Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 11, 2022

Lake Worth Beach: Midnight Sun Festival onnistui yli odotusten


Mika Ikonen ja Käsityöläiset viihdytti Palm Beachin piirikunnnan suomalaisia kolmen juhlapäivän ajan. Hyvinkääläinen suosikkibändi soitti amerikkalaista rokkia ja suomalaisia suosikkibiisejä vuosikymmentenkin takaa.
 

Vuoden tauon jälkeen järjestetty Etelä-Floridan suomalaisjuhla Midnight Sun Festival oli menestys. Jo perjantai-illan avaustapahtumista lähtien Lake Worth Beach keskustan Bryant-puisto täyttyi festivaalivieraista, mikä yllätti jopa monet järjestäjistä. Puistoon eivät saapuneet pelkästään paikkakunnan suomea puhuvat sillä pääasiallisena keskustelukielenä kuului olevan englanti. Suomalaisjuhlan kummisedän ja suurimman sponsorin Tom Kuutin perusidea  levittää Suomi-kulttuuria myös amerikkalaistuneelle, toisen ja kolmannen sukupolven sinivalkoisille siirtolaiselle toimii.

Nykymuodossaan Midnight Sun Festival järjestettiin nyt viidennen kerran. Lake Worth Beachin kaupunki on suosiollinen suomalaisyhteisöä kohtaan, olivathan ”finnit” vielä 1980-luvulle asti kaupungin suurin etninen ryhmä ja merkittävä vaikuttaja kaupungin keskustan rakentamisessa. 1980-luvun alkupuolella järjestetyt ensimmäiset suomalaisjuhlat joutuivat maksamaan viikonlopusta puistovuokraa kymmenentuhatta dollariakin. Nyt puisto on vapaasti suomalaisten käytössä, mistä kiitos Lake Worthin kaupunginhallitukselle ja juhlan avanneelle pormestari Betty Reschille.

Aurinkoinen mutta tuulinen käevätsää oli festivaaliyelisön mieleen, eikä kuumuus päässyt yllättämään. Puistossa vieraili kolmen päivän aikana arviolta kolmisentuhatta kävijää.

Luonnonkauniilla paikalla Worth-järven länsirannalla sijaitseva tilava Bryant-puisto muistuttaa kaupungin yli satavuotiaasta historiasta. Frederick E. Bryant ja William Greenwood alkoivat markkinoida aluetta 1800-luvun lopulla pohjoisiin osavaltioihin ja Kanadaan. Tonttien myynti edistyi ripeästi ja Lake Worth perustettiin vuonna 1913. Samoihin aikoihin myös ensimmäiset suomalaissiirtolaiset löysivät tiensä entisille intiaanialueille. Ahkerina ja luotettavina tunnetut suomalaiset alkoivat toisen maailman sodan jälkeen rakentaa aluetta hartiavoimin. Merkkejä tästä työstä on yhä näkyvissä kaupungin katukuvassa, jos niitä vain osaa etsiä.

Midnight Sun Festival ja suomanalaiset ovat kuuluisia Etelä-Floridassa eukonkantokilpailuistaan, joka perinteisesti kerää Bryant-puiston täyteen katsojia.

Tänä päivänä suomalaisett ovat sulautuneet valtakulttuuriin kuten monien muidenkin Euroopan maiden siirtolaiset. Tällä vuosituhannella espanjankieli on edelleen vahvistanut asemaansa. Kieltä kuultiin usein myös viikonlopun suomalaisjuhlassa, mikä kertoo kulttuurien hitsautumisesta hiljalleen yhteen amerikkalaisessa sulatusuunissa. Järjestäjien oivallus ulottaa ohjelmistoa myös muille siirtolaisvähemmistöille, oli oikeaan osunut. Mika Ikosen ja Käsityöläiset –yhtyeen tango- ja valssikappaleet keräsivät tanssilavan täyteen. Ilman muiden osakulttuurien osanottoa alueen Midnight Sun Festivalin järjestäminen hiljalleen kutistuvalle suomalaisyhteisölle kävisi taloudellisesti mahdottomaksi. Myös laajan puiston rajaaminen festivaalin kävijämäärälle sopivaan kokoon lisäsi juhlan tunnelmaa.

Minnesotassa Steve Solkela tunnetaan muusikkona, joka soittta peräti 17 instrumenttia yhtäaikaa! Floridan suomalaisjuhlassa vanttera Steve, näytti että eukonkantokin onnistuu ja nappasi kisassa toisen sijan. - Me Miinnesotan suomalaiset eroamme floridalaisista siinä, että me olemme "pieniä ja kiukkuisia", Steve naurahti.

On muistettava, että nykymuodossaakin Midnight Sun Festival tarjoaa avoimen ikkunan suomalaiseen kulttuuriin. Tämä on omiaan edesauttamaan siirtolaisvähemmistön keskinäistä yhteistyötä alueella. Olisikin äärimmäisen tärkeätä, että tulevina vuosina täysin vapaaehtoisvoimin järjestettävä Midnight Sun Festival löytäisi useampia yhteistyökumppaneita – yksityisiäkin - taloutensa turvaksi. Koronapandemia vaikeutti tänä vuonna sponsoreiden etsintää. Tom Kuutti, puheenjohtaja Tiina Rohers ja koko järjestelyorganisaatio ahkerine vapaaehtoisineen näyttivät, että sisulla ja sydämellä saadaan tuloksia aikaan. Juhlan yleisömenestyksestä kertonee sekin, että suurimmasta osasta puiston ruokapisteistä loppuivat eväät kesken sunnuntaina iltapäivällä.  

Teksi ja kuvat:

Mikki Koskinen

Lake Worth Beach, FL