Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 7, 2023

Suurlähettiläs Bonnie McElveen-Hunter juhlapuhujaksi Floridaan


Bonnie McElveen-Hunter toimi Yhdysvaltain suulähettiläänä Helsingissä vuosina 2001-03. Hiljattain hän vieraili Suomessa tavaten myös presidentti Sauli Niinistön.

-Myös itse kauppakamaritoiminnalle on ensiarvoisen tärkeätä, että paikalliset suomalaiset ja suomalaisyhdistykset tekevät keskenään joustavaa yhteistyötä, sanoo Lake Worthissa toimivan amerikansuomalaisen kauppakamarin FACC –FL:n tuore puheenjohtaja Christer Sundell.

Hänelle Yhdysvalloissa toimivien suomalaisyritysten välinen yhteistyö on tuttua vuosien takaa, sillä 1980-luvulla hän toimi suomalaisen kauppamarin hallituksessa Singaporessa ja johti 2000 –luvun alkuvuosina Atlantassa toimivan suomalaisen kauppakamarin toimintaa.

Kuten kaikilla aikaisemmillakin FACC-FL:n vetäjillä, myös Christer Sundellilla on toimintakonsepti yhdistykselle ajateltuna valmiiksi.

-Havaitsimme Singaporssa mielenkiintoiseksi ja tehokkaaksi toimintatavaksi järjestää näyttäviä tapahtumia merkkihenkilöiden – esimerkiksi Suomesta vierailevien kenraalien, poliitikkojen ja talousvaikuttajien – ympärille. Näin saimme alueella asuvat suomalaiset sekä yrittäjät joukolla saman katon alle, mutta myös julkisuutta toiminnallemme, Sundell kertoo. Floridassa hän haluaa myös edistää yhteistyötä muiden pohjoismaalaisten kauppakamarien kanssa.

Etelä-Floridan suomalaisalueella FACC-FL:n ensimmäinen merkkitapahtuma on Suomen Itsenäisyyspäivän iltajuhla joulukuun 6. päivänä. Tapahtuman juhlapuhujaksi on kutsuttu presidentti Georg W. Bushin Helsinkiin lähettämä suurlähettiläs Bonnie McElveen-Hunter, joka hyväksyi Christer Sundellin katsun ilomielin saapua Etelä-Floridaan tervehtimään suomalaisia. McElveen-Hunter toimi Yhdysvaltojen suurlähettiläänä Helsingissä vuosina 2001-2003.

-Olemme ajatelleet viettää Itsenäisyyspäivän iltajuhlan Suomi Talolla Lantanassa. Paikkana se olisi luonnollisin vaihtoehto meidän suomalaisten tärkeimmälle vuosijuhlalle. Muita suomalaisten varsinaisia kokoontumispaikkojahan eli  ”haaleja” paikkakunnalla ei enää ole, Sundell sanoo. Neuvottelut Suomi Talon kanssa juhlan järjestämisen yksityiskohdista ovat käynnistyneet, ja puheenjohtaja toivoo sopimukseen päästävän ”haalin” kanssa piakkoin.

Christer Sundell kertoo suurlähettiläs Bonnie McElveen-Hunterin palanneen hiljattain Suomesta, jonne hän matkusti vierailulle tavaten  muun muassa presidentti Sauli Niinistön. Suomen asema Euroopassa ja suhteessä Yhdysvaltoihin on muuttuunut sitten hänen suurlähettiläskautensa ja Sundell odottaa mielenkiintoista puhetta Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.Christer Sundell valittiin Lake Worthin suomalaisen kauppakamarin (FACC-FL) puheenjiohtajaksi kesällä.

Turun ruotsinkielisestä kauppakorkeakoulusta (Handelshögskolan vid Åbo Akademi) valmistuneen Christer Sundellin työhistoria on mielenkiintoinen, sillä hän ei koskaan ole työskennellyt Suomessa. Pitkä ja näyttävä ”resume” sisältää pitkiä työjaksoja muun muassa Italiassa, Aasiassa ja tietysti Yhdysvalloissa, jossa hän on asunut ja työskennellyt vuodesta 1990.

-En oikeastaan ehtinyt koskaan edes hakea työpaikkaa, sillä kansainvälinen paperiteollisuuden jättiyritys Ahlström nappasi minut suoraan koulunpenkiltä. Kun olin saanut graduni valmiiksi ja valmistuin ”Hankenilta”, minua odotti työpaikka Torinossa Italiassa, Sundell kertoo. Erikoispapereissa maailman ykköskastiin kohonnut Ahlströn oli perustanut tehtaan Torinoon, jonne vientippääliköksi nimitetty Christer Sundell lähetettiin markkinointia kehittämään.

Osviittaa alan työelämästä Sundell oli toki saanut opiskeluaikanaankin, jolloin hän vietti vuoden harjoittelijana Australiassa.

-Torinon tehtaalla päätuotteitamme olivat tarrojen taustapaperit sekä erilaiset paperit autosuodattimiin, joiden raaka-aineena käytetään erikoissellua. Sitä hankimme muun muassa Ruotsista ja Yhdysvaltojen etelävaltioista. Paperisuodattimia tarvitaan muuan muassa autoteollisuudessa. Lyhyessä ajassa markkinointimme globalisointi tuotti tuotesektorilla komeaa tulosta. Lyhyessä ajassa nousimme Euroopan kolmanneksi suurimmaksi ja muutaman vuoden kuluttua Ahlström oli jo koko maailman ykkönen ostettuaan Amerikan johtavan suodatinpaperitehtaan, Sundell muistelee Ahlström in työvuosiaan.

Hyvä työ tuo lisää työtä, liikemaailmassa sanotaan. Neljän vuoden kulutta Christer Sundell havaitsi olevansa toisella puolen maapalloa, väkirikkaan Aasian jättimarkkinoilla kotipaikkanaan Singapore ja ympärillään orientin eriskummallinen bisnesmaailma. Ahlström päätti 1986 rakentaa Etelä Koreaan sudatinpaperitehtaan, jonka tuotteiden markkinointia Singaporesta käsin vauhdittamaan lähetettiin Euroopassa kannuksensa ansainnut Christer Sundell. Seuraavan neljän vuoden aikana Sundell reissasi ympäri Kauko-Aasiaa, jonka maat ja väestön elintavat kävivät hänelle hyvin tutuiksi. Etenkin Singaporen monivivahteinen ruokakulttuuri jäi hänen mieleensä.

-Koska Ahlströmillä oli jatkuvat yhteydet myös Yhdysvaltojen paperiteollisuuden kanssa, vuonna 1990 päätettiin perustaa myyntiyritys (Ahlström Paper Corp.) Atlantaan. Minut lähetettiin kehittämään yhtiön toimintaa ja niin muutimme Atlantaan vuonna 1990, Christer Sundell selvittää. Työluvan perusteella seurasi automaattisesti pysyvä asumisoikeus (vihreä kortti) Yhdysvalloissa.

Christer Sundellista alkoi tuntua kuitenkin siltä, että reissaaminen sai vihdoin loppua.

-Olimme perheeni kanssa kiintyneet Atlantaan, emmekä halunneet muuttaa sieltä enää työn perässä pois, nelihenkisen perheen pää kertoo.

Sundellille satoi haastavia työtarjouksia yhä, mutta perhesyistä Sundellit halusivat jäädä Atlantaan. Vuonna 1995 alkoi seuraava Sundellin työjakso kun hän ryhtyi Italialaisen UFI Filtersin Pohjois- ja Etelä Amerikan Presidentiksi. Hän työskenteli UFI Filterissä kunnes vetäytyi  eläkkeelle 2017 lopulla. Perheen 38- ja 40-vuotiaat tyttäret ovat luoneet jo omat työuransa ja vanhemmat halusivat vetäytyä Georgiasta etelämmäksi Floridaan, ja hyvin ansaitun eläkeiän rauhaan.

Teksti:

Mikko Koskinen

Lake Worth Beach, FL