Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

elo 16, 2019

Lake Worthin historia: Tonttikauppa käynnistyi ontuen


Vuonna 1913 perustetun Lake Worthin kaupungin pääkadulla Lake Avenuen varrelle nousi liikerakennuksia hiljalleen. Kuva vuodelta  1922.

Vuonna 1913 perustetun Lake Worthin kaupungin syntyhistoria on värikäs. Kauniin ja kirkasvetisen järven tuntumassa sijainneiden suonomaisten maa-alueiden kauppa ei aluksi ottanut onnistuakseen. Pohjoisesta saapuneet kauppa- ja liikemiehet yrittivät ja epäonnistuivat kerta toisensa jälkeen. Lopulta suunnitellulle kaupunkialueelle kaavoitettiin suuri määrä 25 jalkaa leveitä miniatyyritontteja varsinaisen viljelysmaan myynnin edistämiseksi. Pikkutontit olivat ilmaisia farmimaata ostaneille. Kaupankäynnin taustalta löytyivät nimet Bryant ja Greenwood , jotka ovat jääneet pysyvästi kaupungin historiaan.  

Kun Floridan osavaltio perustettiin vuonna 1845, Yhdysvaltain liittovaltio luovutti useita miljoonia eekkereitä (1 eekkeri=0.484 hehtaaria) maata uuden osavaltion omistukseen. Maa-alueet sijaitsevat pääasiassa niemimaan keskiosassa, joka oli suurelta osin veden vallassa (Everglades). Ainoa keino saada maa kaupaksi, oli kuivattaa se maanviljelyksen käyttöön. Kanavien rakentaminen aiheutti kuitenkin useita oikeudellisia toimenpiteitä ja lopulta lainmuutoksiakin.

Ensimmäinen merkittävä maanostaja oli Hamilton Disston, joka osti vuonna 1891 neljä miljoonaa eekkeriä maata ($0,25/acre) Floridan keskiosasta, läheltä nykyistä Kissimmeetä. Hän aloitti kanavan rakentamisen Okeechobee-järveltä Caloosahatchee-joelle, joka virtasi Atlantin valtamereen. Mutta vuoden 1893 talousvaikeudet pakottivat Disstonin panttaamaan maat kahden miljoonan dollarin lainan vakuudeksi. Vakuuden arvo oli tuplasti alkuperäistä kauppahintaa suurempi (1 milj.), minkä Disston oli maasta maksanut. Maanomistaja kuitenkin kuoli 1896 ja hänen perijänsä eivät olleet valmiit jatkamaan maanparannustyötä. Maat myytiin hintaan $70 000, mikä riitti peittämään yrityksen velat.

Uudelle vuosisadalla siirryttäessä Floridan kuvernööriksi valittiin Napoleon Bonaparte Broward. Liittovaltion aikoinaan tekemä maalahjoitus osavaltiolle oli yhä kiistanalainen ja asiasta käytiin oikeutta.  Mutta kuvernööri Broward piti pintansa. Maa pysyi osavaltion hallussa ja kuvenööri alkoi suunnitella  osavaltioonsa alueellista kuivatusjärjestelmää. Etelä-Floridassa hän aloitti suuren kanavan rakentamisen Okeechobee-järveltä Fort Lauderdalen alueella sijaisevaan New River-jokeen. Projektin vastustajat saivat oikeuden keskeyttämään rakennustyöt hetkeksi. Vuonna vuonna 1908 voimaan astuneen uuden lain mukaan kanavatyö saattoi taas jatkua ja myöhemmin alueelle muodostettu piirikunta nimettiin kuvernööri Browardin mukaan.

Näihin aikoihin Etelä-Floridaan saapui Oregonissa maansa pieninä tontteina myynyt Richard Bolles, jonka myyntistrategiana oli alhaiset hinnat ja kuukausittainen vähittäismaksu. Bolles neuvotteli kuvernööri Browardin kanssa maakaupan, jolla puoli miljoonaa eekkeriä siirtyi hänen omistukseensa ($2/acre). Maksuaikaa Bolles sai kahdeksan vuotta ja valtio lupasi kuivata ja tutkia maaperän. Palm Beachin ja Daden piirikuntien alueelta (Browardin piirikuntaa ei vielä ollut) Bolles valitsi 180 000 eekkerin kokoisen alueen. Maa jaettiin 12 000 tonttiin, kooltaan 10 eekkeriä. Yhden tontin hinta oli $240 ja maksun sai suorittaa 10 dollarin kuukausierissä. Kaupan kylkiäisenä seurasi varsinaisen kaupungin alueella sijaiteva tontti asuntorakennusta varten. Tonttien tarkka sijainti määräytyi huutokaupussa, jossa jokainen ostaja sai valita omansa. Maaliskuussa 1911 Fort Lauderdalen kaupunki puuttui kaupankäyntiin, sillä huutokaupoissa tapahtuneesta maanjaosta oli kehkeytynyt useita oikeusjuttuja ja jopa suoranaisia petoksia. Bollesin idea ei lopultakaan toiminut, mutta osavaltion kanavaprojekti maan kuivaamiseksi eteni vastustajien määrän kadotessa.Hiekkapintaisella Dixie Highwayn ja Lake Avenuen risteys oli paikallisten asukkaiden kohtaamispaikka 1920-luvulla.

Bollesin markkinointikeinoja maan myymiseksi ei kuitenkaan unohdettu. Colorado Springsiläinen yritys perusti vuonna 1911 paikkakunnalle yhtiön nimeltään Florida Everglades Land Company, jonka johtajistoon kuuluivat sellaiset nimet kuin H.J. ja F.E. Bryant, William Greenwood ja Percy Hagerman. Yrityksen oli määrä jatkaa siitä mihin Bolles oli jäänyt. Näin tapahtuikin, mutta lopputulos oli sama kuin Bollesillakin. Lake Worthin lounaispuolelta Okeelanta-nimisen kaupungin nimissä hankittu maa jaettiin kymmenen eekkerin osiin. Tontteja markkinoitiin voimakkaasti kaikkialla Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja sitä kautta Lake Worthin nykyinen alue asuinpaikkana nousi ensi kerran valtakunnallisesti esiin. Mutta tämäkin yritys kuivui kokoon. Nykyisin alue on sokeriruokopeltona.

H.J. Bryant ja William Greenwood eivät kuitenkaan antaneet periksi. Kaksikko perusti  vanhan yrityksen pohjalle uuden, nimeltään Palm Beach Farms, Co. Samalla  he ostivat alueelta 49 000 ekkerin maa-alueen, ja alkoivat etsiä sopivaa kaupungin paikkaa. Auksi Lucerne-nimen saaneen kaupungin tonttikauppa voitiin aloittaa Bollesin idean mukaisesti.

Markkinointiorientuneiden Bryantin ja Greenwoodin toimenpiteet ulotettiin ympäri laajan maan aina Kanadaa myöten. Lucernen (sittemmin Lake Worth) alueesta tehtiin esitteitä ja sanomalehtimainoksia, postikortteja ja lähetettiin artikkeleita valokuvineen sanomalehdille. Kiinnostus alkoikin kasvaa.

-Tulkaa nyt tänne, jossa kesä viettää talvea! Täällä voit viljellä mansikoita tammikuussa, voit kääriä hihat jokaisena vuodenaikana sekä kalastaa ja metsästää mielinmäärin. Täällä ympäristö on puhdas ja saat uuden alun elämällesi, mainostekstit lupasivat.

Maan hintakaan ei mainosten mukaan ollut este:

-Me teemme ostamisen sinulle helpoksi. Myymme kaikenkokoisia farmitontteja  viidestä eekkeristä aina 20, jopa 30 eekkeriin. Saat tontin jopa hintaan $230! Maksat vain $10 käsirahan ja kuukausimaksusi on vain $10, kauppaehdoissa luvattiin. Paras seurasi lopuksi:

-Kaupan päälle saat ilmaisen omakotitontin uudesta Lucernen kaupungista, joka sijaitsee alle mailin päässä Atlantin meren rannasta!

Etelä-Florida asuinalueena ja edulliset myyntiehdot kiinnostivat pohjoisten osavaltioiden asukkaita. Taitavien markkinoijien Bryantin ja Greenwoodin johdolla kauppaa alettiin tehdä. Yhtään alkuperäistä kauppakirjaa ei kuitenkaan ole säilynyt tuolta ajalta kaupankäynnin käynnistyttyä vuonna 1911. Sijainnista riippuen farmitonttien koot vaihtelivat, pääasiassa 10-30 eekkeriin.  Koska kylkiäisenä seurasi asuntotontti varsinaisen kaupungin kaavoitusalueelta, niiden avulla soviteltiin farmeiksi tarkoitettujen tonttien kauppoja. Mikäli ostaja ei saanut aivan haluansa kaltaista farmialuetta, hyvitettiin ostajaa paremmalla kaupunkitontilla.

Kun Lake Worthin kaupunki peustettiin vuonna 1913, oli The Palm Beach Farms Co. myynyt kaikkiaan 7000 tonttia. Noudattiko tonttien jako Floridan lakia ja kunnioitettiinko ostajien oikeuksia maakaupassa, siitä kerromme seuraavassa numerossamme joka ilmestyy 28. elokuuta 2019.

Teksti:

Mikko Koskinen

Lake Worth Beach, FL

Kuvat: Historical Society of Lake Worth