Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 25, 2021

Keski-Floridan tonttimaa on vielä edullista


Ammattirakentaja Jyrki Koivuharju ja Jan Mikael Pennan suuntaavat katseensa Keski-Floridan edullisille tonttimaille.

-Nyt on laitettava kädet kyynärpäitä myöten ristiin, puuskahtavat Jyrki Koivuharju ja Jan Mikael Pennanen yhteen ääneen, ja samaan hengenvetoon vakuuttavat että koronapandemian mukanaan tuoma apatia rakennusmarkkinoilla on kääntynyt vahvaan toimeliaisuuteen. Miehet ovat juuri palanneet Ocalaan tekemältään nelipäiväiseltä tutustumismatkalta. Usko rakennustoimintaan on palannut entistä vahvempana.

-Mahdollisuudet siellä ovat lähes rajattomat. Rakentamatonta maata löytyy Keski-Floridasta vielä runsaasti, ja mikä parasta, tontit ovat vielä erittäin edullisia osavaltion eteläosiin verrattuna, he selvittävät. Marionin piirikunnassa sijaitseva Ocala ja sen lähiseudut tunnetaan yhtenä maan suurimmista hevosjalostusalueista. Nyt piirikuntaan on iskemässä voimakas rakennusbuumi, johon myös suomalaisyrittäjät ovat osallistumassa.

Jyrki Koivuharju ja Jan Mikael Pennanen ovat kumpikin pitkän linjan rakennusammattilaisia, joka hallitsevat myös kiinteistö- ja asuntovälitysbisneksen. Oulusta maailmalle panostanut Koivuharju on rakennusinsinööri, joka jatkoi tuotantotalouden diplomi-insinöörin opintojaan Lappeenrannan yliopistossa. Muutto Yhdysvaltoihin oli edessä 1990-luvun puolivälissä kun Washingtonin osavaltiossa sijaitseva amerikkalainen rakennusyhtiö halusi hänet palvelukseensa. Maisemanvaihto kävi kätevästi, sillä samalla hän sai Yhdysvaltoihin pysyvän asumisoikeuden (green card). Hän jatkoi myös rakennusalan opintojaan Washingtonin yliopistossa.

Vuonna 1999 Jyrki Koivuharjun matka jatkui Floridan lämpöön ja Palm Beachin piirikunnan suomalaisalueelle, jossa hän sanoo viihtyvän erinomaisesti.

-Elämä tässä ilmastossa on helppoa, ja yrittäminen palkitsevaa kun sitä vertaa suomalaiseen liike-elämään, sittemmin Yhdysvatain kansalaisuuden saanut Koivuharju sanoo. Floridaan tultuaan hän perusti rakennusalan yrityksen Birch Construction, Inc:n, jonka toimialaan kuuluu monipuolinen rakennustoiminta. Suomalaisena häntä lähellä ovat vihreät arvot rakentamisessakin.

- Vuonna 2009 Lake Worthin keskustaan rakennettiin mediassakin huomiota herättänyt  ns. ekotalo, jossa hyödynnetään suomalaisten suosimaa maalämpötekniikkaa käänteisesti sekä aurinkoenergiaa sähkön ja lämmön tuottamiseksi. Talon rakentamiseen käytettiin Siporexia, joka soveltuu erinomaisesti rakennusmateriaaliksi myös lämpimissä ilmastoissa, projektin vetäjänä toiminut Koivuharju kertoo.

Hänen mukaansa vihreät arvot ovat tulossa myös amerikkalaiseen rakentamiseen, mutta hitaasti. Tuotantotalouden asiantuntijana häntä ihmetyttää joidenkin suosikkimateriaalien, kuten helposti vettyvän kipsilevyn, käyttö amerikkalaisessa rakentamisessa. Hänen mielestään suomalaisten keksimä Siporex on monin verroin parempi rakennusmateriaali kestävyytensä, hengittävyytensä ja vedensietokykynsä ansiosta.

-Yksi Siporexin ominaisuuksista on, että se tasoittaa suurista imaston lämpötilanvaihtelusta aiheutuneet lämpöpiikit. Lake Worthin ekotalossa sattuneen suuren vesivahingon jälkeen korjattavaksi jäivät vain lattialistat, sillä Siporex imi veden itseensä ja haihdutti sen, Koivuharju kertoo. Hänen mukaan Siporexin lujuutta on koeteltu myös hurrikaaneissa..

-Japanissa materiaali on erittäin suosittu koska se on havaittu kestävimmäksi rakennusaneeksi hurrikaaneja vastaan. Miksei siis Floridassakin, insinööri kysyy.

Lake Worthiin asettunut Jyrki Koivuharju löi hynttyyt yhteen yli 30 vuotta rakennusbisneksessä mukana olleen Jan Mikael Pennasen kanssa ja he perustivat yhteisen kiinteistö- ja asuntovälitysyrityksen JM World Teamin. Kummallakin miehistä on myös asuntovälityslisenssi. Kauppakirjat ja lailliset dokumentit yritys tekee ERA Home Run -kiinteistövälitysyhtiön kautta. Pennanen on välittänyt asuntoja suomalaisalueella jo 11 vuoden ajan.

-Itse asiassa olen ollut mukana rakennusprojekteissa aina Key Westistä Alaskaan asti, Pennanen kertoo. Hänen mukaansa asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat nyt kovassa kasvussa. Yksi Etelä-Floridan hintoihin vaikuttava tekijä on maan hinta.

-Eipä meidän alueelta tahdo löytyä kunnon omakotitalotonttia alle 100 000 dollarin. Ja jos sellainen tähän hintan löytyy, se ei ole iso tai muten vain sovelias akentamiseen, Pennanen toteaa. Retki Orlandon pohjoispuolella sijaitsevaan Ocalaan avasi kokeneen kiinteistövälittäjänkin silmät.

-Mahdollisuuksia ja valinnanvaraa siellä on runsaasti, sillä Marionin piirikunnassa saa tilavankin tontin vielä 30 -35 000 dollarin hintaan, Pennanen toteaa. Päällimmäiseksi hänen mieleensä jäi piirikunnan länsiosassa sijaitseva Dunnellonin alue, josta on erinomaiset liikenne yhteydet sekä Meksikonlahdelle että Orlandon nähtävyyksiin, muun muassa Disney Worldiin.

-Dunnellonista ajaa meren rantaan runsaat puoli tuntia, mutta pääseepä sinne jopa veneelläkin. Vapaita tontteja Dunnellonissa on runsaasti, eikä hintataso vielä huimaa päätä. Paikkakunnan elämänmeno on rauhallista eikä liikenne ole yhtä kaoottista kuin täällä osavaltion eteläosissa, Pennanen kertoo. Hänen mukaansa alueen väestö koostuu vakituisista ja talviasukkaista, joidan määrä on nyt kasvamassa.

World Teamin tavoitteena on markkinoida aluetta voimakkaasti myös Euroopassa, erityisesti Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

-Me rakennamme asiakkaillemme omakotitalot ja muut kiinteistöt mittatilaustyönä, sillä myös arkkitehtipalvelut kuuluvat repertuaariimme, miehet selvittävät. Kuten tunnettua, rakennusala Yhdysvalloissa ja Floridassa on täysin verkostoitunut, eikä alalta löydy enää suuria, työvoimavaltaisia yrityksiä. Siksi esimerkiksi Birch Construction voi ottaa ohjelmaansa monenkokoisia projekteja, pienistä omakotitaloremonteista aina suuriin asuntoalueisiin.

-Nyt alkavat kädet olla täynnä projekteja ja täystyöllisyys on varmistettu tämän vuoden osalta. Pitkä ja tuskallinen koronapandemia taisi tehdä meille lopultakin palveluksen, suomalaisyrittäjät hymyilevät. Eikä rakennusbuumi jääne tähän vuoteen, sillä Yhdysvaltain kolmanneksi suurimman osavaltion Floridan väestö kasvaa vuosittain neljän prosentin vauhtia ja asuntoja tarvitaan jatkuvasti lisää.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen,

Lake Worth Beach, FL