Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 29, 2021

Lepokodilla voi taas vierailla


Lake Worthin amerikansuomalaisella Lepokodilla odotellaan rokotusten toista kierrosta. Koronatilanteen parannuttua ystävät ja sukulaiset voivat jälleen vierailla lepokodilla kolmena päivänä viikossa.

Lake Worthin suomalaisella Lepokodilla on ensimmäinen Pfizer –rokotuskierros saatu tehdyksi. Viikon välein hoitokodin ja lepokodin puolella tehdyissä rokotuksissa lähes kaikki asukkaat ja suuri osa henkilökunnasta sai piikin käsivarteensa Annan Majalle järjestetyllä klinikalla. Rokotukset hoitaa CVS-apteekkiketjun henkilökunta. Toinen rokotuskierros tehdään tällä ja ensi viikolla.

-Kaikki on mennyt sujuvasti, ja kodin yleishenki on todella positiivinen, sanoo henkilökuntapäällikkö Tiina Rogers. Hänen mukaansa korona-aikaa on lepokodilla vietetty  normaalielämän merkeissä, mutta tarkasti viranmaisten lepokodeille antamien käyttäytymisohjeiden mukaisesti. Koronavirukseen sairastui viime vuoden puolella sekä asukkaita että henkilökuntaa, mutta sairaustilanne oli hallinnassa kaiken aikaa. Talon asukkaista vain yksi on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin..

-Viime heinäkuu oli meillä mustaa aikaa, mutta muutoin elämämme sujuu normaaliin tapaan. Yksi elämäämme tänä talvena piristäneistä seikoista on vierailujen salliminen, Rogers kertoo. Omaisten ja ystävien on varattava vierailuajat etukäteen. Lepokodin asukkaat ottavat vieraansa vastaan samalla tontilla sijaitsevalla Annan Majalla ja hoitokodin asukkaiden vierailuille on varattu erityinen tapaamishuone hoitokodin länsipäädystä. Vierailupäivät ovat tiistai, keskiviikko ja torstai (10am-2pm). Vierailujen järjestämisessä noudatetaan Agency of Healthcare Association (AHCA) antamia ohjeita.

-Annan Maja on osoittautunut todella hyödylliseksi rakennukseksi tämän pandemian aikana. Rokotusklinikan lisäksi tiloissa voidaan pitää turvallisesti erilaisia kokouksia, joihin voivat osallistua myös kodin ulkopuolelta saapuvat ihmiset, Rogers toteaa.

Piirikunnan sähköpostiosoite suljettiin

Yhtä hyvin eivät ole asiat Palm Beachin piirikunnassa ensimmäiseksi rokotettavan vanhemman väestönosan (yli 65-vuotiaat) osalta. Piirikunnan julkistama puhelinnumero tukkeutui välittömästi kolmisen viikkoa sitten. Tämän jälkeen ilmoitettiin, että ajanvarauksia otetaan vastaan vain sähköpostitse. Viikko sitten piirikunnan asukkaille ilmoitettiin, että sähköpostiosoitekin oli peruutettu. Sadat tuhannet piirikuntalaiset olivat turhaan odottaneet ilmoitusta rokotusajoistaan. Aiakavaruspyyntöjä netin kautta tuli kaikkiaan 200 000, mistä määrästä piirikunta ehti vastaamaan runsaaseen neljännekseen.

Tämän jälkeen julkisuudessa kerrottiin, että piirikunnan rokotukset hoidetaankin Publix-päivittäistavaraketjun liikeiden kautta, jollon ilmoittautumisprosessi oli aloitettava alusta. Palm Beach Post –lehti kertoi alkuviikosta, että nyt piirikunnan eläkeikäisten ainoa keino saada koronarokotus oli ilmoittatua Publix-jonoon. Palm Beachin piirikunnassa on noin 400 000 yli 65-vuotiasta. Rokotusten hoitaminen Publix-ketjun kautta on Floridan kuvenrööri Ron DeSantisin idea, jota on kokeiltu toistaiseksi vain pienissä piirikunnissa. Palm Beach County on ensimmäinen väkirikas piirikunta, jossa konsepti on otettu käyttöön. Kuten olettaa saattaa, myös Publixin nettivauslista täytti nopeasti ja suljettiin heti ensimmäisen ilmoittautumispäivän jälkeen. Eläkeläiset ovat myös moittineet Publixin nettisivustoa sekavaksi, eivätkä ole ilman apua osanneet kirjautua rokotettavaksi haluavien listalle.

Viime viikolla hämmennystä aiheutti myös uutisointi, jonka mukaan Floridaan oli saapunut suuri rokotetta metsästävien joukko muista osavaltioista, jopa ulkomailta. Muun muassa Argentiinasta ja Intiasta kerrottiin saapuneen lentomatkustajia hakemaan koronarokotetta Floridasta. Asiaan puututtiin heti, ja nyt rokotteen voivat saada vain eläkeläiset jotka pystyvät todistamaan asuvansa Palm Beachin piirikunnan alueella.

Suurimman pullonkaulan rokotusten käynnistämisessä on aiheuttanut rokotteiden puute.

-Meillä ei ole enää hallussamme yhtään rokote-erää, sillä koko varastomme on luovutettu Publix-ketjulle, sanoo piirkunnan johtaja lääkäri Alina Alonso. Piirikunnan toimesta kuitenkin rokotetaan vielä ne, jotka ovat saaneet ajanvahvistuksen 2. helmikuuta mennessä (300 rokotusta/päivä). Pitkään ei piirikunnan rokotusohjelma kuitenkaan kestä, sillä hallussa on enää vain 1500  rokotetta. Tällä viikolla Florida saa kaikkiaan 266 000 Pfizer-rokotetta. Kuinka ne jaetaan piirikuntien kesken, ei ole tiedossa.

Teksti:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL

Kuva: Finnish-American Rest Home, Inc.