Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

elo 7, 2020

Pääkirjoitus 12. elokuuta 2020: Eläimen vaistolla?


Koronavirukseen menehtyy päivittäin ennätysmäärä ihmisiä Yhdysvalloissa. Taudin etemisen myötä myös maan talous rapistuu entisestään.

Toisin kuin muualla maailmassa, COVID 19 -koronaviruspandemia on päässyt riehumaan valtoimenaan Yhdysvalloissa ja etenkin sen eteläosassa kesäkuukausien aikana. Maailmanlaajuisesti maan tilasto on ylivoimaisesti murheellisin tautiin sairastuneiden sekä siihen menehtyneiden määrissä. Kaikista koronaan kuolleista on amerikkalaisia 22,5% kun heidän määränsä on vain viisi  prosenttia koko maapallon väestöstä. Korona on iskenyt voimalla myös talouskehitysmaihin (ns. BRIC-maat) Brasiliaan, Intiaan ja Venäjälle, joiden terveydenhoitojärjestelmien on raportoitu olevan valovuoden päässä amerikkalaisesta. Joukkoon kuuluva Kiina, josta tauti sai alkunsa, on omien julkistietojensa mukaan selättänyt taudin kontrolloitavalle tasolle.

Euroopan maissa, etenkin Suomessa, elämä on palautunut lähes normaaliin uomiinsa. Tautiin menehtyneitä maassa on vain kuusi 100 000 asukasta kohti. Muualla Euroopassa kuolleisuustilanne on synkempi:; Britit 69, Espanja 61, Italia 58 ja Ruotsi 56. Yhdysvalloissa luku on 48.

-Suomessa ei puhuta taudista enää joka päivä. Koulut alkavat normaalisti ja ihmiset ovat palanneet kesälomiltaan takaisin työpaikoilleen, toteaa kolmen koululaisen isä helpottuneena Kanta-Hämeestä.

Yhdysvalloissa tilanne on kehittynyt päinvastaiseen suuntaan. Maassa on lähes viisi miljoonaa koronavirukseen sairastunutta. Tautiin on menehtynyt jo runsaat 160 000 amerikkalaista. Viime viikolla tautiin kuoli runsaat 2000 ihmistä yhden päivän aikana. Huolimatta maailman johtavien epidemiologien toistuvista varoituksista, mikään ei tunnu muuttavan kehityskulkua. Niin kauan kuin tauti ei iske kansalaiseen itseensä, tai kuolema kohtaa lähiomaisen, jääräpäistä asennetta omasta henkilökohtaisesta vapaudesta ei muuteta. Mutta Siperia opettaa.

Noin kolmasosa amerikkalaisista on omaksunut koronapandemiaan maan presidentin Donald Trumpin kannan, jonka mukaan tauti on verrattavissa tavalliseen flunssaan ja katoaa itsestään jonain päivänä. Presidentin kannattajakunta ei suostu noudattamaan asiantuntijoiden suosituksia pitämään turvavälejä ja kasvomaskia liikkuessaan kotinsa ulkopuolella. Tämä määrä riittää kuitenkin pitämään taudin kasvussa, vaikka muu osa kansaa noudattaisikin annettuja ohjeita. 

-Se on mitä on, vastasi Trump viime viikon tv-haastattelussa, kun häneltä kysyttiin järkyttävän suurista kuolinluvuista Yhdysvalloissa. Vastaus paljasti hänen luovuttaneen taistelun koronavirusta vastaan. Lukuunottamatta äärioikeistolaista FOX –televisiokanavaa, kaikki muut maan uutislähteet ovat kritisoineet voimakkaasti presidentin kyvyttömyyttä ja halua yhdistää kansalaiset taisteluun aikakautemme tappavinta vihollista vastaan. Trumpin julkiset kommentit ovat paljastaneet, että hänen ymmärryskykynsä esimerkiksi tilastotietojen ja numeeristen arvojen tulkitsemisessa on heikompi kuin keskitason kansalaisella.

Johtuuko Donald Trumpin välinpitämättömyys kansalaistensa uhraamisesta virukselle ymmärtämättömyydestä vai tarkoitushakuisuudesta, sillä ei tilastollisesti ole väliä. Maan osavaltiot ja piirikunnat ovat nyt tehneet kaikkensa taudin torjumiseksi, ja niiden terveydenhoito-organisaatioiden sietokyky on ajautunut äärirajoille. Ilman valtakunnallista strategiaa koronavirustaistelu päättyy amerikkalaisten tappioon.

-Mitä enemmän ihminen asioita oppii, sitä paremmin hän ymmärtää, kuinka vähän tietää, totesi antiikin filosofi Sokrates aikoinaan. Donald Trumpin aikakausi maailman mahtavimman maan presidenttinä todistaa teorian oikeaksi. Kun presidentti kuvittelee tietävänsä virusopista enemmän kuin maailman johtavava epidemiologi Anthony Fauci, ollaan syvällä metsässä. Niin syvällä, ettei päivänvalo sinne enää ulotu. Siksi siellä menestyy vain vaiston avulla. Trumpin mukaan hyvä vaisto onkin hänen paras ominaisuutensa. Ihmiselle on kuitenkin annettu järki, mikä erottaa hänet eläimestä. Johdetaanko maailman mahtavinta valtakuntaa nyt eläimen vaistolla?

Mieluummin talouden kuin kansalaistensa hyvinvointia pönkittävä presidentti ei ole ymmärtänyt, että hoitamaton viruspandemia on myös talouden surma. Poliittisesti hän sahaa omaa oksaansa poikki. Mikäli keväällä maassa olisi organisoitu yleinen ja yhtäläinen viruksentorjuntakampanja muiden kehittyneiden maiden tapaan, koululaiset voisivat nyt palata turvallisesti luokkiinsa ja heidän vanhempansa työpaikoille. Talouden rattaat pyörähtäisivät taas käyntiin. Tilanne on kuitenkin synkistynyt entisestään, eikä valoa näy tunnelin päässä.

Trumpin politiikan vaarallisuuden ymmärtävät nyt myös useat republikaanipuolueen edustajat, joiden kritiikki presidenttiään kohtaan käy päivä päivältä terävämmäksi. Marraskuun vaalien vahva suosikki Joe Biden, 78, olisi valituksi tullessaan todennäköisimmin vain yhden kauden presidentti.

Vuoden 2024 presidentinvaalit ovat pian taas oven takana.