Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 13, 2019

Viiden taalan junalla Miamiin ja takaisin


Ilmaisilla Metro mover-pikkujunilla pääsee kätevästi kulkemaan Miamin keskustassa.

On harhakuvitelma, etteikö Yhdysvalloissa ja sen eteläisimmässä osavaltiossa Floridassa olisi tehokasta joukkoliikennettä. Kiihkeän turistikauden ollessa lopuillaan tulee miettineeksi, monikohan suomalainen Palm Beachin piirikunnassa vieraillut tuli käyttäneeksi kätevää Tri-Rail – junaa vieraillessaan esimerkiksi Miamissa. Sisareni vieraillessa luonamme poikansa ja pojanpoikansa kanssa, tuli junayhteys testatuksi. Loppupäätelmä oli: suosittelemme sitä kaikille!

Ensimmäinen yllätys oli, että viikonlopun kokonaishinta Lake Worthin asemalta Miamin keskustaan maksoi tasan viisi dollaria, edestakaisin. Puolitoistatuntinen matka korkealla junan toisessa kerroksessa avasi maisemat, jotka vieressä kulkevalta moottoritie I-95:ltä jäävät näkemättä. Vaikka moottoriväylää laajennetaan vuodesta toiseen, se pakkaa ruuhkautumaan pahoin etenkin aamuisin ja iltaisin työpaikkaliikenteen takia. Junassa voi nauttia matkasta ilman stressiä, ja nautinnosta pääsee osalliseksi myös kuviteltu kuskikin (s.o. yllekirjoittanut).

Vaihto Tri-Rail-asemalla Miamin esikaupunkialueella käy kätevästi ja matka kaupungin keskustaan kestää korkeintaan puolisen tuntia, odottelun kera. Yhdysjunassa kulkevat lähinnä paikalliset asukkaat. Heidän olemuksestaan ja ulkoasustaan voi päätellä, että  elämän kirjo Etelä-Floridassa on laaja. Junan ikkunasta vilahtavat ohi vaatimattomat esikaupunkialueet räsistyneine asuinalueineen ja autoineen. Yhdysvalloissa kaikki eivät kylve kullassa ja mammonassa, mutta sehän ei kai ole uutinen kenellekään.

Pilvenpiirtäjien määrä Miamin keskustassa lisääntyy vuodesta toiseen.

Miamin keskustan alueelle saavuttaessa sopiva vaihtoasema on esimerkiksi Governement Central, josta pääsee kätevästi keskikaupungilla kiertävään ”metro moveriin”. Miamin metro mover -pikkujunat kulkevat korkealla, autoliikenteen yläpuolelle rakennettujen kiskojen varassa. Ympyrää kiertäviä reittejä on kolme, jotka on integroitu kätevästi toisiinsa. Muutaman korttelin välein rakennetuilla asemilla kadulta pääsee raidetasolla hissillä tai liukuportailla.

-Mummo, missä on tämän junan kuljettaja, ihmetteli tarkkasilmäinen Julius sisareltani noustuamme ensimmäiseen pikkuvaunuun. Kolmevuotias oli pistänyt merkille, että junat kulkevat itsestään eikä niissä ole ohjaajaa saati sitten rahastajaa. Mikä suomalaiselle suuri yllätys: junakyyti suurkaupunki Miamin keskustassa on ilmainen kaikille, yötä päivää. 

Latinomusiikki soi kuppiloissa sunnuntaina aamupäivälläkin.

Ensimmäinen kosketuksemme Miamin maanpintaan tapahtui Governement Centralin asemalla eteläisessä Miamissa, jonne meidät kuljetti keltaisella karttoihin painettu reitti. Sunnuntainen aamupäivän lasista ja teräksestä rakennettujen valtavien toimistorakennusten ja hotellien varjossa oli rauhallinen. Mutta elämääkin löytyi, sillä seuraavasta korttelista kuului iloista ja vauhdikasta latinomusiikkia: ravintolan terassilla musisoi kolmemiehinen yhtye ja jotkut asiakkaista nauttivat aamiaistaan, mutta lounasaikakin oli pian käsillä. Ellemme pahasti erehtyneet, ravintolan henkilökunta oli kuubalaista, samoin oli ruokalistan laita.

Aamukahvin jälkeen keltainen linja kuljetti meidät yhteen maailman suosituimmista turistikohteista, Bayside –puistoon ja ostoskeskukseen. Puistosta löysimme ”Miamin äidiksi” kutsutun Julia DeForest Tuttlen (1849-1898) patsaan. Kaupunki nimittäin on rakennettu Tuttlen aikanaan omistamille maille. Miehensä kuoltua vuonna 1886, Julia Tuttle (os. Sturtevant)  myi Clevelandissa (OH) sijainneen majatalonsa ja muutti vanhempiensa perässä eteläiseen Floridaan, silloiseen Fort Dallasiin. Kaupasta saamillaan hän osti 2,6 neliökilometrin kokoisen maa-alueen rakennuksineen Miami-joen varrelta, ja aloitti kaupungin rakentamisen joenvarteen, Biscayne-lahden pohjukkaan. Kodikseen hän remontoi 50 vuotta vanhan, Richard Fitzpetrickin orjatyövoimalla kivistä rakennuttaman talon. Vuosien suostuttelun jälkeen Tuttle sai myös rautatiemoguli Henry Flaglerin suostumaan ratansa ulottamiseen Miami-joelle asti (1896)  ja kaupunki alkoi laajentua voimakkaasti.

"Miamin äiti" Julia DeForest  Tuttle ottaa matkailijat vastaan avosylin Bayside -puistossa ydinkeskustassa.

Baysiden merenrannassa sijaitseva kauppa- ja ravintolakeskus oli täynnä elämää, ihan tungokseen asti. Ihmisiä tarkastellessa havaitsi, että koko maailman väestö eri rotuineen taisi olla edustettuna. Rantaravintolasta oli mielekiintoista seurata merelle suuntaavia veneitä. Jotkut niistä veivät turistit vauhtiajelulle Miamin edustalle, toiset rauhallisemmin esittelemään kuuluisuuksien asuntaloja Star-saarella, joka sijaitsee Miamin keskustan ja riutalle Atlantin rantaan rakennetun kuuluisan South Beachin välissä.  

Bayside Ball -ostoskeskus kerää miljoonia turisteja vuosittain tekemään ostoksia ja viettämään aikaa suurkaupungin sydämessä.

Yllätys oli myös ruuan hintalaatusuhde Bayside Mallin latinalaisamerikkalaisessa ravintolassa. Hienolla paikalla veden äärellä sijainneessa ruokapaikassa keskiverto annos maksoi vähemmän kuin Lake Worthin keskustassa. Tusinan verran taaloja maksanut ateria oli runsas ja maukas, kotimatkalla ei nälkä päässyt yllättämään.

-Suomalaisessa ravintolassa lasku olisi ollut puolet suurempi, todisti sisarenpoikani, joka edustajantyössään matkustelee eri puolilla Suomea.

Junamatkoista kiinnostuneille uuden vaihtoehdon tuo myös vastikään liikenteen aloittanut nopea BrightLine -juna, joka pyyhkäisee West Palm Beachista Miamiin tunnin ja vartin. Normaalihinta tälle yhteydelle on $27. Kun Tri Rail –matka junanvaihtoineen kestää parisen tuntia Miamin keskustaan, kalliimpi vaihtoehto säästää ajassa vajaan tunnin.

Bayside-puistosta on upea näkymät Biscayne-lahdelle, jota pitkin Karibianristeilijät kyntävät kohti eksoottisia saaria.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Miami, FL