Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 8, 2020

Lake Worthin lepokoti osaa varautua kriisien varalta


Lake Wirthin suomalaisen lepokodin henkilökunta on varautunut toimimaan kriisitilanteissa vuosittaisen hurrikaaniuhan takia.
 

Florida on työelämästä vetäytyneiden toivemaa, mikä näkyy myös lepo- ja hoitokotien suuresta määrästä. Runsaan 21 miljoonan asukkaan osavaltiossa on 3080 lepokotia ja 691 hoitokotia. Asukkaita niissä on kaikkiaan 155 000, jotka kaikki ovat nyt erityistarkkailun alla. Noin 300 kodissa on raportoitu COVID 19 –virukseen sairastuneen yksi tai useampi henkilö. Lake Worthin amerikansuomalaisen Finnish-American Rest Home -lepokodin nimeä ei viruslistalta löydy.

-Olemme onnistuneet välttämään taudin, kiitos hyvän ja huolellisen henkilökuntamme, toteaa kodin administrator Dan Benson. Hän myöntää, että paine kodin pitämiseksi puhtaana kulkutaudista on kova. Päivittäin talossa on työntekijät ja asukkaat mukaanlukin kaikkiaan runsaat 200 ihmistä. Vain yksi lipsahdus saattaa muuttaa tilanteen täysin.

-Meidän etumme on siinä, että olemme tottuneet kriisien hallintaan hurrikaanien takia. Osaamme valmistautua erikoistilanteisiin huolellisesti, Benson korostaa. Hän ennakoi tilanteen kehittymisen ajoissa ja kodin ovet suljettiin jo helmikuun lopulla. Niin asukkaat kuin henkilökuntakin siirtyivät heti kasvosuojainten käyttöön. Pulaa maskeista ei koskaan päässyt syntymään, sillä niitä alettiin heti valmistaa vapaaehtoisvoimin.

-Missään vaiheessa ei ole syntynyt tilannetta jossa olisi panikoitu vaan turvallisuuden tunne on kyetty säilyttämämään koko ajan. Hoitotyö ja arkirutiinit on tehty aivan normaaliin tahtiin. Ainoan muutoksen olemme tehneet ruokailuissa, sillä lounas ja pävällinen syödään nyt kahdessa ryhmässä riittävän suuren kontaktietäisyyden säilyttämiseksi, Dan Benson kertoo.

Lepokodin työntekijöitä on kehotettu vapaa-aikanaan noudattamaan tarkoin annettuja ohjeita. Henkilökuntaa ei ole toistaiseksi testattu.

-Asukkaista on kuusi käynyt COVID 19 –testissä, mutta virusta ei ole ollut kenelläkään, Benson kertoo. Testit liittyvät sairaalakäynteihin, jotka ovat osa hoitokodin arkirutiinia.

-Sairaalasta ei pääse meille takaisin ilman testausta. Pieni riski kuitenkin syntyy, jos testien tulokset jäävät viipymään. Ne saattavat kestää joskus muuaman päivän, Benson toteaa. Toistaiseksi kuusi asukasta on testattu sairaalakäynnin jälkeen.

Yli kahden kuukauden karanteeni on sujunut hyvin suomalaiskodissa. Administrator ei voi mennä nukkumaan rennoin mielin yhtenäkään iltana.

-Välillä toivon hartaasti, että tämä alkaisi jo loppua, Dan Benson huokaa. Vastuu asukkaiden ja henkilölökunnan terveydestä painaa nuoren toimitusjohtajan hartioilla. Pätevä jo kokenut henkilökunta ja vuosittainen varautuminen kriiseihin maksaa kuitenkin nyt osinkoa.

-Me selviämme myös tästä tilanteesta, Dan benson vakuuttaa.

Teksti: Mikko Koskinen

Kuva: Katja Pukkila