Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 26, 2020

Urheiluseura North Starin saavutukset kansien väliin


Urheiluseura North Starin viimeiseksi urheilutapahtumaksi jäi pöytätenniskilpailu Matin Muistoturnaus helmikuussa 2020. Kilpailu järjestettiin vuotta aikaisemmin poisnukkuneen puheenjohtajan Matti Launosen kunniaksi.
 

Jos ovat suomalaiset aina olleet urheilukansaa, ovat sitä olleet amerikansuomalaisetkin. New Yorkin suurella suomalaisalueella suomalaissiirtolaisten urheilutoimintaa organisoitiin jo lähes sata vuotta sitten. Siirtolaisten löydettyä paratiisinsa Palm Beachin piirikunnasta Floridasta, urheiluharrastus seurasi uskollisesti mukana. Pari viikkoa sitten ilmestyi legendaarisen floridansuomalaisen urheiluseuran North Starin historiikki, jossa sanoin ja kuvin muistellaan seuran nelikymmenvuotista toimintaa (1979-2019).

-Ei hyvästi vaan näkemiin, Pohjantähti, otsikoi historiikin kirjoittanut toimittaja Kaarina Naski johdantosuuden. Viime keväänä Suomi Talolla pidetyssä kokouksessa North Starin toiminta päätettiin lopettaa, koska jatkajia sille ei enää löytynyt. Kunnioittaakseen edesmenneitä uskollisia jäseniään ja seuran vilkasta urheilutoimintaa, kokouksessa tehtiin yksimielinen päätös historiikin tuottamisesta jälkipolvien luettavaksi. Kirjoihin ja kansiin haluttiin säilöä paitsi itse monipuolinen urheilu harrastuksena, myös toimintaan osallistuneiden suomalaisten urheilulegendojen edesottamuksia vuosien varrella. Lopettamispäätöstä oli tekemässä myös North Starin menestynein juoksija, Bostonin maratonin ainoa suomalaisvoittaja Olavi Suomalainen, joka hätkähdytti  juoksumaailmaa vuonna 1972.Karina Naski toimitti North Starin historiikin 70-sivuisena kirjana. Historiikkia voi tiedustella Amerikan Uutisten toimituksesta: amuutiset@aol.com.

Urheiluseura North Starin perustava kokous pidettiin 17. helmikuuta 1979, jolloin Suomi Talolle kokoontui valtava joukko suomalaissiirtolaisia Lantanan ja Lake Worthin alueelta. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Reijo Saarinen ja sihteeriksi Juhani Hakama, joka sittemmin jatkoi puheenjohtajana nuijanvarressa. Seuran perustaminen alueen suomalaisuuden vilkkaimpaan aikaan takasi myös terveen talouden seuralle.

Suositut tanssit Suomi Talon parketilla houkuttelivat bussilasteittain suomalaisturisteja aina Fort Lauderdalea myöten. Innokkaana yleisurheilumiehenä Juhani Hakama piti Lake Worthin High Schoolin kentällä pidettyjen kilpailujen tuloksista tarkkaa kirjaa, jotka julkaistiin vuonna 1986 Floridaan muuttaneen amerikansuomalaisen sanomalehden Amerikan Uutisten sivuilla.

Myös paikalliset suomalaisyritykset halusivat tukea lahjoituksin urheiluseuraansa. Tukijoina esiintyivät usein Matti Komosen kellosenpäliike, Jorma ja Riitta Huttusen ”The Ringmaker Jewelry”, Käännön perheen Scandia Bakery, Lassen Motelli sekä viime vuosina Mauri ja Ulla Saaren rakennusliike ”Saari Construction”, jonka tukemana järjestettiin North Starin pöytätenniskilpailut (Matin Turnaus) parin vuosikymmenen ajan. Kaarina Naskin toimittamaa 70-sivuista North Star-historiikkia voi tiedustella Amerikan Uutistn toimituksesta, amuutiset@aol.com

-Paikallinen suomalainen liikeklubi, jonka piiriin on kuulunut suomalaisten omistamia motelleja, kiinteistövälitys- ja muita liikkeitä, tiedetään laajemminkin maanmiestensä toiminnan tukijaksi alueella. Klubin ansioksi on katsottava esimerkiksi Midnight Sun festivalin alulle saattaminen, Kaarina Naski kirjoittaa historiikissa.

North Starin urheilulajien kirjo oli suuri. Suomalaiset harrastivat alueella yleisurheilun ja pöytätenniksen lisäksi jalkapalloa, lentopalloa sekä naisten ja miesten kuntovoimistelua. Luonnollisesti myös erilaiset juoksukilpailut kuuluivat vuosittaiseen ohjelmaan. Maastojuoksukisat pidettiin yleensä John Prince –puiston kauniilla pururadalla. Kilpailu käytiin viiden kilometrin matkalla ja osanottajia oli usein toistakin sataa.

Historiikki esittelee myös seuran toimintaan aktiivisimmin osallistuneita henkilöitä. Eräs heistä oli Saksassa kultasepän oppinsa saanut Jorma Huttunen, joka liittyi seuraan heti sen alkuaikoina. Innokas urheilumies muutti perheineen Ohiosta Floridaan vuonna 1978.

-Kun seura perustettiin vuonna 1979, päälajina oli jalkapallo, Huttunen muistelee. Hän mainitsee historiikissa tukun alkuvuosien seuravaikuttajia; Hilkka ja Reijo Saarisen, Sinikka Tenlenin, Juhani Hakaman perheen, Jaakko ja Helvi Ampujan, Aatos Ojalan, Ed Rimeyn, Aatos Ojalan. Ali Kraemerin sekä paikkakunnan asukkaista Taisto Käännön, Lauri Kanervikkoahon ja Karl Lindroosin.

-Ja jotta pääsisimme seuraavan lajin, lentopallon, alkuun, kävin ostamassa ensimmäisen verkon ja pallon. Aloimme pelata Lepokodin pihalla ihan 1980-luvun  alussa, ja lentopallosta tuli kovin suosittu harrastus. Parhaimmillaan oli samaan aikaan pelaamassa kaksi, jopa kolmekin kentällistä pelaajia, Jorma Huttunen kertoo.

Olavi Suomalaisen lisäksi myös muita kansainvälisesti merkittäviä urheilunimiä löytyy seuran jäsenistöstä. Yksi heistä on mestarihiihtäjä Tauno Pulkkinen, joka voitti Yhdysvaltojen hiihtomestaruuden kaikkiaan kuusi kertaa. Lahden MM-kisoissa 1958 hän oli paras amerikkalaishiihtäjä, ja toimi Zakopanen MM-kisoissa USA:n hiihtojoukkueen valmentajana vuonna 1962.

Pöytätennispelaaja Matti Launonen oli puolestaan paralympialaisurheilun kansainvälinen tähti menestyen lajin olympia- ja MM-kisoissa aina menehtymiseensä (2019) asti. Launonen toimi viimeiset elinvuotensa myös seuran puheenjohtajana ja pöytätenniksessä Matin Turnauksen primus motorina neljännesvuosisadan ajan.

Oma lukunsa North Starin historiassa oli Osmo ”Osku” Kanervan aika seuran puheenjohtajana alkaen 1987. Vaikka hänen oma lajinsa nyrkkeily ei kuulunutkaan varsinaisesti seuran ohjelmaan, Osku oli urheilumies kiireestä kantapäähän. Nuorten ja miesten Suomen mestari osoitti taitonsa myös kansainvälisesti tainnuttaen iskuillaan sekä olympiamitalisteja että Euroopan parhaimmistoa. Oman uransa jälkeen Osku menestyi valmentajana saattaen kaksi amerikkalaisiskijää maailmanmestareiksi. Myös Suomen parhaat nyrkkeilijät matkustivat 1990-luvulla Floridan suomalaisalueelle Oskun oppiin. Eikä siinä kaikki, Kanervan ääni tunnettiin myös Suomen urheiluadiossa, sillä hän ehti vierailla kymmeniä kertoja Las Vegasissa käydyissä raskaan sarjan MM-otteluissa.

Kaikkiaan Kaarina Naskin kirjoittama historiikki ”Pohjantähti – 40 vuoden pituinen juoksu” antaa monipuolisen ja aktiivisen kuvan North Star –seuran toiminnasta ja sitä pyörittämeistä avainhenkilöistä läpi vuosikymmenten. Mutta kuten elämässä aina tapahtuu, kaikella toiminnalla on oma eklämänkaarensa. Näin on myös ensimmäisen polven amerikansuomalaisten urheiluharrastuksen kanssa. Onneksi amerikansuomalaisyhdistysten historiikit jäävät elämään, ja kertomaan menneistä ajoista, henkilöistä ja tapahtumista meren takana ”Suuressa Lännessä”.

Mikko Koskinen

Lake Worth Beach, FL