Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 24, 2021

Eino Grön sai kutsun Kunniagalleriaan


Kahdeksalla vuosikymmenellä levyttänyt ja esiintynyt Eino Grön vastaanottaa musiikin Kunniagallerian jäsenyyden Tampereen Kulttuurigaalassa..
 

Suomi juhlii kulttuurinsa tekijöitä ja -tekoja uudessa televisioitavassa Kulttuurigaalassa, joka järjestetään tänä vuonna marraskuun 25. päivänä Tampereella. Yksi palkittavista taitelijoista on pitkän uran kevyen musiikin saralla tehnyt laulaja Eino Grön, joka palasi tällä viikolla Floridan kodistaan Suomeen vastaanottamaan palkintoaan.

-Laskin juuri, että olen levyttänyt ja esiintynyt kaikkiaan kahdeksalla eri vuosikymmenellä, Grön kertoo. Hän on erityisen otettu valinnastaan musiikin Kunniagalleriaan, mutta Amerikan Uutisten saamien tietojen mukaan hänen ennätysmäiselle uransa on saamassa toisenkin palkinnon. Useat yhteiskunnalliset- ja kulttuuritahot ovat hakeneet Eino Grönille kulttuurineuvoksen arvonimeä.

Asian virallinen julkistaminen ajoittunee marras-joulukuun vaihteeseen. Arvonimen hakijoiden joukossa on muun muassa hänen kotikaupunkinsa Pori ja useat amerikansuomalaisjärjestöt, mutta myös hänen saavutuksensa urheilun saralla painavat vaa`assa. Painijapiireissä Eikka muistetaan tulikivenkatkuisena taistelijana ja sittemmin painin taustatukijana. Siksi myös Suomen Painiliiton nimi löytyy hakijalistan kärkipäästä

-Aktiiviurani loppui vuonna 1963 Univerdiani-paineihin, jotka silloin pidettiin Porissa. Voitin siellä muun muassa Bulgarian MM-kisaedustajankin, Eino muistelee.

 

-Olihan se kiva, että tuli aikoinaan suoritetuksi myös liikuntaneuvojan tutkinto, laulaja hymähtää.

Eino Grön on myös Yhdysvaltojen kansalainen, ja hänet on tunnettu Palm Beachin piirikunnan alueella aina 1970-luvun puolivälistä lähtien. Alueen suomalaisjärjestöjen tilaisuuksissa lukemattomia kertoja esiintynyt Eikka vietti talven seudun Floridan auringossa golffaten ja kuntoaan hoitaen.  Viime vuosina hän on kuitenkin ehtinyt viettää vain muutaman viikon lomia vaimonsa muistisairauden takia.

-Käymme poikani Arin kanssa päivittäin katsomassa Espoon hoitokodissa asuvaa Marjattaa, joka aina silminnähden ilostuu vierailuistamme, Eino kertoo. Hänen perinteiset joulun alle sijoittuvat kirkkokonserttinsa peruuntuivat viime jouluna, mutta tänä jouluna Eino Gröniä kuullaan Helsingin, Tampereen ja Turun suurissa kirkoissa. Temppeliaukion kirkossa 2. joulukuuta hän esiintyy yhdessä Mari Palon kanssa.

Suorana Yle TV1-kanavalla lähetettävä Kulttuurigaalan iltajuhla huipentuu yleisöäänestyksellä valittavien Vuoden kulttuuripersoonan ja kulttuuriteon julkistamisiin. Juhla järjestetään Tampereen Mediapoliksen tiloissa rajoitetusti 300 kutsuvieraalle. Vuotta myöhemmin tavoitellaan moninkertaista yleisöä, kun Tampereelle valmistuva Uros Live -areena houkuttelee kulttuurin ja taiteen ystävät täysin uusiin puitteisiinsa.

Kulttuurigaala 2021 jakaa palkintoja ja tunnustuksia laaja-alaisesti koko kulttuurin kentälle. Iltajuhla huipentuu yleisöäänestyksellä valittavien Vuoden kulttuuripersoonan ja kulttuuriteon julkistamisiin sekä Elämänura-tunnustuspalkinnon luovutukseen. Vuotta myöhemmin gaala siirtyy uudelle Tampereen Kansi -areenalle.

-Gaala haluaa nostaa iloa ja elämyksiä esille uusin keinoin ja samalla puhaltaa positiivista energiaa pandemian runtelemaan kulttuurimaailmaan, luonnehti Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen gaalavalmisteluja. Yleisö on tehnyt ehdotuksia viidessä eri palkintoluokassa: Vuoden kulttuuriteko, Vuoden kulttuuripersoona, Kulttuurin tulevaisuus, Kansainvälisyyspalkinto, Kulttuurin hyvinvointi ja Vuoden museokaupunki.

Musiikki nousee monipuolisesti esille paitsi gaalan viihde-esityksissä myös Suomen musiikin kunniagallerian julkistamisessa. Syksyllä 2019 käsikädessä Musiikkimuseo Famen kanssa perustettu kunniagalleria täydentyy vuosittain osaksi helsinkiläismuseon monipuolista sisältöä. Kulttuurigaalan järjestelyistä vastaavat oikeudenhaltijoina kulttuurin ja taiteen edunvalvoja Kulta ry, Yle sekä Life Style Invest.

Teksti:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL