Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 19, 2021

Turistien vuoro valloittaa Yhdysvaltain vanhin kaupunki


Sheriffi Joe Perry valvoo nykyisin turistivirtaa vanhan vankilan (Old Jail) edustalla. St. Augustinen historiaan käy tutustumassa vuosittain yli viisi miljoonaa matkailijaa.

Jos joku erehtyy luulemaan, että Pohjois-Floridan itärannikolla sijaitseva St. Augustinen pikkukaupunki elää ruusuista hiljaiselämää, erehtyy karkeasti. Liekö kevätvillitystä, juhlaviikonlopun huumaa vai koronapandemian jälkikaikuja, runsaan 14 000 asukkaan kaupungin kadut täyttyivät kymmenistä tuhansista turisteista Memorial Day –viikonloppuna. St. Augustinen rikkaaseen historiaan käy vuosittain tutustumassa viitisen miljoonaa matkailijaa.

-Tällaista ihmisvirtaa emme ole koskaan ennen nähneet, puuskahti Old Town Trolley Toursin kiertoajelujunan kuljettaja Brad ja pyyhki hikikarpalot otsaltaan. Menossa oli päivän viides ja viimeinen, lähes parituntinen kiertoajelu. Sen aikana kuljettaja selosti täpötäydelle ”junalleen” St.Augustinen historiaa 22 eri kohteessa taukoja pitämättä. Kun tiedustelin häneltä, montako sanaa myös matkaoppaan tehtävää hoitava kuski sanoo mikrofoniinsa päivän aikana, vastaus oli odotettavissa.

-En tiedä, sillä sekosin laskuissa jo vuosia sitten, kuljettaja naurahti.

Samalla reitillä kiersi yhtäaikaa useita kaupunkijunia, ja niiden määrää jouduttiin lisäämään ennätysmäisen suosion takia. Kaupungissa toimii myös toinen kiertoajeluyritys, Red Express, jonka junat olivat niinikään täyteen ahdetut. Yhdysvaltojen vanhimman eurooppalaisen kaupungin St. Augustinen värikkäästä historiasta kertova oppitunti oli informatiivisuudessaan tehokas, mutta iltapäivän armottomassa kuumuudessa uuvuttava - ilman vesipulloa matkaan lähteneille kuten meille, lähes tappava. Yhdysvaltojen historiassa St. Augustinen kaupungilla on keskeinen asema, sillä se on vanhin vielä elossa oleva eurooppalainen kaupunki koko mantereella.

Kaupunkijunan kuljettaja Brad joutuu olemaan äänessä kahdeksankin tuntia päivässä.

Nuoruuden lähdettä etsimään lähtenyt tutkimusmatkailija Ponce de Leon löysi Floridan niemimaan vuonna 1513. Samoihin aikoihin espanjalaiset valloittivat myös Meksikon ja Perun, joista löytyneitä kulta- ja hopea-aarteita alettiin kuljettaa kotimaahan Espanjaan kuningas Philip II:n määräyksestä. Merirosvojen uhkaama kuljetusreitti tarvitsi kuitenkin tukisataman, mihin Pohjois-Floridassa sijaitseva St. Augustinen alue sopi sijainniltaan erinomaisesti. Kuningas lähetti matkaan Pedro Menendezin, jonka tehtäväksi tuli pysyvän linnoituksen ja sataman perustaminen. Syyskuussa 1565 Menendez täytti tehtävän 700 sotilaan ja uudisasukkaan voimin ja St.Augustine julistettiin perustetuksi.

Yhdysvaltojen vanhimman kaupungin keskusta on siisti ja viihtyisä.

Espanja ei suinkaan ollut ainoa Floridasta kiinnostunut eurooppalaismaa, sillä niemimaa kiinnosti suuresti myös Meksikonlahdelle rantautunutta Ranskaa. Menendez vaiensi ranskalaisten pyrkimykset tuhoamalla 60 kilometrin päässä St. Johns-joen varrella sijainneen ranskalaisen Fort Caroline-linnakkeen. Elämä ei kuitenkaan ollut St. Augustinessa helppoa, sillä nälänhätä, taudit, intiaanit  ja merirosvot vaivasivat alituisesti kaupungin puolustajia ja asukkaita. Myös Englannilla oli suurta mielenkiintoa Floridaa kohtaa. Vuonna 1586 Sir Francis Drake poltti St. Augustinen puisen linnakkeen maan tasalle. Saman kohtalon kaupunki koki vuonna 1668, kun merirosvo John Davisin joukkio valtasi kaupungin tuhoten sen perustuksiaan myöten.

Mutta Espanja ei antanut periksi, sillä sen hallitsijaksi noussut kuningatar Mariana de Austria ymmärsi kaupungin strategisen merkityksen meritien vartijana. Hän rakennutti kaupunkiin jämerän linnoituksen simpukankuorien vahvistamasta kalkkikivestä (coquina). San Marcosin linnoituksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1672. Rakennustyö kesti peräti 23 vuotta. Linnoitus rapattiin alunperin valkoiseksi, mutta laasti on vuosisatojen kuluessa rapautunut lähes täysin näkymättömiin.

St. Augustinen kapeat kadut on pyhitetty jalankulkijoille.

Linnoituksen valmistuminen ei suinkaan lopettanut kaupungin valtausyrityksiä. Vuonna 1702 Etelä-Karoliinasta saapuneet englantilaiset hyökkäsivät kaupunkiin polttaen kaikki sen rakennukset maan tasalle. Linnoituksen piiritys kesti 50 päivää, mutta San Marcosin puolustus kesti. Englantilaisten tuhotyön takia St. Agustinen kaupugista löytyy tänä päivänä vain vuoden 1702 jälkeen rakennettuja taloja

Espanjalaiset rakensivat kaupunkinsa uudelleen vahvistaen sen pohjoispuolen suojamuuria. Englantilaiset yrittivät uudelleen vallata kaupungin vuonna 1740 Georgiasta saapuneen kenraali James Oglethropen johdolla. Coquina osoitti tuolloin kestävyytensä rakennusmateriaalina eikä 27 päivää kestänyt  tykkituli pysnyt murtamaan kaupungin muureja tai linnoitusta. Maailmanhistorian kulku saneli lopulta Floridankin kohtalon. Englanti voitti Espanjan seitsenvuotisessa sodassa ja Pariisin rauhassa vuonna 1763 niemimaa siirtyi Englannin vallan alle. Samalla Floridan niemimaa jaettiin kahteen osaan. St. Augustinesta leivottiin Itä-Floridan pääkaupunki.

Flagler College on keskustan näkyvimpiä rakennuskomplekseja.

Mutta englantilaisvalta ei kestänyt kaupungissa pitkään, sillä maailmanpolitiikka puuttui jälleen peliin. Kolmetoista Amerikan osavaltiota ryhtyi vuonna 1765 aselliseen vallankumoukseen itsenäistyäkseen Englannin kruunun alaisuudesta. Osavaltiot antoivat itsenäisyysjulistuksen vuonna 1776 ja Yhdysvallat oli syntynyt. Vallakumoustaisteluiden aikana St. Augustine pysyi uskollisena kruunulle, mutta vuonna 1783 tehdyn Pariisin rauhasopimuksen perusteella Florida siirtyi takaisin Espanjan omistukseen. Vanha hallitsijavalta totesi kuitenkin aikojen muuttuneen ja kapungin sekasortoisen tilanteen olevan hallinnollisesti lähes mahdoton. Hallintoa vastaan taistelleet paikalliset intiaanit antoivat turvapaikat Georgiasta panneille mustille orjille ja rikollisille, mikä lisäsi kaupungin levottomuutta entisestään. Espanja ei myöskään kyennyt enää houkuttelemaan uudistasukkaita kotimaasta Euroopasta. Espanjan ns. toinen valtakausi kesti 37 vuotta, ja päättyi vuonna 1821 Floridan siirtyessä Yhdysvaltojen omistukseen.

Jääkärikoulutuksen saaneelle kirjoittajalle tykistö on outo aselaji. Entisaikojen kanuunan järeys 8 tuuman teki vaikutuksen.

Kaupungin siirryttyä amerikkalaisen hallinnon alle sen elämä piristyi ja monipuolistui. Nimeen Henry M. Flagler ei voi välttyä törmäämästä, sillä talven 1883-84 kapungissa viettänyt teksasilainen öljymiljonääri piirsi sittemmin puumerkkinsä kaupungin ja koko osavaltion historiaan paksulla musteella. Mutta tämä vaihe St. Augustinen ja Floridan kehityksessä ansaitsee ihan oman juttunsa, jonka julkaisemme lehtemme seuraavassa numerossa.

 

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

St. Augustine, Florida