Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 13, 2019

”Yhdysvaltoja ja Suomea ei voi verrata toisiinsa”


Kolme vuotta yhteistä taivalta kulkeneilla Rodney ja Sarai Paavolalla alkaa uusi vaihe elämässään, kun he muuttavat Etelä-Floridasta Suomeen.
Suomeen palaava fysioterapeutti Sarai Paavolan, 29, tunteikkaita läksiäisiä vietettiin St.Andrew`sin luterilaiskirkolla kaksikielisen sunnuntaijumalanpalveluksen ja kirkkoaterian merkeissä. Vancouverissa Kanadassa ja Lake Worthissa Floridassa vapaaehtoistyötä tehnyt Sarai palaa kotimaahan ristiriitaisin tuntein. Yhdysvaltojen ja Suomen yhteiskunnalliset erot ovat näyttäytyneet hänelle monilla elämänaloilla.

-Suomea ja Yhdysvaltoja ei voi suoraan verrata toisiinsa. Se mikä toimii siellä, ei toimi täällä. Ja toisinpäin, hän sanoo. Yksi viesti hänellä on kuitenkin vietävänä kotimaahan.

-Toivon, että suomalaiset nuoret ymmärtäisivät arvostaa riittävästi mahdollisuuttaan vapaaseen yliopisto-opiskeluun, Sarai Paavola kiteyttää.

Hänen ajatuksensa osuu naulan kantaan. Viime päivien uutiset kertovat, että Yhdysvalloissa suurin talouskriisi puhkeaa juuri opiskelulainojen sektorilla, joita yliopistoissa ahertaville nuorille on kertynyt jo yhteensä 3,5 miljardia dollaria. Opiskeluvuosi amerikkalaisessa yliopistossa maksaa 25-30 000 dollaria. Liittovaltion takaamien lainojen lyhentäminen alkaa pian valmistumisen jälkeen. Mikäli nuorelle ei löydy työpaikkaa opiskelujen jälkeen, maksamaton velka voi johtaa henkilökohtaiseen konkurssiin. Liittovaltio perii velkansa tavalla tai toisella eikä oikotietä ole.


Sarai Paavola suoritti fysioterapeutin opintonsa Suomessa ja toivoi saavansa työpaikan miehensä Rodney Paavolan kotimaasta Yhdysvalloista. Toisin kuitenkin on käynyt. Suomalainen tutkinto ei riittänyt amerikkalaisen lisenssin saamiseen fysioterapeutin, ei assistentin (physical therapy assitant) saati sitten varsinaisen fysioterapeutin (physical therapist), työhön.


-Järjestelmät ovat erilaisia kummassakin maassa. Amerikkalainen physical therapist-tutkinto vastaa Suomessa lähinnä lisensiaatin tutkintoa, Sarai sanoo. Hänen paperinsa ovat yhä tarkastettavana arviointia varten. Selväksi on kuitenkin käynyt, että saadakseen lisenssin hänen olisi suoritettava  lisää kalliiksi käyviä yliopistoarvosanoja Yhdysvalloissa. Toistaiseksi hän ei ole siihen valmis vaan palaa nyt miehensä kanssa takaisin Suomeen.


-Tarkoitukseni on jatkaa opintojani Suomessa. Helsingin yliopistossa on sosiaali- ja terveysalan johtamisen maisteriohjelma, jossa voin suuntautua esimerkiksi vanhusten ja muistisairaiden hoitoon, suunnittelee Hollolaan Lahden kupeeseen muuttava Sarai.
Sarai Paavolalla on jo runsaasti kokemusta hoitotyöstä Suomi-kodeissa Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Vancouverissa hän työskenteli harjoittelijana puolisen vuotta suomalaisessa hoitokodissa. Muutettuaan miehensä kanssa Floridaan, hän suoritti hoitoapulaisen lisenssin (CNA)  ja työskenteli Lake Worthin suomalaisessa lepokodissa. Alueen suomalaisyhteisö kävi hänelle tutuksi myös hänen työssään Lake Avenuella sijaitsevassa Suomen kunniakonsulaatissa sekä St.Andrew`sin luterilaiskirkon palveluksessa.
-Suomalaiskontaktien avulla sain pehmeän laskun tähän maahan ja vältyin siltä valtavalta shokilta,  jonka Yhdysvaltojen ja Suomen yhteiskunnalliset erot voivat arvatenkin aiheuttaa. Silti mieleeni on jäänyt paljon kysymyksiä sillä järjestelmät ovat niin erilaisia, Sarai sanoo.Seurakuntalaiset saapuivat suurella joukolla voitottamaan hyvää matkaa Sarai ja Rodney Paavolalle.

Sarai Paavolan elämää on aina viitoittanut myös kirkollinen toiminta, mikä on ollut häntä lähellä aina lapsuudesta lähtien. Hänen isänsä toimi pastorina, isovanhemmat toimivat lähetyssaarnaajina Etelä-Amerikassa.


-Ylioppilaaksi tuloni jälkeen minäkin suuntauduin teologiaan, jota opiskelin puolitoista vuotta. Minua on aina kiinnostanut myös  fysioterapia, ja ajattelinkin sitten suuntautua lasten fysikaaliseen hoitoon. Mutta nyt olenkin löytänyt itseni vanhustenhoidon piiristä, mistä minulla ei ollut mitään tietoa vaihtaessani opintosuuntaa, Sarai Paavola kertoo. Miehensä Rodneyn hän tapasi ensi kertaa sähköpostin välityksellä. Viestit johtivat tapaamiseen ja viimein avioliittoon kolme vuotta sitten.

-Rodney ei ole koskaan asunut Suomessa, joten nyt alkava ajanjakso on meille ihan uutta, toimistotyötä vuoden myös St.Andrew`sin luterilaiskirkossa tehnyt Sarai naurahtaa. Kirkon piirissä hänet on opittu tuntemaan positiivisena, aurinkoisena ja ahkerana työntekijänä, josta luopuminen silminnähden oli vaikeata pastori Mia Hagmanille ja kanttori Mika Poutiaiselle. Yhteistyö heidän kanssaan on siivittänyt kirkon toimintaa eteenpäin, mistä osoituksena oli myös seurakuntalaisten suuri määrä Sarain läksiäisjuhlassa.


-Tänä päivänä pelko on vallalla ja hallitsee monien ihmisten elämää. Kuinka kyynisiksi he ovat  tulleetkaan suojellessaan itseään? Eriarvoisuus kasvaa ikäänkuin olisi unohdettu, että me olemme kaikki samanarvoisia Jumalan kasvojen edessä  riippumatta siitä mitä temme työksemme tai kuinka paljon meillä on varallisuutta, Sarai sanoo ja toteaa realistisesti:
- Nyt yhteiskunta on jakautunut selvästi kahtia ja ääripäät loittonevat toisistaan. Köyhyyttä emme pysty kokonaan poistamaan, mutta voimme tasoittaa eroa rikkaiden ja köyhien välillä.


St.Andrew`s-kirkon riveihin Sarain paluu Suomeen aiheuttaa suuren loven mutta apua on odotettavissa syksyllä Suomesta. Eikä hänenkään tulevaisuus ole kirkossa kuulutettu sillä kahta maata asuvan nuorenparin ajatukset voivat vaihtua elämäntilanteiden mukaan.


-Ehkä jonain päivänä pääsemme taas takaisin tänne Floridan suomalaisten pariin, Sarai sanoo. Lake Worth Beachin hiekkaa lienee ripaus jäänyt myös hänen sandaaleihinsa.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Lake Worth Beach, FL