Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 26, 2020

Kunniakonsuli Peter Mäkilä siirtyy vakuutustyöstä eläkkeelle


Peter Mäkilä, 74, jättää vakuutustoiminnan, mutta jatkaa työtään Lake Worthin kunniakonsulina Etelä-Floridassa.
 
Lake Worthin pitkäaikaisena kunniakonsulina tunnettu  Pekka ”Peter” Mäkilä, 74, on siirtymässä eläkkeelle päivätyöstään Allstate –vakuutusyhtiön agenttina. Mäkilä on työskennellyt vakuutusalalla lähes 50 vuotta, Kanadassa ja Floridassa.

-Tämän koronaviruspandemian aikana on ollut aikaa tarkastaella asioita ja pysähtyä miettimään tulevaisuutta. Olen havainnut, ettei tämä kotonaolokaan ole yhtään hassumpaa. Viihdyn hyvin, hän naurahtaa lievällä Turun murteella.

Peter Mäkilä perusti Lake Avenuella kaupungin keskustassa sijaitsevan yrityksensä vuonna 1999. Turun Lyseon kasvatti lähti maailmalle jo koulupoikana. Hän matkusti setänsä Niilo Alhon ja tämän puolison Helenin luokse 1960-luvun puolivälissä ja kävi Lake Worth High Schoolin. Matka tutustutti hänet alueeseen ja amerikkalaisuuteen. Viimeiset vuotensa Alhot viettivät Lake Worthin suomalaisessa lepokodissa. Kaupungin suomalaishistoriasta muistuttava  kadun nimi ”Alho Drive”  lienee tuttu kaikille alueen suomalaisille.  

Palattuaan Suomeen Pekka Mäkilä hyväksyttiin Turun Kauppaoppilaitokseen, josta hän valmistui merkonomiksi. Hyvä englanninkielen taito avasi hänelle heti työpaikan turkulaisen pukutehtaassa Oratop Oy:ssä.
Turussa hän myös tapasi tulevan vaimonsa Arjan  ja matkusti takaisin Amerikoihin.

Nyt suuntana oli Kanada, jossa hän jatkoi opiskeluitaan college –tasolla. Turkulaisen suurin mielenkiinto kohdistui vakuutusalaan, jonka työnäkymät vaikuttivat lupaavilta. Ura suurien kanadalaisyhtiöiden palveluksessa oli nousujohtoinen ja perhe kasvoi. Tutuiksi tulivat Kanadan suuret suomalaiskeskukset Sault St. Marie ja Thunder Bay,  joissa tuolloin vietettiin vilkasta siirtolaiselämää.
Monien kanadansuomalaisten tapaan Peter ja Arja Mäkilä vierailivat lomilla Palm Beachin piirikunnassa Floridassa. Ajatus oman yrityksen perustamisesta suurelle suomalaislueelle heräsi. Sopimus suuren Allstate-vakuutusyhtiön kanssa syntyi. Tänä vuonna tulee 21 vuotta siitä kun Mäkilän Allstate –agency aloitti toimintansa Lake Worthin pääkadun varrella..

-Vähän on haikea olo, kun nyt ajattelen asiakkaitani ja tätä työtä. Olen aina halunnut olla ihmisten kanssa tekemisissä, ja auttaa heitä, Mäkilä sanoo. Hän kertoo muistavansa hyvin ensimmäisen työpäivän hänen aloittaessaan työuransa 15-vuotiaana ensimmäisessä työpaikassaaan Hotelli Turku Hospitzin vastaanotossa.

-Johtaja opasti minua asiakaspalveluun ja sanoi että ”muista aina kohdella asiakkaitamme kuin he olisivat ”kuningas ja kuningatar”. Painoin tämä mieleeni ja olen yrittänyt noudattaa ohjetta koko elämäni ajan, Peter Mäkilä muistelee.
Vuosikymmenten kuluessa vakuutusala on muuttunut. Siinä kun ennen vakuutusagenteilla oli aikaa tutustua asiakkaisiinsa ja suunnitella asiakkaille henkilökohtaisesti vakuutukset, nyt ovat tietokoneet korvanneet sosiaaliset kontaktit.

-Tietokoneaikana kehitys on ollut valtavaa, ja vakuutuspäätökset hintoineen katsotaan näyttöpäätteeltä. Henkilökohtaisella tasolla näihin asioihin ei enää voi vaikuttaa, Peter Mäkilä sanoo. Paitsi tietokoneohjelmat ja –seuranta, muuttuvat myös vakuutuslait jatkuvasti. Allstate on yksi maan suurimmista vakuuttajista, jonka tuotekirjo kattaa koko vakuutustoiminnan.

-Nyt koronakriisin suljettua toimistomme tuli eteen taitekohta, jolloin tämä lopettamispäätös on luontevaa tehdä, Mäkilä sanoo. Toimisto Lake Avenuella suljetaan, mutta suomenkielinen vakuutustoiminta kiinteistössä ei suinkaan lopu. Sitä jatkaa hänen nuorin poikansa Miika Mäkilä, joka on jo 10 vuoden ajan  pyörittänyt Absolute Insurance –vakuutusagentuuriaan talon toisesa kerroksessa. Peter Mäkilän mukaan suuri osa hänen asiakkaistaan  ja  heidän tavallisista vakuutuksistaan - kuten talo- ja kiinteistövakuutukset - siirtyvät Miikan yrityksen hoidettaviksi.

Huhujen lähdettyä liikkeelle Peter Mäkilän eläkesuunnitelmista, alueen suomalaisten huoli on kohdistunut kunniakonsulaatin toimintaan. Mäkilä haluaa kuitenkin rauhoitella epätietoisia.

-Olen ajatellut jatkaa kunniakonsulina siihen asti kun löydämme uuden henkilön jatkamaan työtä, 75-vuotta syyskuussa täyttävä Mäkilä selvittää. Hän on vuokrannut toimistotilan nykyisen kiinteistön  toisesta kerroksesta kunniakonsulaattia varten.  Konsulaatin puhelinnumero säilyy samana. Valio avustaa kunniakonsulaatteja taloudellisesti, mutta konsulit joutuvat itsekin kaivamaan taskuaan toiminnan rahoittamiseksi.

Suomen ulkoministeriön entisten sääntöjen mukaan kunniakonsuleiden yläikäraja oli 70 vuotta. Peter Mäkilää pyydettiin kuitenkin jatkamaan työtään kunniakonsulina. Nyt ulkoministeriön säännöt ovat hänen mukaansa muuttuneet ja ikärajoitukset poistettu.
-Meitä yli seitsemänkymppisiä on useita kunniakonsuliverkostossa ja voimme jatkaa työtämme oman halumme mukaisesti. Erityisesti tällaisissa kriisitilanteissa kokemus ulkomailla olevien Suomen kanslaisten auttamiseksi on erittäin tärkeätä, Peter Mäkilä korostaa.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth Beach, FL