Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 7, 2021

Kolmas rokotuskierros käynnistyi Lepokodilla


Lake Worthin amerikansuomalainen lepokoti täyttää pian 50 vuotta. Aikaisemmin asukkaiksi hyväksyttiin vain suomensukuiset mutta viime vuosina koti on ollut avoin kaikille..
 

Koronapandemian valtakunnallisten lukujen kääntyessä hiljalleen positiiviseen suuntaan, myös Lake Worthin amerikansuomalaisella Lepokodilla on tilanne parantumassa. Alkuvuodesta Pfizer –rokotteen saivat sekä asukkaat että henkilökunta, ja parhaillaan käynnissä on eri henkilöstöryhmien kolmannet eli  booster-rokotukset.

-Toistaiseksi henkilökunnastamme on rokotuksen saanut noin 70%, mutta viime viikkoina rokotustahti on kiihtynyt rokottamattomien joukossa parinkymmenen prosentin kasvuvauhdilla viikossa, sanoo Finnish-American Rest Home Inc:n administrator Dan Benson. Varsinaista syytä rokotustahdin kiihtymiseen hän ei osannut nimetä, mutta asialla lienee jotakin tekemistä Yhdysvalloissa terveydenhoitoalalla käyttöön otettujen ankarien määräysten kanssa. Washingtonista saapuneiden määräysten mukaan terveydenhoitoalla työskentelevien on otettava Covid-rakotus erottamisen uhalla. Esimerkiksi New Yokin osavaltiossa rokottamattomat terveydenhoitoalan työntekijät – samoin kuin opetustyössä olevat - on jo sanottu irti.

-Me emme ole vielä saaneet selviä toimintaohjeita Floridan osavaltiolta siitä, kuinka rokotuksista kieltäytyvän terveydenhoitohenkilökunnan kanssa olisi meneteltävä, Dan Benson sanoo. Lepokodilla työskentelee hoitoapulaisina ja muissa avustavissa tehtävissä Karibian saarilta kotoisin olevia, joiden kulttuurilliseen ja uskonnolliseen taustaan rokotukset eivät perinteissti kuulu.

Osavaltion republikaaninen kuvernööri Ron DeSantis vastustaa liittovaltion määräyksiä ja vastustaa lain edellyttämiä  pakollisia rokotuksia. Benson yhtyy kuitenkin yleiseen käsitykseen siitä, että esimerkiksi rokottamattomat sairaanhoitajat ovat suuri ja tarpeeton riski asukkaille ja muulle henkilökunnalle. Puolentoista vuoden aikana Lepokodilla on koronavirukseen menehtynyt kaksi asukasta. Sekä lepokodin (ALF) että hoitokodin (SNF) puolella on noudatettu tarkoin annettuja käyttäytymisohjeita. Vierailurajoitukset ovat edelleen voimassa, eivätkä ulkopuoliset pääse vierailemaan kodilla ilman erityistä lupaa.

-Testaamme edelleen henkilökuntamme kahdesti viikossa, eikä sairaustapauksia ole ilmaantunut. Kaikkiaan nyt alkaa näyttää siltä, että pahin on ohitettu. Kaiken kaikkiaan kulunut pandemia-aika on ollut terveydenhoitolalalle merkillinen episodi ja vaikuttanut sen kehitykseen ja käytäntöihin, Benson toteaa.

!970-luvun alussa perutettu Finnish-American Rest Home on tarjonnut vuosikymmenten aikana turvallisen ja kulttuurisesti aktivoivan kodin amerikansuomalaiselle väestölle. Vaikka suomalaissiirtolaisten määrä putoaa jatkuvasti Yhdysvalloissa, Lake Worthissa sijaitseva Lepokoti on selvinnyt kurimuksesta lähes kuivin jaloin.

-Hoitokoti on ollut jatkuvasti täynnä, mutta lepokodin puolelle on syntynyt korona-aikana jonkin verran vajausta. Onneksemme tämäkin tilanne alkaa hiljalleen muuttua ja paikat jälleen täyttyä, Benson kiittelee.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL