Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 25, 2021

Ex-yrittäjä Sami Ettanen saapui pastoriksi Floridaan


Pastoriksi vuonna 2017 valmistunut ex-yrittäjä Sami Ettanen on St.Andew`s-luterilaiskirkon uusi pastori.
Jo toukokuun lopulla Lake Worthissa sijaitsevan amerikansuomalaisen St. Andrew`s -kirkon pastorin tehtävät  vastaanottanut Sami Ettanen on päässyt hyvin sisään työhönsä ja seurakuntaansa.

-Kun edellinen pastorimme Mia Hagman halusi aikaistaa paluutansa Suomeen, tunsin olevani valmis tehtävään. Mia oli opastanut minua tähän tehtävään jo helmikuusta lähtien. Kaikki onkin sujunut erinomaisesti tähän mennessä, kirkon uusi pastori toteaa. Erityiskiitoksen häneltä saa kirkon ahkera vapaaehtoisten ryhmä, jonka avulla seurakunnan palveleminen käy luonnikkaasti koronarajoitusten aikanakin.

Sami Ettasen elämän kulku kohti saarnastuolia on tapahtunut vaiheittain, sillä nuoruudessa yrittäminen vei pääasiallisesti hänen aikansa. Suomen evankelisluterilaisen kirkon pastorit suorittavat teologisen tutkinnon Helsingin yliopistossa. Ettasen tie pastorintyöhön kävi helluntailaisen Keuruulla toimivan australialaisen Alfacrusis Collegen kautta, josta hän valmistui maisteriksi vuonna 2019.

-Minulle ovat tuttuja molemmat kirkot, sillä toimin vuosien ajan luterilaiskirkon piirissä. Osallistuin muun muassa evalkeliumi-iltojen vetämiseen Aleksanterin kirkossa Tampereella, Sami Ettanen kertoo. Varsinaisen herätyksen ja ajatuksen Jumalan sanan julistamisesta hän kertoi kevään esittelytilaisuudessa saaneensa eräällä Lapin-matkallaan, jonka hän teki liikekumppanina olleen appensa kanssa.

-Siinä keskellä erämaata kaunista luontoa katsellessa se ajatus vain iski. Olen ymmärtänyt, että se oli johdatus ja jodatuksen vuoksi olemme nyt täällä Floridassakin, tuore pastori hymähtää.

Muutama vuosi sitten taivaan kotiin ehtineellä puolisonsa Tarjan isällä Aimo Toimella on ollut suuri merkitys Ettasen perheen elämänkulkuun. Toimi oli perusti Suomeen viisi McDonald`s –hampurilaisravintolaa Tampereen seudulle ja oli ensimmäinen lisenssinhaltija maassa. Yhtiön tunnetuimmat ”Mäkkärit” olivat Tampereen keskustorilla ja kaupungin suosituimmassa  ”mallissa” Koskikeskuksessa sijainneet ravontolat.

-Vastasin lähinnä yrityksen operatiivisesta toiminnasta ja työn puitteissa pääsin ensimmäistä kertaa käymään myös Yhdysvalloissa, jossa suoritin bachelor`s –opinnot McDonald`sin yliopistossa Chicagossa vuonna 1994, Sami Ettanen kertoo. Hän osallistui myös useille emoyhtiön maassa järjestämiin koulutustilaisuuksiin. Amerikkalainen elämäntapa kävi tutuksi ja englanninkieli hioutui vuosien myötä.

-Työni merkeissä pääsin vierailemaan monissa osavaltioissa. Myöhemmin kävimme perheeni kanssa usein myös Floridassa, lähinnä Orlandon seudulla, Ettanen kertoo. Nelihenkisen perheen tyttäret, lääkäriksi lukeva Ida, 27, ja taloustieteitä opiskeleva Sara, 27, asuvat tällä hetkellä Suomessa.

Työ hampurilaisketjun palveluksessa vaihtui yrittäjyyteen vaatealalla, sillä Ettaset perustivat Koskikeskukseen menestyvän lastenvaateliikkeen. Sami Ettanen toimi myös ostoskeskuksen yrittäjäyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana usean vuoden ajan. Koskikeskuksen joutuessa suurten peruskorjausten alle, Ettaset päättivät lopettaa liiketoiminnan.

-Orlandossa vieraillessamme kuulimme myös suuresta suomalaisalueesta Palm Beachin piirikunnassa. Päätimme vuonna 2016 tulla tutustumaan alueen amerikansuomalaisiin ja heidän toimintaansa. Ja nyt olemmekin tässä. Eikö tämä ole johdatusta, pastori Ettanen kysyy.

Tarttuminen koronapandemian aikana suuren amerikansuomalaisen seurakunnan ohjaksiin on Sami Ettaselta käynyt luonnikkaasti, sillä kirkon työhön osallistuva vapaaehtoisten joukko on erittäin kokenutta ja tehtäviinsä pätevöitynyttä. Koronapandemian hiljalleen hellittäessä otettaan jumalanpalelukset ovat alkaneet vetää asurakuntalaisia lehtereille. Erityisen tyytyväinen pastori on internetin kautta lähetettävien palvelusten suosiosta.

-Jumalanpalvelustamme on parhaimmillaan katsottu jopa 1600 kertaa. Tavallisesti sunnuntaipalvelusta seuraa noin 400 henkilöä. Mikäli he kaikki tulisivat yhtäaikaa kirkonpenkkiin, tämähän olisi ääriään myöten täynnä, pastori hymyilee.

Hänen toimintajatuksensa on lähestyä eri yhteiskuntaryhmiä erilaisin keinoin. Erityisen iloinen hän on englanninkielisen seurakunnan lämpimästä vastaanotosta.

-Olemme aloittaneet tässä kirkossa ensi kertaa raamattuluennot myös englanninkielellä. Ne pidetään kuukauden välein ja toistaiseksi suosio on ollut hyvä, pastori kertoo. Myös raamatun opettamista suomenkielellä on voimistettu, sillä raamattupiirit ovat nyt ohjelmassa kummallekin sukupuolelle erikseen.

-Raamatun opettaminen on aina ollut sydäntäni lähellä, Sami Ettanen sanoo.

 

Teksi ja kuva:

Mikko Koskinen,

Lake Worth Beach, FL