Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 8, 2019

Golf-pro Tommi Ylijoki nousi huippuvalmentajien joukkoon


Myös suomenkielellä opetusta antava Tommi Ylijoki kuuluu nyt golfin huippuvalmentajien joukkoon Yhdysvalloissa.

-Golfin valmentamisessa opettajan ja oppilaan välinen hyvä vuorovaikutussuhde tärkeätä, sanoo Delray Beach Golf Clubin head pro Tommi Ylijoki, joka ensimmäisenä suomalaisena on suorittanut toiseksi korkeimman oppiarvon (Certified Professional Program, CCP) PGA-hierarkiassa. Maailmassa on vain 1500 CPP-tasolle yltänyt golf-opettajaa.

-Tunneilla puolet on teknisten valmiuksien hiomista, toinen puoli on psykologiaa, jo 14 vuotta golfia opettanut Ylijoki sanoo. Suomesta saapuneilla golffareilla on nyt erinomainen mahdollisuus saada huipputason valmennusta suomenkielellä  mikäli he haluavat kehittää taitojaan  tässä Floridan ”kansallispelissä”.

-Golfin valmentaminen on parhaimmillaan silloin kun molemmat, sekä oppilas että opettaja, tuntevat kehittyneensä tunnin seurauksena, sanoo PGA-valmentaja Tommi Ylijoki.

Etelä-Floridassa sijaitsevan kahden kunnallisen golf-kentän, Delray Beach Golf Clubin ja Lakeview Golf Clubin, toiminnasta vastaava Ylijoki suoritti tutkinnon etätyönä työn ohella.

-Tutkinnon suorittaminen kesti kaksi vuotta. CPP -tutkinnossa on valittavana seitsemän opintosuuntaa, joista itse valitsin opettamisen ja valmentamisen Ylijoki kertoo. Yhdysvalloissa on PGA-lisenssin suorittaneita golf-opettajia noin 30 000, joista 1500 on jatkanut CPP- tasolle. Ylimmälle, PGA Masters –tasolle on yltänyt vain 200 opettajaa.

 

Perusasioiden

kertaaminen tärkeätä

Hyvin menneet golf-opinnot ja positiivinen palaute opetustyöstä kannustavat myös Tommi Ylijokea jatkamaan Masters -tasolle, jolta löytyvät tänä päivänä sellaisetkin golf-gurut kuin Hank Haney, Butch Harmon ja David Leadbetter. Runsaan kahden vuoden kuluttua hänellä täyttyy vaadittu 10 vuoden työ PGA-opettajana, jonka jälkeen hän voi aloittaa Masters-tutkinnon.

-Itse asiassa pystyisin jo nyt opettamaan myös golfin ammattilaisia, esimerkiksi PGA-pelaajia. Golfin opettamisessahan kysymys on lähes aina perusasioiden kertaamisesta. Sitä pitää ammattilaispelaajienkin tehdä jatkuvasti, Ylijoki naurahtaa.

Floridan yliopistossa Gainesvillessä historiaa pääaineena lukenut Tommi Ylijoki peri innostukseen golfiin isältään Jormalta, joka on sivutoimenaan opettanut Etelä-Floridan suomalaisia golfin saloihin jo vuosikymmenten ajan.

-Opintojen ohella kävin läheisellä golf-kentällä töissä aina kun ehdin. Minulla oli tarkoitus valmistua lukion historian opettajaksi, mutta uudelleen harkittuani päädyin kuitenkin golfiin,  kaikkiaan 14 vuotta golfia opettanut Ylijoki kertoo. Hän valmistui PGA-opettajaksi runsaat seitsemän vuotta sitten. Niistä viisi viimeistä hän on työskennellyt head pron vakanssilla Delray Beach Golf Clubilla, jolla pelataan vuosittain noin 60 000 kierrosta. Klubilla on jäseniä noin 250, mutta etenkin sesongin aikana pelaajien määrä on moninkertainen.

-Koska vastuullani on myös läheinen Lakeview Golf Club, ehdin opettamaan vain noin 20% työajastani, Ylijoki laskee. Par 60 kenttänä hienokuntoinen Lakewood on sopiva kenttä perheen nuorimmille, senioreille ja lajia aloitteleville. Sen pelaajakuntaan kuuluu paljon suomalaisia sesongin aikana.

 

Virhe tapahtu aina ennen osumaa

Kuten golfia vähänkin kokeilleet tietävät, laji on yllättävän vaikea moniin muihin pallopeleihin verrattuna. Vaikka pallo ei liiku lyödessä kuten muissa mailapelissä, jo palloon osuminen mailalla vaatii taitoa.

-Periaatteessa niin amatöörit kuin ammattilaisetkin ovat swingatessaan aina saman asian edessä: virheet tapahtuvat ennen mailan osumista palloon - siis swingin valmisteluvaiheen aikana, Tommi Ylijoki opastaa.

-Pätevä golf-opettaja näkee swingin eri osa-alueet ja niiden virheet, olipa kysymyksessä tavallinen klubipelaaja tai maailman ykkösenäkin nähty Jordan Spieth. Siksi myös hänen on käytävä jatkuvasti asiantuntevan opettajan  luona kertaamassa perusasioita, Ylijoki sanoo.

Oppitunnilla opettaja analysoi pelaajan peruslyönnin vaihe vaiheelta. Prosessi on monipolvinen ja aikaavievä. Oikeanlaisen swingin oppinen vaatii pelaajalta keskittymiskykyä ja koordinaatiota. Golfin aktiiviharrastajat tietävät, että kysymys ei ole yksinkertaisista asioista vaikka parhaimmillaan maailman parhaiden pelaajien lyönnit näyttävät helpoilta ja yksikertaisilta toteuttaa.

-Yhden tunnin aikana voidaan käsitellä ja harjoitella korkeintaan kahta asiaa. Useampien asioiden omaksuminen yhdellä kertaa käy liian vaikeaksi. Tavoitteenani onkin  tehdä pallon lyöminen oppilaalle mahdollisimman helpoksi, opettaja valaisee.

 

Golfin oppinen vaatii omatoimisuutta

Tommi Ylijoen mielestä ratkaisevinta kehittymisen kannalta on, kuinka pelaaja käyttää saamansa tiedon hyväkseen oppitunnin jälkeen.

-Tässä oppilaat poikkeavat toisistaan paljon, sillä oppien toteuttaminen pelikentällä on hyvin yksilökohtaista. Tullakseen hyväksi golffariksi pelaajalta vaaditaan paljon omatoimista harjoittelua ja erilaisten lyöntien toistoja. Kaikki oppilaat eivät valitettavasti ole valmiita uhraamaan aikaansa riittävästi, jotta he kehittyisivät pelaajina toivomallaan tavalla, yli tuhat opetustuntia vuodessa antava Ylijoki sanoo.

Kilpa-golfia hyvin tuntevat tietävät, että juuri harjoitteluun käytetyssä ajassa amatöörit ja ammattilaiset eroavat toisistaan eniten. Kun klubipelaajat menevät usein kierroksen jälkeen olutlasin ääreen, ammattilaiset suuntaavat rangelle virittäämään swinginsä kuntoon seuraavaa kierrosta varten.

Etelä-Florida tunnetaan maailman golfin pääkaupunkina, jossa asuvat maailman parhaat pelaajat ja valmentajat. Golf-kenttin määrä asukasta kohti on suurin ja niiden laatu suhteessa pelikierroksen hintaan edullisin esimerkiksi Euroopan ja Aasian golf-kenttiin verrattuna. Viime vuosina kuitenkin useat alueen kentistä ovat poistuneet markkinoilta. Useat niistä ovat peräisin 1990-luvun taloudellisen noususuhdanteen ajoilta, jolloin Floridassa rakennettiin ennätysmäärä golf-kenttiä.

-On tietysti ikävää, että monet klubit ovat joutuneet lopettamaan toimintansa. Laji on muuttunut viime vuosikymmenten aikana eikä harrastajien välttämättä tarvitse olla klubien jäseniä päästäkseen pelaamaan. Kenttiä on kuitenkin yhä riittävästi kaikille pelaajille, Tommi Ylijoki sanoo.

Parin viime vuoden aikana lajifanien kiinnostus golfia kohtaan on taas kääntynyt nousuun. Taustalla Tommi Ylijoki näkee vain yhden syyn.

-Tiger Woods. Hänen paluunsa vetää kansan katsomoihin ja jälleen pelaamaan golfkentille.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Delray Beach, FL