Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 21, 2018

Onnellinen Suomi täytti 101 vuotta


Suomen ja Yhdysvaltain liput saapuvat juhlasaliiin Suomi Talolla.

Etelä-Floridan suomalaisalueella vietettiin Suomen 101. Itsenäisyyspäivää perinteisin menoin. Juhlapäivän vietto alkoi aamukahdeksalta Lake Worthin suomalaiseilla Lepokodilla, aamukymmeneltä siniristilippu nousi salkoon Suomi Talolla ja iltapäivällä pidettiin kirkkotilaisuus St.Anderw`sin suomalaisella luterilaiskirkolla. Iltajuhlia vietettiin tavan mukaan sekä Suomi Talolla että Kerhotalolla.

-Britannian ero Euroopan Unionista saattaa vaikuttaa koko alueen puolustusyhteistyöhön, myös Naton toimintaan, totesi Suomen merivoimien komentaja Jussi Koskinen Suomi Talolla pidetyssä itsenäisyyspäivän iltajuhlassa. Iltapäivän kirkkotilaisuudessa mittavan esitelmän pitänyt Koskinen tyytyi iltajuhlassa lyhyempään ja huumorintäyteiseen versioon, jossa hän viittasi muun muassa Yhdysvaltojen ja Suomen väliseen sotilasyhteistyöhön.

-Suomen kannalta siirtyminen enemmänkin kahdenvälisiin suhteisiin on hyvä asia, sillä yhteistyö oman maamme ja Yhdysvaltojen kesken entisestään vahvistuu, hän sanoi. Komentaja Koskinen on toiminut huhtikuusta lähtien Tampassa USSOCOMissa (US Special Operations Command)  Suomen yhdysupseerina.

Komentaja Jussi Koskinen totesi Suomen ja Yhdysvaltain sotilaallisen yhteistyön tiivistyvän tulevaisuudessa.

-Tampan varuskunta ja komentokeskus on valtava kokonaisuus, jossa työskentelee 22 000 henkilöä. Sotilasedustajia siellä on 54 maasta, hän kertoi. Koskinen on komennuksensa aikana ehtinyt pistää merkille myös asioita ympäröivästä amerikkalaisesta yhteiskunnasta.

-Hiljaisuus on myös kommunikointia, hän totesi mutta lisäsi samantien: -Mutta amerikkalaisille se tuntuu olevan vaikea asia...

Komentaja otti esiin myös internetin vaikutuksen nykypäivän uutisoinnille. Hänen mielestään oikean ja väärän tiedon erottaminen toisistaan on käynyt vaikeaksi.

Floridan Laulumiehet esittivät upeasti Finlandia-hymnin.

-Tätä informaatiovirtaa on kuitenkin vaikeata kontrolloida, hän sanoi.

Lyhyen itärannikon vierailunsa aikana vaasalainen upseeri ehti perehtyä Etelä-Floridan suomalaislueeseen ja kertoi juhlayleisölle myös paikallisen ”uutisen”:

-Tällä päivämäärällä Lantanassa sijaitsevan ”Pikku-Turun” nimi on muutettu ”Pikku-Vaasaksi”, Jussi Koskinen julisti komentajan oikeutuksella – ja yleisöllä oli hauskaa.

Valtiovallan tervehdyksen toi juhlaan Lake Worthin kunniakonsuli Peter Mäkilä, joka luki New Yorkin pääkonsulin Manu Virtamon kirjeen. Pääkonsulin mukaan Suomen asema kansainvälisesti on vakaa ja suomalainen yhteiskunta toimii keulakuvana monissa asioissa, esimerkiksi tasa-arvoasioissa ja koulutuksessa. Virtamo viittasi myös YK:n tänä vuonna teettämään Onnellisuus-raporttiin, jonka mukaan suomalaiset olisivat maailman onnellisin kansa.

-Onnellisuutta tutkittiin 156 maassa. 117 maassa tutkittiin myös siirtolaisten asenteita. Myös heidän mielipiteensä mukaan onnellisuus oli suurinta juuri Suomessa, Virtamo viestitti. Raportin mukaan kaikki neljä pohjoismaata oli listan kärjessä vieden kaikki ”mitalisijat”. Yhdysvallat tutkimuksen mukaan on tällä hetkellä maailman 18. onnellisin maa. Rrepublikaanien riveistä on kuitenkin kuulunut viime aikoina mielipiteitä, joiden mukaan Suomi ja muut Scandivian maat olisivat ”sosialistisia valtioita”.

Kuoronjohtaja Keijo Räikkösellä ja MidnightSun-festivaalin organisaattorilla Tom Kuutilla riitti keskusteltavaa juhlaillan aikana.

Itsenäisyyspäivän iltajuhlan musiikkiannista vastasivat Floridan Laulumiehet, jotka esittivät Fredrik Paciuksen ”Suomen laulun” ja Jean Sibeliuksen ”Finlandian”. Vaikka urhoollisesti suomalaista kuorolauluperinnettä ylläpitävien laulumiesten rivit harvenevat vuodesta toiseen, herkällä otteella esitetyt laulut saivat yleisön silmäkulmat kostumaan. Nuoren ja lahjakkaan taitelijan Lilli Theisenin pianosoolo ”Fantasie Impromptu” (Frederic Chopin) oli myös upeata kuultavaa, samoin kuin tenori Esko Airikan esittämä ”Laulu Ristilukista” (Jean Sibelius).

Itsenäisyyspäivän tapaan Suomi Talon keittiö tarjosi illalliseksi karjalanpaistia lohkoperunoilla ja jälkiruokana oli ”chocolade mousse”.  Ilta päättyi perinteisiin tanssiaisiin, paikallisten suosikkiesiintyjien Helena Melton ja Tommi Lainkarin tahtiin.


Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Lantana, FL