillä punalevä saataa lisätä oireilua. Palm Beachin piirikunnassa on annettu erilliset toimintaohjeet 3000 lääkärille punaleväsairauksien varalta.

-On erinomainen asia, että tiedottamisen kautta ihmiset ovat nyt varautuneet hyvin tilanteeseen. Piirikunnassa on ollut vain muutama vakava sairaustapaus tämä epidemian aikana, Nicole Sharp kertoo. Ilmassa liikkuva punalevä aiheuttaa yskää, nenävuotoa ja kurkkukipua.

Suurimman haasteen punalevä aiheuttaa Floridan turismille. Pinellasin, Manateen, Sarasotan, Leen ja Collierin piirikuntien matkustajamäärät ovat romahtaneet tänä syksynä. Uutiskuvat ja –raportit kesän aikana sattuneista valtavista kalakuolemista Meksikonlahdella ja mittavista rannan puhdistustöitä ovat jääneet ihmisten mieliin. Viikonloppuna esimerkiksi Naplesin legendaarisessa Beach-hotellissa oli puolityhjää kun aikaisempina vuosina kansainvälinen luksushotelli on ollut täynnä jo lokakuun alusta lähtien. Hotellin rantahiekat hohtivat valkoisina kuten ennenkin, merivesi välkehti eikä kuolleiden kalojen aiheuttamista  hajuhaitoista ollut kuin muisto jäljellä.

Vuosien mittaan punalevän esiintymisestä on saatu tallennetuksi hyödyllistä tietoa, jonka avulla vitsauksen esiintymistodennäköisyyksiä voidaan laskea. Punalevä ei ole pelkästään Floridan vesien riesa, sillä K.brevis-levää esiintyy kaikkialla maailmassa. Epidemioiden syntymistä seurataan ottamalla merivedestä vesinäytteitä säännöllisesti, jotta punaleväkukinnan alkaessa ihmisiä voitaisiin varoittaa riittävän aikaisin terveysriskien vähentämiseksi. Punalevä levittää hermostomyrkkyä, joka on tappavaa lähes kaikille vesieläimille; kaloille, kilpikonnille, merilehmille, ostereille ja simpukoille.

Uiminen punaleväepidemian aikana ei ole hengenvaarallista, mutta myrkky saattaa aiheuttaa ihmiselle hengitystie- ja silmäoireita. Oireiden määrä ja voimakkuus riippuu henkilön yleisestä alttiudesta erilaisille ärsytyksille. Usein punalevän havaitseminen voi kuitenkin olla vaikeata, sillä vesi muuttuu punertavaksi vasta kun leväkukinta on suurimmillaan. Rantaelämää viettäviä kehotetaan kuitenkin käyttämään tervettä järkeä. Jos punalevä pääsee aiheuttamaan iho-oireita, huolellinen pesu vedellä on hyvä parannuskeino.

Punaleväkukinnan ollessa voimakkaimmillaan vedestä nostettuja simpukoita ja ostereita kannattaa ruokapöydässä välttää. K. brevis saattaa kerääntyä nilviäisten sisuksiin suurinakin määrinä ja aiheuttaa terveysongelmia. Floridan ravintoloissa meriherkkuja voi kuitenkin nauttia, sillä ne ovat viranomaisten tarkan valvonnan alaisia. Ruuanlaitossa keittäminen, paistaminen tai jäädyttäminen eivät auta sillä ne eivät tapa sitkeähenkistä eliöstöä. Huolellisesti perattua ja fileoitua kalaa sitä vastoin voi syödä, sillä K. brevis-eliöstö pesiytyy vain kalojen sisälmyksiin.

Teksti:

Mikko Koskinen,

Lake Worth, FL