Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 9, 2020

Floridan ”lumilinnut” ovat lentäneet Suomeen


Peter Mäkilä kiittelee New Yorkin pääkonsulaatti ja Finnairia suomalaisten kuljettamisesta Floridasta erikoislennolla Floridasta kotimaahan.
 

Koronaviruspandemian uhkaamana viimeisetkin ”lumilinnut” ovat lentäneet Floridasta koti-Suomeen, ja alueen suomalaistoiminta on hiipunut kesäkuukausien tasolle. Kotimaan lentojen järjestämisestä syntynyt paniikki koetteli myös Suomen virallisia edustustoja.

-Meillä oli parin sadan kotiin haluavan suomalaisen lista, jonka selvittämisessä oli paljon työtä. Onneksi New Yorkin pääkonsulaatti tuli apuun pääkonsuli Mika Koskisen johdolla, selvittää Lake Worthin kunniakonsuli Peter Mäkilä. Hänen mukaansa suurin pullonkaula saatiin selvitetyksi, kun Finnair järjesti erikoislennon Miamista Helösinkiin maaliskuun lopulla.

-Koneessa oli lopulta kolmisensataa suomalaista. Mikä hienointa, valtio hoiti kansalaisensa myös helsingissä koteihin aina taksikyytejä myöten, Mäkilä kiittelee. Hän haluaa kiittää myös Finnairin markkinointijohtajaa Kati Kaivosta, jonka myötävaikutuksella erikoislento Miamista saatiin järjestetyksi. Pääosa erikoislennon matkalaisista oli viettämässä talvena Etelä-Floridan suomalaisalueella, mutta kotimaahan lensi myös muista osavaltioista saapuineita suomalaisia.

-Nyt vaikuttaa siltä, että tänne suomalaisalueelle ovat jääneet vain ne, joilla on Suomen ja Yhdysvaltain passin sekä pysyvällä asumisoikeudella (green card) Yhdysvalloissa asuvat suomalaiset, Mäkilä kertoo. Oman lukunsa hänen työssään muodostavat passinsa kadottaneet suomalaiset.

-Ilman passia Suomeen ei voi matkustaa, joten tarvitaan ns. hätäpassi. Niitä myöntävät nyt pandemian aikana vain Washingtonin suurlähetystö ja New Yorkin pääkonsulaatti. Myös me olemme niitä tehneet ja niiden hoitamisessa on ollut aika työ, Mäkilä selvittää. Kertatäyttöisen hätäpassin hinta on noin 200 dollaria. Hätäpassi on aina haettava paikan päältä, joten hintaan on lisättävä myös matkakustannukset.

-Olenkin kehottanut matkalaisia tutkimaan tarkoin tavaransa ja laukkunsa, ja etsimään varsinaista passiaan kaikin mahdollisin keinoin ennenkuin hätäpassin haku käynnistetään. Niitä onkin löytynyt mitä ihmeellisimmistä paikoista. Tänä keväänä eräs passinsa hukannut löysi sen lopulta autonsa penkin alta, Mäkilä kertoo. 

Kunniakonsulaatti ja sen yhteydessä toimiva Allstate -vakuutustoimisto Lake Avenuella ovat sulkeneet ovensa koronaviruspandemian takia, vaikka sinänsä kumpikin toiminnoista on oleellisia (essential business) toimintoja ja voisivat lain mukaan olla avoinna.

-Viranomaiset suosittelevat lähikontaktien välttämistä, joten me teemme niin. Myös Suomen virallisilla edustajilla Yhdysvalloissa on sama linja ja edustustojen virkailijat tekevät nyt etätyötä kotoaan, Peter Mäkilä selventää.

Hänen puhelimensa on soinut pandemian aikanakin. Useat alueen vanhemmista suomalaisista tarvitsee arkitoimissaan apua.

-Meille on ilmoittautunut vapaaehtoisia hoitamaan vanhemman väestön asioita kuten kaupassakäyntejä ja kotiaskareita, mutta myös ihan juttuseuraakin meiltä voi nyt saada, Mäkilä kertoo ja kehottaa soittamaan Lake Worthin kunniakonsulaatin numeroon (561) 582 2335.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth Beach, FL