Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 4, 2021

Suomi Talo voi hyvin koronasta huolimatta


Suomen itsenäisyyspäivän 2020 iltajuhlassa Juha Pulli ja Taina Häkkinen luovuttivat Leivonmäen vaakunan Suomi Talolle, jonka vastaanottivat Sirpa Aho ja Marko Aho.

Yhteisöllisten toimintojen hiipuminen koronavuonna 2020 on ravistellut myös Etelä-Floridan suomalaisseuroja kovalla kädellä. Matkustusrajoitusten takia talvivieraat ja ”lumilinnut” ovat jääneet syksyllä alkaneen sesongin aikana tulematta ja ajaneet alueen yhdistystoiminnan säästöliekille. Alueen suurin suomalaiskeskus Suomi Talo on kuitenkin kyennyt sopeuttamaan toimintansa tilanteen mukaisesti.

-Yleisesti ottaen meillä on mennyt hyvin ja olemme pystyneet pitämään ovemme auki koko pandemian ajan. Itse asiassa viime kevät - ennen Covid-pandemiarajoituksia – oli vilkkain viiteen vuoteen, sanoo Suomi Talon ohjelmapäällikkö Sirpa Aho.

Suomi Taloa hallinnoi Lantanassa toimiva American-Finnish Tourist Club, Inc., joka on ollut alueen merkittävin suomalaisten kokoontumispaikka aina 1950-luvulta lähtien. Tänä päivänä yhdistyksen rekisterissä on noin 300 jäsenen nimet.

-Jäsentilanne toki vaihtelee vuosittain jonkin verran, kun tuoreutamme rekisteriä maksettujen jäsenmaksujen mukaisesti. Aina jää joku pois ja uusia tulee tilalle, Aho toteaa.

-Jäsentilanne toki vaihtelee vuosittain jonkin verran, kun tuoreutamme rekisteriä maksettujen jäsenmaksujen mukaisesti. Aina jää joku pois ja uusia tulee tilalle, Aho toteaa.

 Floridan yhdistysrekisterissä Suomi Talolla on voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen status (non-profit organization), joka verokohtelultaan poikkeaa tavanomaisista yrityksistä. Kuusi vuotta klubin puheenjohtajana toimineen Sirpa Ahon mukaan alueen suomalaisyhdistykset kuuluvat joko non-profit –kategoriaan tai sitten niiden toiminta on niin pientä, ettei statusta tarvita lainkaan.

Suomi Talolla kokoontuu ja järjestää tilaisuuksia useat suomalaissiirtolaisten perustamat yhdistykset kuten Floridan Karjalaiset, Floridan Laulumiehet, Floridan Pohjalaiset ja Suomalaiset Sotaveteraanit Amerikassa. Jokaisella niistä on oma organisaationsa, taloudenpitonsa ja jäsenistönsä. Yhdistykset eivät kuitenkaan lain mukaan voi olla Suomi Talon jäseniä.

-Yhdistysrekisteriin merkityn statuksemme mukaisesti  meillä voi olla vain henkilöjäseniä. Suhteemme Suomi Talossa kokoontuviin suomalaisyhdistyksiin ja heidän jäsenistöönsä aiheuttaa keskustelua ajoittain. Voisi luonnehtia kuitenkin, että Turistiklubi on jäseniensä omistama yhdistys,  Sirpa Aho kuvailee.

Etelä-Floridan vireiden suomalaisyhdistysten toiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen. Tutkijatohtorina elämäntyönsä tehneen Sirpa Ahon urakka puheenjohtajana tuli täyteen vuosi sitten, kun jatkaja hänen työlleen löytyi tuoreiden floridansuomalaisten riveistä. Puheenjohtajaksi valittiin nelisen vuotta Yhdysvalloissa asunut Marko Aho, 50, joka ei ole sukua edelliselle puheenjohtajalle.

Rakennusalalla työskentelevä Marko Aho oli luonnollinen valinta, sillä Suomi Talon yli 50 vuotta vanha kiinteistön jatkuva kunnossapito ja remontointi vaatii alan asiantuntemusta. Uusi puheenjohtaja sai käsiinsä kuitenkin hienoon kuntoon saatetun ”haalin”. Sirpa Ahon kaudella taloa remontoitiin sisältä ja päältä. Yksi suurimmista projekteista oli joitakin vuosia sitten tehty ikkuna- ja oviprojekti, josta Sirpa Aho kiittelee New Yorkista saapunutta suurlahjoitusta.

-Olemme suuressa kiitollisuuden velassa Robert Saastolle ja hänen edustamalleen Sibelius –loosille, Aho toteaa.

Yksi riesa on jäänyt kuitenkin seuraavan puheenjohtajan kontolle.

-Ilmastointilaitteistomme on vanhentunutta ja vaatii jatkuvaa remontointia pysyäkseen kunnossa, sanoo Marko Aho. Suomi Talon katolla hyrisee kahdeksan erillistä ilmastointilaitetta, joista kuusi on suurikokoista julkisten tilojen ilmanvaihdosta huolehtivaa konetta. Viimeksi laitteisto uudistettiin 1990-luvun puolivälissä, joten uusia laitteita kaivattaisiin pikaisesti.

-Onneksi meillä on ollut käytössä päteviä nuoria ilmastointimiehiä, jotka ovat aina keksineet keinot pitää koneet käynnissä, Sirpa Aho kiittää. Hänen mukaansa yhden laitteen uudistaminen maksaa noin 15 000 dollaria, joten koko koneiston investointi ylittäisi reilusti 100 000 dollaria. Sellaisia rahavaroja yhdistyksellä ei kuitenkaan ole käytössään ja siksi katseet on suunnattua uusien lahjoittajien suuntaan.

-Tästä tilivuodesta tulee kaikesta huolimatta miinusmerkkinen, mutta me kestämme sen, toteaa Marko Aho. Hänen mukaansa talo on kyetty pitämän toiminnassa vuosien aikana kerrytetyn vararahaston turvin, sillä koronapandemian aikana järjestetyt tilaisuudet eivät ole tuottaneet riittävästi kiinteiden kulujen kattamiseksi. Hän toivookin, että myös alueen nuoremmat suomalaistaustaiset asukkaat ystävineen löytäisivät tien talolle suurinkin joukoin, etenkin silloin kun ohjelmat kiinnostavat myös uudempaa sukupolvea.

-Olemme valmiit avosylin ottamaan vastaan uusia ohjelmaehdotuksiakin, Marko Aho toteaa ja kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että poikkeavassa tilanteessa talo on pystynyt järjestämään erilaisia tapahtumia ja ohjelmaa.

Omalla puheenjohtajakaudellaan Sirpa Aho kaitsi Suomi Taloa jämäkällä otteella. Etenkin vapaaehtoiseen harrastustoimintaan perustuvan yhdistyksen talous on aina ollut tiukalla ja kulupuolen vartijan on alati oltava hereillä toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi.. 

-Huolimatta pandemiasta talon kiinteät kulut juoksevat kuukausittain. Sähkö-, vesi- ja muiden kiinteistön ylläpitämisestä aiheutuneiden kulujen lisäksi meillä on maksettavana tukku lakisääteisiä vuosittaisia menoja kuten erilaisia veroja ja tarkastusmaksuja. Ne on pakko hoitaa, jotta toiminta voisi jatkua, Sirpa Aho muistuttaa. Kiinteät kustannukset nousevat lähelle 50 000 dollaria vuodessa.

-Siinä saavat vapaahetoiset paistkia kovastikin töitä, jotta tällainen summa saadaan vuosittain kasaan, ex-puheenjohtaja sanoo ja kiittelee samaan hengenvetoon ahkeria vapaaehtoisia.

-Onneksi meillä on käytössämme pieni ja joustavasti toimiva vapaaehtoisten porukka, joka on aina  valmis astumaan palvelukseen tarvittaessa. Tänä poikkeusvuonna ei toimintaa ole voinut suunnitella pitkällä aikajänteellä, sillä viranomaisten määräykset ja suositukset voivat vaihdella nopeaankiin tahtiin. Nyt tarvitaan nopeita päätöksiä ja joustavaa toimintaa. Näiden turvin selviämme tämän vaikean ajan ylitse, Sirpa Aho toteaa.

Ajoittain Etelä-Floridan suomalaisalueella on myös esitetty ajatuksia suomalaisvoimien yhdistämisestä saman katon alle. Sirpa Aho ei tyrmää ajatusta.

-Minusta yhdistyiminen on kannatettava ajatus, mutta kuinka se tehtäisiin ja milloin?

Teksti: Mikko Koskinen

Lantana, FL

Kuva: Suomi Talo