Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 25, 2021

Suomalaisleipomo Palm Beach Bakery sopeutunut koronakauteen


Toisen polven leipomoyrittäjä Mike Vaskivuo on ottanut internetin käyttöön myynnin vauhdittamiseksi.
Lantanassa sijaitseva Floridan ainoa suomalainen leipomo Palm Beach Bakery and Cafe on kyennyt sopeutumaan koronapandemiaan hyvin. Myynnin lasku on tasaantunut viime vuoden parin ensimmäisen koronakuukauden jälkeen ja leipomon ovi käy tasaiseen tahtiin.

-Lumilintujen palattua Suomeen viime vuoden keväällä pudotus oli raju. Maalis- ja huhtikuussa myynti romahti 40 prosenttia, mutta sitten alkoi tilanne ihmeellisesti parantua, kertoo leipomon vuodesta 2000 omistanut Jouko Vaskivuo. Hänen mukaansa viime kesä ja syksy olivat myynnillisesti jopa paremmat kuin aikaisemmat.

Yrityksessä tapahtui pari vuotta sitten sukupolvenvaihdos, kun Vaskivuon pojat, Mike ja Mark ottivat vetovastuun.

-Poikien ehdotuksesta aloitimme viime keväänä nettimyynnin ja sillä on ollut suuri vaikutus talouteemme koronavuoden aikana. Nyt tuotteitamme voi tilata internetin välityksellä mistäpäin maata tahansa ja maksaa tuottee samalla, Jouko Vaskivuo kertoo (www.palmbeachbakeryandcafe.com). Yritys on käyttänyt internettiä pienimuotoisesti aiemminkin, mutta nuoremman polven otettua toiminta hyppysiinsä myynti on voimistunut selvästi.

-Asiaan on vaikuttanut myös jakeluyrityksen vaihtaminen. Nyt tuotteet kulkevat nopeasti ja luotettavasti UPS:llä. Aikaisemmin käytimme Yhdysvaltojen postilaitosta USPS:n palveluita mutta New Yorkiin osoitetut paketit saattoivat löytyä kuukausien päässä Los Angelesista, Vaskivuo hymähtää.

Palm Beach Bakeryn perusti aikoinaan Jouko Vaskivuon veli Pekka, joka palasi Suomeen vuonna 2000. Ristelilaivoilla aikaisemmin leipurina toiminut Jouko otti yrityksen hoteisiinsa.

-Muistan kun Amerikan Uutiset teki omistajanvaihdoksesta jutun ja julkaisi kuvan, jossa viestikapula siirtyi Pekalta minulle. Nyt on sitten poikien vuoro kljetta sitä, Vaskivuo muistelee. Leipomon työt on jaettu nyt kolmeen osaan siten. Jokaisella perheenjäsenellä on työsarkansa,  tuotevastuunsa.

-Emme ole joutuneet muuttamaan lainkaan tuotereopertuaariamme. Koska suomalaisia lumilintuja ei ole, on asiakuskuntamme amerikkalaistunut vauhdilla. He ovat oppineet syömään jopa Runebergin torttuja, vaikeivat tiedä miehestä mitään, Jouko vaskivuo naurahtaa. Ruisleipä sitävastoin ei edelleenkään uppoa amerikkalaiseen asiakuntaan.

-Muistan kun vuosia sitten eräs amerikkalaisrouva osti ruisleivän ja palasi takaisin muutaman tunnin kuluttua leipä kainalossaan todeten, ettei ikinä ole syönyt mitää näin ”hirveätä”, leipuri kertoo. Kun hän kysyi, mistä rouva normaalisti leipänsä ostaa, vastaus kuului: Publixista. Pandemian aikana ruisleipä on kuitenkin säilittänyt asemansa vitriinissä.

-Suomalaisten lisäksi sitä ostavat esimerkiksi saksalaiset, puolalaiset ja venäläiset. Ruis on tuttu vilja eurooppalaisessa ruokakulttuurissa.  

Vaikka koronapandemia ja sen mukanaan tuomaat matkustuskiellot ovat koetelleet jo vuoden ajan pientä suomalaisleipomoa, on se kyennyt sopeutumaan lievästi laskeneeseen markkinatilanteeseen luonnikkaasti laadusta tai tuotemääristä juuri tinkimättä.

-Käytämme yhä vain parhaita raaka-aineita samoin kuin ennenkin. Valmistusmäärät olemme pysyneet mitoittamaan kysyssän mukaan. Me myymme vain parasta, vakuuttaa leipuri Jouko hymvnkare suupielessään. Nyt on varmaa, että suomalainen leipomokulttuuri jatku Etelä-Floridan leveysasteilla, paikallisten amerikansuomalaisten ja tulevien turistien riemuksi.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lantana, FL