Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 12, 2022

Lake Worthin suomalaiskirkosta katosi risti!


Suuri puuristi katosi yllättäen St. Andrews`in luterilaiskirkon salista.
 

Hämmästys oli suuri kun St.Andrw`s Lutheran –kirkon henkilökunta saapui pari viikkoa sitten kirkolle aloittaakseen työviikkonsa: suuren kirkkosalin suuri ja juhlava puuristi oli kadonnut takaseinältä.

-Olimme tietysti ymmällämme ja järkyttyneitäkin kun emme tienneet mitä oli tapahtunut, kertoo seurakunnan pastori Sami Ettanen. Risti on Jeesuksen syntymästä lähtien ollut merkittävin visuaalinen tunnus kristitylle maailmalle. Suomalaisseurakunnan edustajat pastoripariskunnan johdolla päättivätkin selvittää tapahtumien taustan.

- Vaimoni Tarja ehdotti, että menisimme tiedustelemaan asiaa lähellä kirkkoa sijaitsevan kirkon  omistajatahon toimistosta, pastori Ettanen kertoo. Selvitystyö tuottikin tulosta.  Komea täyttä puuta oleva risti löytyi roskalaatikosta kahteen osaan sahattuna. Sami Ettasen mukaan kirkkorakennuksen nykyisin omistavan, espanjankielisen helluntailaisseurakunnan naispuolinen pastori oli saanut näyn, että risti on poistettava.

-Yritimme selvittää asiaa perusteellisemmin, mutta törmäsimme ylipääsemättömään kieliongelmaan: kirkon omistajat eivät puhu riittävän hyvin englantia emmekä me osaa espanjaa, Sami Ettanen kertoo. Suomalaiskirkon edustajat päättivät kuitenkin pelastaa painavan ristin roskakuormasta ja tilasivat nosturin paikalle siirtämään risti varastoon.

-Ristin poistaminen kirkosta tuli meille täysin yllätyksenä, sillä mitään etukäteistietoa emme asiasta saaneet. Kysymyksessä oli ilmeisesti omistajaseurakunnan pastorin äkillinen päähänpisto,  Sami Ettanen sanoo pettymyksen vivahdus äänessään. St. Andrew´n kirkon kirkkoneuvosto päätti myydä vuosikymmeniä hallitsemansa kirkkorakennuksen latinokulttuuria edustavalle uskonnolliselle yhteisölle kolmisen vuotta sitten.

Myynti herätti tuolloin kriittistäkin keskustelua suomalaisyhteisössä vaikka kirkkorakennuksen ylläpito- ja remontointikustannukset olivat nousseet seurakunnan taloudellisen kantokyvyn ylärajalle. Myynnin avulla suomalaiskirkko pääsi eroon veloistaan ja vuosittain kohonneista kiinteitä kustannuksistaan. Suomalaisen evankelisluterilaisen seurakunnan pienentyminen Etelä-Floridan suomalaisyhteisön kutistuminen oli myös kaventanut  seurakunnan taloudellisia resursseja. Parhaaksi vaihtoehdoksi havaittiin kirkkorakennuksen myyminen tuolloin vuokrasuhteessa olleelle latinalaiselle kirkkoyhteisölle ja siirtyminen itse vuokralaiseksi.

-Meidän on otettava nämä tapahtumat huomioon seuraavia vuokrasopimuksia tehdessämme. Tällaisia yllätyksiä emme kaipaa, pastori Ettanen sanoo. Hänen mukaansa risti on tunnuksena luonnollisesti olennainen osa kristinuskoa. Kuinka risti esiintyy kristittyjen seurakuntien kirkoissa, vaihtelee hänen mukaansa kuitenkin suuresti.

-Esimerkiksi Suomessa risti esiintyy nykyisin usein kirkkojen alttaritauluissa, erillistä ristiä kirkoissa ei juuri ole. Me olemme nyt harkinneet ottaa käyttöön liikuteltavan ristin jumalanpalveluksiamme varten, Sami Ettanen kertoo.

Pastorin mukaan kulunut talvikausi on ollut kirkolla vilkas, kun koronarajoukset eivät enää suuremmin ole rajoittaneet toimintaa.

-Ilahduttavaa on ollut havaita, että useat harvemmin kirkossa käyvät jäsenemme ovat tulleet takaisin. Meillähän on paljon muutakin toimintaa varsinaisten jumalapalvelusten lisäksi, Sami Ettanen kertoo. Talviviikonloppuisin jumalanpalvelukset keräsivät vajaat satakunta kuulijaa ja vielä nyt keväälläkin lumilintujen jo postuessa kiron lehreielle on kertynyt 40-60 seurakuntalaista.

- Suomessa tällaisiin osanottajamääriin ei aina ylletä suuremmissakaan seurakunnissa, pastori Ettanen kiittelee.

Viime viikolla St.Andrewsin suomalainen luterilaisseurakunta sai vuosikokouksessaan uuden kahdeksanhenkisen kirkkoneuvoston ja vetäjän. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Saara Saarela-Vening. St.Anderw`s Lutheran Churchin kirkkoneuvostom jäseniksi valittiin Meija Sillanpää, Naomi Fox, Tuomo Karvonen, Silja Tuutti, Marja-Liisa Palonen, Merja Hulkkonen ja Sami Ettanen.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL