Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 13, 2021

Floridassa ei voi hakea Suomen passia tänä keväänä


Suomen passien hakeminen on vaikeutunut Yhdysvalloissa koronapandemian takia.

Koronaviruspandemia vaikeuttaa merkittävästi amerikansuomalaisten passihakua, sillä Suomen virallisten edustustojen  hallinnoimat siirrettävät passihakulaitteet pysyvät tänä keväänä asemapaikoillaan, New Yorkin ja Los Angelesin konsulaateissa Covid 19 –viruksen jyllätessä ympäri Yhdysvaltoja.

-Liikuteltavan passilaitteen piti tulla Etelä-Floridaan tänä keväänä New Yorkin pääkonsulaatista, mutta nyt sen tulo peruutettu,  ilmoittaa Lake Worthin kunniakonsuli Peter Mäkilä. Kysyntä passeista on viimeisen vuoden aikana ollut kova. Nyt uuden passin saa vain Suomen suurlähetystöstä Washingtonissa tai kahdesta pääkonsulaatista.

-Saamme päivittäin phelimitse ja sähköpostitse valtavan määrän kyselyitä passeja koskien, ilmoittaa Lake Worthin kunniakonsuli Peter Mäkilä. Nyt hän kertoo lähettäneensä lähes sadalle  passinhausta kiinnostuneelle info-kirjeen, jossa todetaan liikuteltavan passilaitteen tulon lykkääntyneen Lake Worthin kunniakonsulaattiin.

Viime vuosina Lake Worth on ollut suosittu passinhakupaikka rauhallisen sijaintinsa ansiosta. Etelä-Floridan suuressa suomalaiskapungissa sijaitsevasta konsulaatista ovat sadat amerikansuomalaiset saaneet uuden Suomen passin vanhentuneen tilalle. Passia on tultu hakemaan lähellä sijaitsevista osavaltioista, muun muassa Alabamasta, Georgiasta, Etelä-Karoliinasta ja jopa Teksasista asti, sillä kaupungin pieni koko sekä suurkaupunkeja kevyempi liikenne on katsottu edulliseksi matkajärjestelyiden kannalta. Matkustaminen Suomen valtion virallisiin edustustoihin Washingtonin suurlähetystöön ja New Yorkin pääkonsulaattiin käy myös kalliimmaksi.

Helpotusta asiaan on kuitenkin luvassa, sillä koronapandemian hiljalleen hellittäessä otettaan passia voitaneen hakea Lake Worthista seuraavan kerran ensi syksynä. Peter Mäkilän mukaan passilaitteen saapuminen Floridaan riippuu kuitenkin valtakunnallisen koronatilanteen kehityksestä.

Suomen passia on haettava henkilökohtaisesti. Hakijalla on oltava mukanaan vanha passi tai Suomen poliisin myöntämä henkilökortti henkilöllisyyden todentamiseksi, sekä valokuva, joka ei saa olla puolta vuotta vanhempi. Pysyvästi ulkomailla asuvilta voidaan vaatia myös todistus kansalaisuudesta. Suomalaisilta, joiden kaksoikansalaisuutta ei ole merkitty Suomen väesörekisteriin, vaaditaan todistus Yhdysvaltojen kansalaisuudesta (maan passi tai syntymätodistus). Suomen passi myönnetään nykyisin viideksi vuodeksi, ja sen hinta on 165 dollaria. Passin kadotessa matkan aikana voivat edustustot myöntää ns. hätäpassin, jonka hinta on 190 dollaria. Passin voi maksaa joko pankki- tai luottokortilla (ei kuitenkaan American Express).

Matkustusrajoitukset Yhdysvaltojen ja eurooppalaisten ns. Shengen-maiden välillä ovat yhä voimassa. Virusvariaatioiden levitessä parhaillaan maailmalla Suomi on jopa kiristänyt matkustusrajoituksiaan joihinkin maihin, eikä rajoitusten purkamiset ole toistaiseksi näköpiirissä. Kaksoiskansalaiset ja pysyvän asumisoikeudella (green card) Yhdysvalloissa asuvat suomalaiset saavat kuitenkin vapaasti matkustaa Yhdysvaltojen ja Suomen välillä. Lentoyhtiöt edellyttävät kuitenkin tuoretta todistusta siitä, ettei matkustaja ole koronaviruksen kantaja.

Tesksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth Beach, FL