Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 15, 2019

Suomalaisuus on Lauri Markkaselle tärkeä asia


Laui Markkasen toinen kausi NBA-parketeilla on ollut menestys. Hänen joukkueensa Chicago Bulls ei menesty ilman taidokasta suomalaislaituria.

Lauri Markkanen, 21, on tällä hetkellä maailman tunnetuin ulkomailla asuva suomalainen. Kotikaupungissaan Chicagossa hänen nimensä voi lukea paikallisten sanomalehtien otsikoista päivittäin mutta myös West Palm Beachin pääpostitoimiston työntekijät tietävät, kuka on legendaarisen NBA-joukkueen Bullsin paras pelaaja. Koripalloilijoiden tunnettuus Yhdysvalloissa on eri tasolla kuin esimerkiksi jääkiekkoilijoiden. Amerikan Uutiset tapasi Laurin Chicago Bullsin voittoisan Miamin-vierailun yhteydessä. Tapansa mukaan suomalaislairuti oli joukkueensa kantavia voimia tehden 18 pistettä ja napaten 15 levypalloa ottelussa Miami Heatia vastaan.

-Suomalaisuus on minulle erittäin tärkeätä. Olen siitä ylpeä ja kannan sitä mukanani jatkuvasti. Ja kotiin Suomeen on aina kiva palata pitkän pelikauden jälkeen, sanoo sympaattinen Lauri Markkanen ylhäältä 213-sentin korkeudeltaan Miamin Four Seasons-hotellin kattopuutarhan terassilla. Menossa on yksi hänen kymmenistä vuosittaisista pelimatkoistaan.

Lauri Markkasen nousu runsaassa vuodessa suoraan Suomen kakkostasolta maailman ykkösliigaan on lyönyt suomalaiset urheiluihmiset ällikällä, mutta myös lajin kotimaassa Yhdysvalloissa nuoren suomalaisen nousu koripallon eliittiin on saanut laajaa huomiota.

-Perhe- ja ystäväpiirissä olemme aina tienneet kuinka lahjakas Lauri on urheilijana. Katsoimme että hänen kehityksensä kannalta olisi parasta, jos pitäisimme asian omana tietonamme ja antaisimme hänelle rauhan kehittyä, sanoo hänen isänsä Pekka Markkanen, 51.

Laurin koripallotausta on vahva, sillä isä-Pekka valittiin kolmesti Suomen parhaaksi koripalloilijaksi. Hän  edusti Suomea 128 maaottelussa ja pelasi neljässä Euroopan maassa ammattilaisena voittaen pronssia mm. Ranskan ja Saksan pääsarjoissa. Laurin äiti, Riikka Markkanen (O.S. Ellonen) oli myös maajoukkuetason koripalloilija.

Pekka ja Lauri Markkanen ovat molemmat ammattiurheilijoita. Isä-Pekka pelasi urallaan neljän Euroopan maan koripallosarjassa ja edusti Yhdysvalloissa Kansasin yliopistoa.

-Onhan perheestämme ollut suuri apu kehittymisen kannalta, sillä esimerkiksi kotona kilpailu veljieni kanssa eri lajeissa oli kova, kuopus Lauri naurahtaa ja viittaa koripalloa niinikään pelanneeseen Miikkaan, 26  ja maailman jalkapallokentillä leipäänsä ansaitsevaan Eeroon, 27. Myös Eero Markkanen kantaa Suomen lippua rinnassaan, sillä hän kuuluu Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajien miehistöön ja pelaa tällä hetkellä Indonesian pääsarjassa.

Lauri Markkasen tie maailman kovimman korpallosarjan NBA:n parketeille on ollut satumainen. Jyväskylän juniorisarjoista lähtenyt polku johti ensiksi Helsinkiin Mäkelänrinteen urheilulukioon ja sen pelaajista koostuvaan ykkösdivisioonan Märsky-joukkueeseen. Pelikavereiden mukaan Lauri ei silloin vielä ollut supertähti vaikka hänen intohimonsa harjoitteluun oli yleisesti tiedossa.

-Lauria piti poikasena jopa hillitä liiallisen harjoittelun takia, Pekka Markkanen kertoo. Koripallo ei suinkaan ollut Lauri Markkasen ainoa urheilulaji. Hänen tiedettiin olevan myös lahjakas jalkapalloilija.

-Joskus kolmen-neljäntoista  ikäisenä päätin kuitenkin valita koripallon. Se oli pelinä kiinnostavampi. Lisäksi parhaat kaverini pelasivat korista, Lauri kertoo. Noihin aikoihin hän ei vielä ollut erityisen pitkä, mutta ”pisimmästä päästä”. Legenda kertoo, että isä-Pekka ei hyvällä katsonut jos valmentaja pisti Laurin pelaamaan korien alle koska tiesi, että kaikkien paikkojen pelitavat tuli hallita jos aikoi lajin huipulle.

Lauri Markkanen, 21, on kotikaupungissaan Chicagossa tunnettu henkilö. Nyt hän tavoittelee jo legendaaristen Michael Jordanin ja Scottie Pippenin ennätysten murkaamista.

Tänä päivänä kehityksen kulku on havaittavissa myös NBA-kentällä: Lauri Markkanen nähdään pelintekijänä, laitahyökkääjänä ja sentterinä.     

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Lauri Markkanen hyppäsi Amerikan-koneeseen ja lensi tutustumaan Yhdysvaltojen parhaisiin koripalloyliopistohin.Sadan tarjouksen joukosta Markkaset valitsivat kolme: North Carolinan, Utahin ja Arizonan yliopisto. Kolmesta vaihtoehdosta Lauri valitsi Arizonan yliopiston, jonka koripallo-ohjelma vaikutti parhaalta.

-Laurin tarkkuus heittäjänä valkeni jo tuolloin valmentajille. Erään yliopiston salissa valmentaja halusi nähdä Laurin heittotaidot. Kun harjoitteluvarusteita ei ollut mukana, Lauri heitti sukkasillaan ja farkut jalassa. Yli 200  kolmen heittoa upposi sisään yli 80 prosentilla sisään, Pekka Markkanen kertoo.

Vuosi Arizonan yliopiston riveissä riitti todistamaan myös NBA-värväreille, että nyt Suomesta on löytynyt kultakimpale. Aikaisemmin vain kaksi suomalaista on esiintynyt NBA-liigassa; Utahin yliopiston joukkueessa pelannut Hanno Möttölä ja Florida Gatorsia edustanut Erik Murphy, suomalaisen äidin Yhdysvalloissa syntynyt poika.

Kesällä 2017 pidetyssä NBA-varaustilaisuudessa Lauri Markkanen varattiin  numerolla seitsemän. Estradin parrasvaloihin päästyään  Lauri avasi takkinsa sisäpuolen paljastaen povitaskun kohdalle ommellun Suomen siniristilipun. Se päivä oli Suomen ja suomalaisuuden.

Lauri Markkasen ensimmäinen vuosi NBA-kentillä oli menestys. Lähinnä vaihtopenkin kuluttajaksi suunniteltu suomalaistulokas löi ällikällä asiantuntijatkin saatuaan yllättäen aloistusviisikon paikan saman pelipaikan Bulls-tähtien nahisteltua itsensä ulos joukkueesta muutamaksi kuukaudeksi. Pelipaikan saatuaan Lauri piti siitä kiinni tasapainoisella ja tehokkaalla pelipanoksellaan. Keväällä hänet valittiin liigan All Stars-viikonlopun tulokasotteluun sekä liigan taitokilpailuun, jossa hän sijoittui toiseksi. Hän teki myös NBA:n tulokashistoriaa heittämällä 100 kolmen pisteen heittoa sisään nopeamin kuin kukaan muu häntä aikaisemmin.

Nuori Lauri tiedettiin äärimmäisen lahjakkaaksi pelaajaksi jo juniori-ikäisenä, kun edusti Suomea nuorten maajoukkueissa.

Nyt puolitoista vuotta NBA-areenoita kierrettyään Lauri Markkasen tähti nousee jatkuvasti. Hänen joukkueensa Chicago Bulls sinnittelee kuitenkin liigan peräpäässä, sllä seuran nuorennusleikkaus ei toistaiseksi ole onnistunut. Välillä viestit kertovat kauden olevan raskas sekä henkisesti että fyysisesti.

-Perhe on tasapainoittava tekijä. Jos tulee pettyneenä ja väsyneenä pelireissulta kotiin,  jo yksi pojan hymy saa kaiken muun unohtumaan, Lauri naurahtaa.

-Tyhjään kotiin olisi yksin ikävä palata.

Miamin pelimatka oli Lauri Markkasen perheelle mieluinen, sillä Etelä-Floridaan lentäneet puoliso Verna ja Alvar-poika pääsivät hetkeksi karkuun Chicagon paukkupakkasia. Kun samassa yhteydessä vietettiin myös Alvarin yksivuotissynttäreitä, oli tunnelma perhepiirissä isoisä-Pekkaa myöten korkealla.

-Laurin pelimatkat eivät yleensä ole kovinkaan pitkiä ja aika kotona pojan kanssa kuluu tosi nopeasti. Kauden aika on vain pari pitempää, yli viikon kestävää reissua, kertoo Verna.

-Olemme viihtyneet Chicagossa hyvin sillä suurkaupungin elämä on mielenkiintoista. Palvelut ovat monipuoliset ja pelaavat hyvin. Myös erilaiset kaupat sijaitsevat aivan lähellä asuntoamme, Verna kertoo.

Lauri Markkasen tulokassopimus Chicago Bullsin kanssa on nelivuotinen. NBA-käytännön mukaan seura voi halutessaan purkaa sopimuksen, pelaaja sitä ei voi tehdä. NBA-piirissä viime aikoina liikkuneiden huhujen mukaan Chicago Bulls olisi valmis luopumaan nuorista tähtipelaajistaan lukuunottamatta Lauri Markkasta ja viime vuoden draft-tilaisuudessa varattua 211-senttistä Wendell Carteria. ”Windy cityn” ylpeys Chicago Bulls on päättänyt kytkeä tulevaisuuden menestyksensä sinivalkoiseen käärepaperiin, mistä suomalaiset  ja eritoten amerikansuomalaiset saavat olla ylpeitä.    

 

Teskti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Miami, USA