Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 5, 2018

Jussi ja Pertti Piira valittiin Vuoden Yrittäjiksi


Pertti ja Jussi Piiran perustama Coastline Realty, Inc. on toiminut omistamissaan tiloissa Lake Avenuella lähes 30 vuoden ajan.

-Amerikkalaisten mielikuva suomalaisista lienee todella positiivinen, ainakin asuntovälityksen piirissä täällä Lake Worthissa, toteavat Coastline Realty, Inc:n perustaneet Jussi ja Pertti Piira.

Veljekset perustivat yrityksensä kaupungin keskustaan noin 30 vuotta sitten. Nyt yritys työllistää viitisentoista asuntovälittäjää. Paikkakunnan suomalainen kauppakamari, Finnish-American Chamber of Commerce, palkitsi Jussi ja Pertti Piiran ”Vuoden Yrittäjä”-palkinnolla viikonloppuna pidetyssä joulujuhlassa.

Yhdeksän kymmenestä asiakkaasta on tänä päivänä amerikkalaisia, jotka ovat tottuneet luottamaan suomalaisyrittäjiin.

-Tietysti meillä on myös paljon suomalaisia asiakkaita, etenkin meillä suomea puhuvilla, veljekset viittaavat Jussin Eila-puolisoon ja Jaana-tyttäreen sekä muutamiin suomalaistaustaisiin asuntovälittäjiin. FACC:n tunnustusplakaattia katsellessaan Jussi haluaa kiittää yrityksen henkilökunta.

Piiran perheen ura asuntovälityksessä juontaa aina vuoteen 1983, jolloin Pertti Piira suoritti ensimmäisenä asunnunvälittäjälisenssin.

-Sain ensimmäisen työpaikkani kaupungissa tunnetun asuntovälittäjän Horace Pepperin omistamasta Century 21-ketjuun kuuluneesta toimistosta, Pertti muistelee oppivuosiaan alalla. Perheineen Yhdysvaltoihin myös muuttanut Jussi-veli kiinnostui niinikään alasta ja suoritti realtor-linessin. Hän aloitti puolestaan uransa suomalaisen Erkki Vairimaan omistamassa toimistossa Lake Avenuella.

-Kun olimme saaneet kokemusta alalta päätimme Pertin kanssa perustaa oman firman, joka aluksi sijaitsi keskustan tuntumassa Lucerne-kadun alkupäässä, Jussi kertoo Coastline Realtyn alkutaivalta. Vuokratilat remontoitiin ja yritys palkkasi muutamia asunnonvälittäjiä palvelukseensa.

-Toimimme Lucernella vuoden verran. Tilat tuntuivat jäävän kuitenkin pieniksi. Samoihin aikoihin Vairimaa otti yhteyttä ja kysyi, olisimmeko kiinnostuneita siirtymään hänen vuokraamaansa  kiinteistöön pääkadun Lake Avenuen varrelta, Jussi Piira kertoo. Niin Coasline Realty siirtyi vilkkaan Lake Avenuen varrella.  Myöhemmin suomalaisyritys osti kiinteistön omakseen. Tänä päivänä, vuosikymmenten jälkeen, Coastline Realty toimii yhä samassa paikassa keskellä Lake Worthin suomalaiskaupunkia.

Coastline Realty on aina ollut perheyritys isolla P:llä. Jussin puoliso Eila seurasi pian veljesten esimerkkiä ja ryhtyi asuntovälittäjksi. Heidän tyttärensä Jaana puolestaan astui yrityksen palvelukseen jo 15-vuotiaana koulutyttönä.

-Jaana kävi Lake Worthin kunnallista oppikoulua. Koulupäivän jälkeen hän tuli aina työhön toimistoon hoitamaan paperitöitä ja juoksevia asioita, Jussi kertoo.

Pitkästä kokemuksesta yrityselämästä ja alalta saaneen Jaana Piiran oppi ei ole mennyt hukkaan. Tänä päivänä hän on päävastuullinen yrityksen toiminnassa muiden perheenjäsenten työskennellessä edelleen asuntovälittäjinä yrityksen palveluksessa.

Jussi ja Pertti Piira ovat pitkän uransa aikana nähneet Yhdysvaltojen talouden nousut ja laskut, sekä asuntovälityksen alati vaihtuvat markkinat.

-Olivatpa vallalla myyjän tai ostajan markkinat, meidän kiinteistövälittäjien on varmistettava että kauppa käy aina, veljekset sanovat yhdestä suusta. Kaupankäyntitavat ja –rutiinit ovat pysyneet samanlaisina läpi vuosikymmenten. Eniten epävarmuutta työhön tuo edelleen rahoitusyritysten toiminta, sillä ostajien lainansaanti saattaa tyssätä monenlaisiin seikkoihin aivan kaupan loppumetreilläkin.

-Joskus ongelmaksi muodostuu myös taloyhtiöiden säännökset ja hallitusten toiminta. Kauppaahan ei voi tehdä ilman hallituksen hyväksyntää (screening), ja se voi olla yllätys monelle suomalaiselle ostajalle, Jussi Piira totaa. Hänen mielestään yllättävissä tilanteissa taloyhtiöiden kanssa ei kannata korostaa suomalaisia kauppatapoja, sillä asukkaan hyväksyntään vaikuttavat monenlaiset seikat. Asuntoyhtiöillä on oikeus valita asukkaansa Yhdysvalloissa, mikä suomalaisittain saattaa vaikuttaa nurinkuriselta.

Etelä-Floridan asuntomarkkinat ovat olleet parin viime vuoden ajan suosiolliset myyjille, sillä  hinnat ovat nousseet tasaisesti kautta linjan. Mitä asuntomarkkinoilla tapahtuu ensi vuonna ja tulevaisuudessa, sitä on vaikeata ennakoida vaikka Yhdysvaltojen talous jyskyttää toistaiseksi eteenpäin.

-Olemme pistäneet merkille viime vuoosien hintakehityksen vietettyämme kolme kesää Suomessa. Palattuamme parin kuukauden lomalta listing-tauluille merkittyjen asuntojen hintataso on kohonnut, Jussi Piira toteaa.

Yrittäjää miellyttänyt havainto lomalta palatessa on myös ollut, että toimiston seinälle on ilmestynyt entistä suurempi ”Myytävät asunnot”-listauskyltti.

Se on merkki siitä, että kauppa käy edelleen vilkkaasti ja asunnot vaihtavat omistajaa.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL