Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 15, 2020

Peter Mäkilä toteutti amerikkalaisen unelmansa


Lake Worthin kunniankonsuli Peter Mäkilä julkaisi elämänkertansa Suomessa.
 

Turusta 1960-luvulla maailmalle ponnistanut Pekka ”Peter” Mäkilä kertoo värikkäistä elämänvaiheiheistaan tuoreessa elämänkertateoksessaan ”Amerikkalainen unelma”. Kirja ei ole perinteisesti kronologiseen muotoon kirjoitettu elämänkerta vaan koostelma erilaisia tapahtumia hänen elämänäsä vaiheilta - Suomessa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

-Kirjan tekeminen on ollut mielessäsi vuosien ajan. Sitä ovat kyselleet myös useat ystäväni matkan varrella. Nyt se sitten tapahtui, ja kävikin aika nopeasti, syyskuussa 75 vuotta täyttänyt Peter Mäkilä kertoo. Tekstin takana on nuori turkulainen kirjoittajatulokas Mikko Aalto (Mike Wave), jolle teos on ensimmäinen orastavalla kirjailijaurallaan.

-Tapasin Miken lasteni välityksellä kun hän kävi täällä Floridassa. Aikaisemmin hän on kirjoittanut lastenkirjoja. Tekstiä on kehuttu vaudikkaaksi ja eteneväksi, ja olen siihen itsekin todella tyytyväinen,  Mäkilä kertoo. 

 

”Amerikkalainen unelma” valottaa tapahtumakuvauksin nuoren turkulaispojan matkasta maailmalle vanhempiansa avioeron jälkeen - ensin sedän luo Floridaan, sitten takaisin Suomeen kauppaopistoon ja naimisiin Arjansa kanssa, takaisin meren yli Kanadaan ja lopulta Yhdysvaltojen Floridaan.

”Oli vuosi 1996 ja Mäkilät olivat asuneet jo 28 vuotta Kanadassa. Haave päästä Yhdysvaltoihin oli kuitenkin edelleen vahvasti mielessä. Thunder Bayn järkyttävät 50 asteen pakkaset alkoivat tosissaan jäytää Mäkilöitä.

-Suomessahan on sanionta että kylmä kuin Siperiassa, mutta siellä kirjaimellisesti oli yhtä kylmä kuin Siperiassa, Peter naurahtaa. –Kerran tein muuttohommia tuollaisessa 50 asteen pakkasessa ja oli vielä tuulinen päivä. Olin aivan varma, että kuolen kylmyyteen.”

Floridan lämpimät talvet ja leppoisa elämäntapa houkuttelivat Kanadan kansalaisiksi siirtyneitä Mäkilöitä. Vuonna 1996 he päättivät osallistua ns. green card-arvontaan, joka takaisi pysyvän asumisoikeuden Yhdysvalloissa. Onni suosi Mäkilöitä ja ilmoitus green cardista otettiin perheessä vastaan epäuskoisen onnellisina. Päätöstä asuinmaan vaihtamisesta puntaroitiin huolellisesti. Varsinainen lupa muuttoon tuli runsaan vuoden kuluttua arpajaisvoitosta. Vanhemmat lapset olivat jo muuttaneet omilleen, kotona asui vain nuorin poika Miikka. Hän jäikin lopettamaan koulunsa Kanadaan ja seurasi myöhemmin vanhempiaan Floridaan. Kirjassa kuvaus muutosta Yhdysvaltoihin on otsikon ”Lottovoitto” alla.

Merkonomiksi Turun Kauppaopistossa opiskellut Peter Mäkilä päätti ryhtyä Kanadassa vakuutusalalle. Tutkinnot suoritettuaan hän menestyi uudessa ammatissaan. Sillä olikin suuri merkitys hänen myöhemmän elämänkulkunsa kannalta.

”Peter oli Floridaan muuttaessaan päättänyt, ettei enää koskaan palaa vakuutusmyyntiin, vaan päätti keskittyä täysillä turistibisnekseen”. Floridan suomalaisalueella oli eletty aina vuosisadan puolivälistä lähtien kasvavaa turistibuumia valtavine turistivirtoineen. Mäkilöiden tarkoituksena oli alunperin ostaa oma motelli, sillä ala kävi tutuksi heidän ensimmäisten työkokemustensa kautta. He saivat nimittäin työpaikat lake Worthissa sijaitsevasta, Raimo Nikusen omistamasta New Sun Gate-motellista. Arja toimi hotellin vetäjänä, Peter markkinointipäällikkönä. Motelliala vaikutti lupaavalta, sillä tuolloin Finnair lennätti tuhat suomalaista viikossa Floridan aurinkoon. Nikusen perheellä oli alueella paljon muitakin yrityksiä, ja ne kaikki tarvitsivat vakuutuksia. Niitä valittaessa Peter Mäkilä osoitti asiantuntemuksensa siten, että vakuutusyhtiön edustaja halusi palkata kanadansuomalaisen vakuutusmyyjäksi. Peter palasi takaisin vakuutusalalle. Allstate Peter Makila, Inc. toimi Lake Worthissa kaikkiaan 21 vuotta ennenkuin omistaja jäi eläkkeele keväällä 2020 koronapandemian iskettyä alueelle.

Peter Mäkilä tunnetaan alueella ennenkaikkea hänen toiminnastaan suuren suomalaiskaupungin kunniakonsulina. Työ on vapaaehtoista, eivätkä Suomen valtion maksamat kulukorvaukset riitä kattamaan toiminnasta aiheituneita kustannuksia. Republikaaniksi tunnustautuva Mäkilä perustelee lähes 20 vuotta kestänyttä konsulityötään auttamishalulla. Elämänkertateos kertookin suuren määrän erilaisia tapahtumia ja kommelluksia matkan varrelta. Mäkilän mukaan Kanadassa kunniakonsulin tehtävä on kuin arvonimi, Floridassa tehtävän hoitaminen on pelkkää raakaa työtä.

Kunniakonsulin työtä kuvaa kirjan alkupäässä oleva kuvaus työpäivän tapahtumista kunniakonsulaatissa, kirjoittaja Mike Wave ja Peter Mäkilä istuvat jällen kerran palaverissa kertaamassa erilaisia tapahtumia matkan varrelta.

”-Hei Peter, nyt tarvittaisiin jälleen hätäpassia!, huudahtaa Turun Kauppakorkeakoulusta työharjoitteluun Floridan kunniakonsulaattiin tullut Jalmari oven raosta.

-Mitä ihmettä, taas! Jälleenkö on joku suomalainen humalainen kadottanut passinsa Miamissa?! Alamme on jo kuuluisisa siitä, Peter virnuilee.

Lake Worthin kunniakonsuli on Yhdysvalloissa ainoa, joka saa kirjoittaa itse hätäpassin suomalaiselle. Parhaimmillaan Mäkilä on kirjoittanut 75 hätäpassia vuodessa. ”Amerikkalainen unelma” kertoo värikkäitä tapauksia suomalaisturistien kohtaloista Floridan auringon alla. Jotkut niistä saavat tukankin nousemaan pystyyn, sillä lomamatkan varjopuoli on myös käynyt kunniakonsulille tutuksi.

Yllättävää Peter Mäkilän elämänkerrassa on hänen yksityiskohtaiset ja avoimet kertomuksensa omista terveydellisitä ongelmistaan. Kolme sydänkohtausta ja kaksi syöpää selättänyt kunniakonsuli on ahkera kirkossakävijä, joka on osallistunut sekä paikallisen helluntaiseurakunnan että luterilaiskirkon tilaisuuksiin.

”Amerikkalainen unelma” –kirja julkistettiin syyskuussa Suomessa. Teoksen ulkoasu, taitto ja painojälki ovat erityisen laadukkaat. Tekstistä paljastuu ajoittain kirjoittajan kokemattomuus, mutta asiat tulevat selkeästi esille. Noin 200-sivuinen teos on IB-median kustantama ja painettu Leväsjoella Porin lähistöllä (Skyprint Oy).

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen,

Lake Worth Beach, FL