Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 5, 2020

Karjalanpiirakat tekivät heti kauppansa Etelä-Floridassa


Floridan karjalaiset ahkeroivat Suomi Talolla 640 karjalanpiirakkaa, jotka menivät kaupaksi saman tien. Ylärivi vasemmalta: Liisa Suni, Anja Vilkkilä, Päivi Aho, Helen Carson, Kai Lindholm ja Marja Seppänen. Eturivissä Anne Wunderlicht, Anne Kettunen, Jukka Seppänen ja Anja Muller.

Koronaviruksen vaikutukset eivät perheiden ruokatalouteen ole olleet pelkästään negatiivisia, sillä vanhat taidot esimerkiksi ruuanlaitossa ja leipomisessa ovat nousseet arvoonsa. Etelä-Floridan suomalaisalueella yhdistykset ovat kaivaneet esiin vanhat karjalanpiirakkareseptinsä. Lepokodin Ystävät ahkeroi pari viikkoa sitten kaikkiaan 900 piirakkaa, jotka samantien myytiin Annanmajan ovelta herkkua odottaville suomalaisille.

-Covid –aikana on leivänteko kotikeittiössä lisääntynyt valtavasti, ja esimerkiksi jauhoja on vaikeampaa löytää markkinoilta. Erityisesti suomalaisten suosimat ruispohjaiset jauhot ovat nyt kiven alla, sanoo Floridan Karjalaisten keittiövastaava, pitokokki Anne Kettunen. Viikonloppuna Floridan Karjalaiset ahkeroivat puolestaan  640 karjalalanpiirakkaa, jotka myytiin Suomi Talon karaoketilaisuudessa, niinikään hetkessä loppuun. Hinnasta – viisi piirakka seitsemällä dollarilla – ei tarvinut neuvotella yhdenkään ostajan kanssa, sillä hyvä tuote tekee aina kauppansa ja suomalaisjärjestöt tarvitsevat näinä aikoina kaiken mahdollisen talousavun.

Floridan Karjalaisten piirakkatempaus tehtiin yhteistyössä Suomi Talon kanssa, jonka jauhovarasto riitti moisen piirakkamäärän tekoaineiksi. Karjalanpiirakan leipominen on tätänykyä myös EU:n valvonnassa, sillä ruokalaji on valittu Euroopan perinneruokien joukkoon.

-EU-direktiivi sanoo, että taikinassa pitää olla enemmän ruisjauhoa kuin vehnäjauhoa, jotta sitä saisi kutsu karjalanpiirakaksi, valistaa Floridan Karjalaisten puheenjohtaja Pekka Heiskanen. Jos näin ei ole, kysymyksessä on riisipiirakka tai perunapiirakka, täytteen mukaan. Ainakin Floridan Karjalaisten valmistamat karjalanpiirakat ovat aitoa tavaraa.

-Oikeat karjalanpiirakat eivät synny mistä tahansa ruisjauhosta. Nyt käytössämme oli vaaleiden ja tummien ruisjauhojen sekoitus, jotta taikina paistuisi riittävän rapeaksi, Anne Kettunen kertoo. Floridan Karjalaiset ovat valmistaneet piirakoitaan Suomi Talon keittiössä jo 15 vuoden ajan. Kettusen kehittämä resepti on käytössä hyväksi havaittu ja yhtään piirakkaa ei koskaan ole jäänyt myymättä!

-Yhdysvalloissa oikeanlaisen ruisjauhon löytäminen karjalanpiirakan leivontaan voi muodostua ongelmaksi. Kehitin aikoinani itse oman taikinareseptin, joka on sekoitus hienosta ja tummasta, kuorineen jauhetusta rukiista. Parhaaksi karkeaksi ruisjauhoksi on osoittautunut pohjoisesessa sijaitsevan Hodginson Millsin jauho, mutta  nyt korona-aikana sitä on ollut mahdotonta saada, Kettunen kertoo. Nyt Suomi talolla tehdyt piirakat tehtiin talon omasta varastosta löytyneistä jauhoista, jotka olivat sopiva sekoitus vaaleaa ja tummaa ruisjauhoa.

-Yhdysvaltain markkinoilta löytyy ainakin viittä erilaista ruisjauhoa. Usein käytämme helpommin saatavaa ns. pumpernikkeli-jauhon (ruisleseen ja -kuoren sekoitus) ja ohuen vaalean rukiin sekoitusta, joka käyttäytyy leivottaessa samalla tavalla kuin aito karjalanpiirakkajauhokin. Piirakoiden maussa ei eroa juuri huomaa, Anne Kettunen kertoo. Tarjolla on ollut myös piirakkataikinaan sopivaa puolikarkeaa Central Milling – tehtaan tuottamaa ruisjauhoa, jota myydään vain  pienissä pakkauksissa. Kettusen mukaan tämän tuotteen käyttäminen suuressa taikinassa käy kalliiksi.

Ruistaikinan vaivaaminen vaatii myös ammattitaitoa, jottei siitä tule liian sitkas.

-Suuria taikinoita tehdessä on parempi käyttää vaivaamiseen konetta. On valvottava, että taikinasta tulee juuri oikeanvahvuinen karjalanpiirakan kuoreksi. Paistamisen jälkeen piirakan kuoren olisi oltava enemmän näkkileipämäisen rapea kuin liian lötkö, Anne Kettunen valistaa. Myös täytteeksi tulevan riisin valintaan on kiinnitettävä huomiota.

-Minusta short grain –riisi on parasta, sillä se puuroutuu juuri sopivasti tähän tarkoitukseen.

Leipominen ja tuhannet reseptit liikkuvat nykyisin internetissä liukkaasti, mikä lisää korileipomisen suosiota entisestään. Anne Kettunen kuuluu peräti 350 000-jäseniseen Sourdough Baking –klubiin, jossa tietoja vaihdetaan innokkaasti.

-Olen oppinut muun muassa tekemään vanhanaikaista hiivaleipää, jota ei nostateta hiivalla. Maku on ihan sama kuin entisajan suomalaisissa hiivaleivissä, Kettunen paljastaa.

Teksti:

Mikko Koskinen

Lantana, FL