Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 15, 2021

Palm Beachin piirikunta saanut vasta murto-osan rokotteista


Rokotteiden puute on hidastanut  Covid-rokotusohjelmien käynnistämistä Palm Beachin piirikunnassa. Lake Worthin amerikansuomalaisen Lepokodin asukkaat ja henkilökunta on kuitenkin jo rokotettu talon johdon ripeän toiminnan ansiosta

Palm Beachin piirikunnan suomalaisyhteisöönkin viime viikkoina voimakkaasti levinnyt Covid 19-virus jatkaa tuhoaan yltyvällä vauhdilla. Viime viikonloppuna tautiin sairastuneiden lukumäärä ylitti 90 000. Sairaalaan on joutunut runsaat 5000 asukasta ja tautiin menehtyneiden määrä lähentelee jo kahden tuhannen rajaa. Luvatuista rokotteista ei  piirikunnan asukkaille ole jaettu tietoa, mikä lisää ahdinkoa yhteiskunnassa. Ensimmäisenä rokotusjonossa olevat yli 65-vuotiaat asukkaat ovat jo epätoivoisia, mutta lohtua ei ole tiedossa lähiaikoina.

-Tieto rokotukseen pääsystä ei ole päivien kysymys vaan nyt puhutaan viikoista, jopa kuukausista. Tämä on yksinkertaista matematiikkaa, sanoi tohtori Alina Alonso Palm Beachin piirkunnan terveysvirastosta viikonloppuna. Hänen mukaansa kysymys on rokotteiden puutteesta. Viranomaisten mukaan piirikunnassa eläkeikäisiä rokotettavia on 400 000, mutta piirikuntaan on toimitettu vasta 25 000 rokote-erää. Terveydenhoitoalan asiantuntijat eri puolilla Yhdysvaltoja ovat nostaneet kädet pystyyn ja lakoninen toteamus kuuluu eri puolilta maata:

-Tilanne pahenee ennenkuin se alkaa parantua!

Itsestäänselvyyden ilmaiseva lause ei lohduta ketään. Ei etenkään riskiryhmään kuuluvia vanhempaa väestönosaa, joka purkaa epätoivoon ajautuneita tunteitaan paikallislehtien ja internetin sivustoilla. Monet kertovat soittavansa useita kertoja päivässä Palm Beachin piirikunnan julkaisemaan puhelinnumeroon. Nauhalta kerrotaan kuitenkin, että puheluita ei voida ottaa vastaan liian suuren soittomäärän takia. Ainoa tapa päästä rokotusjonoon on lähettää sähköpostiviesti osoitteeseen chd50feedback@flhealth.gov.

-Kaikkien on oltava maltillisia. Piirikunnan terveysvirasto odottaa riittävän suurten rokotuserien saapumista seuraavien viikkojen aikana, jotta laajamittaiset rokotukset voisivat alkaa. Piirikunnan komissaarit (Board of County Comissioners) ja terveyden aluevirasto (Healthcare District of Palm Beach County) ovat lupautuneet auttamaan osavaltion pyrkimyksiä saada mahdollisimman moni asukas rokotetuksi mahdollisimman nopeasti, Alina Alonso toteaa paikallislehden mukaan. Hänen mukaansa kestää vielä kuukausia, ennenkuin laajamittaiset rokotusohjelmat saadaan käynnistetyksi piirikunnassa. Suunnitteilla on myös mobilisoida rokotusryhmiä, jotka kiertävät piirikunnan lähiöissä.

Eläkeläinen Edward Mumford oli yksi ensimmäisistä rokotusohjelmaan ilmoittautuneista. Hän lähetti sähköpostiviestin rokotushalukkuudestaan 30.12.2020 ja sai vastauksen viestin vastaanottamisesta heti seuraavana päivänä. Viestissä kerrottiin myös, ettei viranomaisiin kannata ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti rokotusasiassa, ja että jokaisen oma rokotusaika ilmoitetaan sähköpostitse. Terveyteen liittyvissä muissa asioissa kehottettiin ottamaan yhteyttä omaan lääkäriin.

Viime viikolla Palm Beachin piirikunnan sähköpostiliikenne tukkeutui nopeasti. Tämän vuoden ensimmäisenä päivänä lähetettyjä viestejä ei toistaiseksi ole kuitattu edes vastaanotetuiksi, mikä kertoo kaaoksen tilasta piirikunnan terveysvirastossa, mutta myös maan ja osavaltion johdossa. Valtakunnallisen rokotusstrategian puutteessa vastuu ohjelmista on sälyttynyt osavalioille, jotka ovat kukin erikseen luoneet oman rokotusojelmansa. Floridan kuvernööri Ron DeSantis (reb.)) ei ole kyennyt luomaan osavaltiolleen yhdenmukaista toimintalinjaa, vaan rokotusten hoitaminen on jäänyt Floridan 67 piirikunnan itsensä hoidettavaksi. Joissakin piirikunnissa rokotukset ovat jo hyvässä vauhdissa, toisissa ollaan vielä lähtökuopissa.

-Toimitusketju valtakunnallisella tasolla on ongelmia toitusten kanssa. Osavaltiot eivät saa liittohallitukselta niille luvattuja rokote-eriä. Floridalle on luvattu rokotteet 21 miljoonan asukkaan rokottamiseksi ja kuvenööri hyvin tietää tilanteemme, sanoo Palm Beachin piirikunnan pormestari Dave Kerner (dem.)

-Liittovaltion johto ja ohjeet rokoteohjelman hoitamiseksi puuttuvat näinkin suuressa ja tärkeässä osavaltiossa, Kerner toteaa. Florida on Yhdysvaltain neljänneksi suurin osavaltio. Pormestari sanoo, että asiat voisi tehdä paljon paremmin.

-Me yritämme kaikkemme, ainakin omien resurssiemme puolesta. Tiedän asukkaidemme syvän turhautumisen puhelinpalveluumme ja ongelmiimme rokotuksiin kirjautumisessa. Tiedostan myös liittovaltion kyvyttömyyden toimia tehokkaana partnerina. Toivomme, että asiat saadaan paremmalle mallille tulevien viikkojen aikana. Myös kuvernööri (Ron DeSantis)  tietää toimitusten riittämättömyydestä ja hitaudesta, Palm Beachin piirikunnan pormestari rauhoittelee. Hän vakuuttaa, että piirikunnan viranomaiset ovat valmiit jakamaan rokotteet ympäri 1,5 miljoonan asukkaan piirikunnan heti kun niitä saadaan riittävästi.      

Kasvomaskit eivät häviä floridalaiskaupunkien katukuvasta vielä pitkään aikaan. Viranomaisten viestien valossa kestänee vähintään ensi kesään, ennenkuin rokotusten teho alkaa näkyä Palm Beachin piirikunnassa ja koronavirustartunnat ja –kuolemat kääntyä laskuun.

Rokotusten ensi kierros päätökseen Lepokodilla

 Lake Worthin amerikansuomalaisella Lepokodilla ovat koronarokotukset päässeet hyvään vauhtiin ja rokotusohjelman ensimmäinen kierros saatiin päätöksen Lepokodin Annanmajalla perjantaina 15. tammikuuta..

-Rokotukset alkoivat viikko sitten hoitokodin puolella, jossa Pfizer-rokotteen sai sekä asukas- että hoitohenkilökuntamme.  kertoo Lepokodin johtaja Katja Pukkila.

Lepokodista ja hoitokodista muodostuva Finnish-American Rest Home, Inc.  (Finnish-American Village) on noin 200 henkilön yhteisö, joka tarjoaa palveluita amerikkalaiselle ja suomalaiselle väestölle. Lepokoti on tehnyt sopimuksen CVS –apteekkiketjun kanssa rokotusohjelman toteuttamisesta.

-Oma henkilökuntamme avustaa heitä rokotustyössä tarpeen mukaan. Toistaiseksi yhteistyö on sujunut hyvin, Pukkila toteaa. Hänen mukaansa rokotushalukkuus asukkaiden puolella on sataprosenttinen. Hoitokodin henkilökuntaan kuuluvista jotkut jäivät harkistemaan asiaa.. Kaikki rokotettavat joutuvat täyttämään allekirjoitetun suostumustodistuksen. Toistaiseksi allergiareaktioita ei ole tiettävästi saanut yksikään rokotetuista.

 -Rokotteet riittävät reilusti koko yhteisölle, sillä ilmoittauduimme Floridan lepokotien rokotusohjelmaan ensimmäisten joukossa, Katja Pukkila kertoo.

Teksti:

Mikko Koskinen

Lake Worth Beach, FL