Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 25, 2019

Eino Grön veti Suomen musiikkisalit täyteen


Eino Grön, 80,hengähti kolmen viikon verran Etelä-Floridassa kesken tiiviin juhlakonserttikiertueen.
 

80 vuotta tammikuun viimeisenä päivänä täyttänyt Eino Grön piipahti toiselle kotipaikkakunnalleen Etelä-Floridaan vilkkaan juhlakonserttikiertueen jälkeen. Hän antoi kymmenen konserttia täysille juhlasaleille eri puolilla Suomea helmi-maaliskuussa. Floridan kolmeviikkoinen loma tuli hyvään tarpeeseen.  

-Juhlakiertue on onnistunut erinomaisesti. Ääni kestää yllättävän hyvin, vaikka olen esittänyt jokaisessa konsertissa parisenkymmentä kappaletta. Repertuaari oli monipuolinen ja sisälsi joitakin tosi vaikeitakin kappaleita, Grön kertoi palmujen katveessa suosikkiharrastuksensa golfin yhteydessä. Jokainen tilaisuus veti yli tuhat kuulijaa, mistä laulutaiteilija oli erityisen otettu. Vuonna 1957 ensi kerran suomalaisten sydämiin laulaneen Grönin vastaantto kuulijakunnassa oli lämmin, mutta ihmetystäkin miehen kunto herätti konserttiyleiössä.

-Kuulin joidenkin hämmästyneiden kuulijoiden jopa kommentoineen että ”ei kai se enää itse laula”, Eino kertoi hymynkare suupielessään.

Eino Grönin 80-vuotisjuhlakiertue ulottuu kaikkiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin Helsingistä Ouluun, joissa isäntinä toimivat maan hienoimmat konserttisalit ja estradit.

-Musiikkilahjakkuus Riku Niemen kymmenhenkiselle orkesterille on annettava täysi tunnustus. He ovat erittäin ammattitaitoisia muusikoita, joiden säestyksellä on hieno esiintyä, Grön kiittelee. Hän on erityisen kiitollinen myös tilaisuudet juontaneelle Markku Veijalaiselle, joka alusti kappaleet värikkäillä ja osuvilla juonnoillaan.

Huhtikuun viimeisellä viikolla Suomeen palaava Eino Grön ei jää laakereille lepäämään, sillä juhlakiertue jatkuu kesään asti, nyt tosin pienemmän orkesterin kera.

-Konserttisarja jatkuu toukokuussa pienemmillä paikkakunnilla ja kevään ohjelmistoon kuuluu neljä jazz-tyyppistäkin konserttia, Grön kertoo. Hänen kesäohjelmistonsa takavuosina sisälsi runsaasti keikkoja eri puolelle maata, mutta meno on viime vuosina tasoittunut ja hän ehtii viettää aikaa kesämökeilläänkin, jotka sijaitsevat Hangossa ja kotiseudulla Porissa.

-Tanssilavakulttuuri on Suomessa vielä hengissään, mutta itse en ole juuri lavoilla laulanut viime kesinä. Joitakin kivoja risteilykeikkoja mm. Pietariin ja Laatokalle on tullut kesäisin tehdyksi, Grön kertoo. Ensi suven ohjelmassa on myös kutsuesiintynminen Luxenburgissa ja Hollannissa, sekä runsaan viikon risteily Välimerellä Barcelonasta Nizzaan, Roomaan ja takaisin.

-Keikkatahti on juuri sopivan kiireetön ja ehdin viettämään aikaa myös Marjatan kanssa Hangon mökillämme, Eino Grön kertoo. Muutama vuosi sitten Marjatta Grön sairastui muistitautiin ja asuu nyt Helsingin seudulla sijaitsevassa hoitokodissa.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth Beach, FL