Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 11, 2022

Ukrainan sota: Janne Mäki on huolissaan lastensa puolesta


Janne T. Mäen (vas.) yksikkö Air Force Rescue on ollut hälytysvalmiudessa koko Ukrainan sodan ajan. ollut

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut yrityisen suuri järkytys ja huolenaihe Floridan suomalaisalueen rakennusalan yrittäjlle Janne Mäelle. Hänen molemmat lapsensa, Teresa ja Janne T., ovat maailmalla Yhdysvaltain puolustusvoimien palveluksessa ja tilanteen eskaloituessa vaarassa joutua taistelutantereelle.

-Kyllä tämä tilanne huolestuttaa meitä vanhempia suuresti, vaikka esimerkiksi Janne –poika ei kaihtaisi venäläistenkään kohtaamista. Hän tietää, että jo hänen isoisänsä taistelivat ryssiä vastaan toisessa maailmansodassa, Janne Mäki kertoo ääni vavahdellen.

Yhdysvaltain merivoimien Navyn palveluksessa oleva Teresa Macki (Mäki), 25, palvelee tällä hetkellä Sigonellan tukikohdassa Sisilian saarella ”hospitalsmanin” vakanssilla. Nelisen vuotta sitten Teresa halusi pestautua nimenomaan Navyn palvelukseen, sillä myös hänen äitinsä isä David Risaliti, teki sotilasuran Navyssä.

-Tarvitsin elämääni taloudellista turvaa ja Navy tarjosi siihen parhaat mahdollisuudet, vuonna 2016 Glen Oak High Schoolista valmistunut Teresa perustelee ratkaisuaan. Lapsuutensa hän vietti Janne-isän luona West Palm Beachin alueella, mutta asui aikoja myös äitinsä luona Ohiossa.

-Navyn palveluksessa olen oppinut elämästä eniten ja se on auttanut minua aikuistumaan. Siksi arvostan Navyä suuresti, hän sanoo. Sisilian itäosassa sijaitseva Sigonellan lentotukikohta tarjoaa Yhdysvaltain ja Naton joukoille operatiivista-, komento-, kontrolli- sekä logistiikka-apua. Lentotukikohta toimii myös amerikkalaisten ja kansainvälisten Nato-lentolaivueiden palveluksessa. Maailman kaupasta yli 90% käydään meriteitä pitkin ja 95% kaikista maailman tietoliikennekaapeleista kulkee merien pohjassa, mikä kertoo Yhdysvaltain laivaston suuresta vastuusta ja Navyn tärkeydestä maailmanlaajuisten yhteyksien turvaajana.

Teresa Macki (Mäki) palvelee Sisiliassa Sigonellan lentotukikohdassa, jossa hän päässyt auttamaan Välimeren yli paenneita pakolaisia.

Sigonellan tukikohta on osallistunut myös kansainvälisiin pakolaisten pelastuoperaatioihin (mm. Operation Allied Refuge), mikä on saanut myös Teresa Mackin vakuuttumaan tehtäviensä tärkeydestä.

-Esimerkiksi ”Operation Allied Refuge” oli valtava voimannäyttö ja jäi vaikuttavasti mieleeni. Operaatioista jäi hieno tunne, että pystyimme pelastamaan ihmishenkiä ja tekemään jotain tärkeätä koko ihmiskunnankinkin puolesta, Teresa toteaa.

Hän aikoo jatkaa uraansa Navyn palveluksessa myös tulevaisuudessa. Isä Jannen mukaan Teresan seuraavana haasteena on päästä opettamaan englannin kieltä Japanissa sijaitsevan amerikkalaistukikohdan palveluksessa olevien japanilaisten lapsille.

-Navy on oikea paikka antaa jotain takaisin maallesi. Sitäpaitsi olen täällä tavannut parhaat tuntemani ihmiset elämäni aikana, Teresa kertoo.

Teresa Macki (Mäki), US NavyJanne T. Mäki, US Air Force

Janne T. Mäki, 21, on löytänyt paikkansa Yhdysvaltain ilmavoimissa (Air Force). Tällä hetkellä pelastusoperaatioihin erikoistuva Janne palvelee Etelä-Koreassa, jossa koulutusjakso kestää vielä parisen vuotta. Tämän jälkeen on vuorossa komennus Saksaan – mikäli Ukrainan sota ei eskaloidu muualle Eurooppaan. Myös Nato-joukkojen mukaantuloa sotaan on väläytelty mediassa viime viikkoina, mikä muuttaisi myös nuoremman Janne Mäen tilanteen.

-Hän ei ole voinut tarkemmin kertoa koulutuksestaan ja pelastusoperaatioiden luonteesta, mutta viimeiset kaksi kuukautta hänen Air Force Rescue – osastonsa on ollut täydessä hälytysvalmiudessa kellon ympäri. Ruokailutkin tapahtuvat palvelupisteessä, mutta ruoka on toki  monipuolista, maittavaa ja runsasta, isä-Janne kertoo.

Vain parisen prosenttia tukikohdassa palvelevista sotilashenkilöistä on valittu osallistumaan erikoisoperaatioiden pelastusharjoituksiin.

-Sen verran tiedän, että jos amerikkalaiskone joutuu tekemään pakkolaskun, laskuvarjoilla varustetut pojat lennätetään paikalle miehistön pelastamiseksi, Janne Mäki kertoo. Mitä Janne-pojan motivaatioon taistelutilanteessa tulee, sitä ei häneltä ole koskaan puuttunut.

-Isoisät taistelivat 80 vuotta sitten Suomeen hyökännyttä venäläisarmeijaa vastaan. Nyt Janne T.  on valmis käymään samaa vihollista vastaan. Sitäpaitsi hänellä on kaksi isänmaata puolustettavanaan, Janne Mäki sanoo.

Teksi: Mikko Koskinen

Kuvat: Tammi Risati