Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 9, 2024

Anja Laurilan kotimatka jäi kun Rockefeller tarjosi työtä


Vuonna 2011 Anja Laurila toimitti puolisonsa Maunon kanssa myös suositun New Yorkin suomalaishistoriaa käsittelevän siirtolaiskirjan ”Memories of Finnish Harlem 1888-1955”. Kirjan ensi painos myytiin loppuun muutama vuosi sitten.

Lähes 70 vuotta amerikansuomalaisten arjesta ja juhlasta kirjoittanut Anja Laurila on nähnyt amerikkalaisen elämäntyylin koko kirjon. Hän saapui vuonna 1956 tapaamaan äitiään New Yorkiin palatakseen sitten takaisin Suomeen sulhasensa luo. Näin ei käynyt.

-Äitini kehotti minua hakemaan työtä eikä mistään tavallisesta yrityksestä: Yhdysvaltojen rikkain mies John D. Rockedeller Jr. haki uutta henkilökuntaa ja minut valittiin, koska olin suomalainen, Anja Laurila kertoo. Kolmivuotisen työrupeaman aikana nuorelle lahtelaisneidolle näyttäytyi superrikkaiden elämä aitona ja ihmeellisenä. Kolmivuotisen työrupeaman aikana nuorelle lahletalaisneidolle  näyttäytyi Amerikan superrikkaiden elämä aitona ja ihmeellisenö.

Legendaarisen ölyjymiljardöörin John Rockefellerin viides poika John Davidson Jr. (1873-1960) asui keskellä Manhattania kolmikerroksisessa ja 56-huoneisessa mansionissa keskellä Mantahhatania kolmikerroksissa 56 huoneen mansionissa.

-Me kaikki palvelijat asuimme omissa huoneissamme. Mikä ihmeellistä, myös minulla oli oma palvelija eikä esimerkiksi sänkyä tarvinnut koskaan itse pedata, Anja Laurila naurahtaa. Hänen tehtäviinsä kuului aluksi toimia kokin apuna keittiössä.John D. Rockefeller Jr. oli Anja laurilan ensimmäinen työnantaja Yhdysvalloissa.

-Suunnittelimme pääkokin kanssa viikon ruokalistat ja ateriat viimeistä piirua myöten, sillä ruoka-annosten väritkin piti sopia kauniisti toisiinsa. Perheen yhteiset ateriat olivat päivän tärkeitä hetkiä, Anja muistelee. Sittemmin hänen tehtäviinsä tuli kuulumaan myös kukkien ja kukkalaitteiden päivittäin uusiminen. Talo oli hiljainen eikä vieraita juuri käynyt.Pperheen aikuistuneet pojat tulivat tervehdyskäynneille ja perheaterioille usein.

-Usein päivisin pianomusiikki täytti talon, sillä John D:n puoliso (Martha) oli taitava flyygelin soittaja. Herra itse istuutui kuuntelemaan vaimonsa musiikkia, Anja Laurila muistelee.

-Palkka oli kohtuullinen, ja avasin ensimmäisen pankkitilini Yhdysvalloissa. Talletin sinne 20 dollaria kuukaudessa. Asumisen lisäksi Rockefeller tarjosi maksuttomat  lääkäripalvelut ja maksoi myös kaikki vakuutukset.

Lahtelaisneidolle kävi tutuksi myös suomalaissiirtolaisten elämä tutuksi, mihin hän osallistui  Brooklynissä toimivan Imatra –haalin huvitilaisuuksissa. Erään ystävän syntymäpäivillä hän tutustui tulevaan mieheensä Mauno Laurilaan, joka toimi New Yorkin liikennelaitoksen palveluksessa. Rakkaus voitti ja pari vihittiin Park Avenuen ja 85. kadun kulmassa sijaitsevassa Bethania –kirkossa Manhattanilla. Avioliiton myötä Anja sanoutui irti Rockefellerin palveluksesta ja muutti miehensä kanssa yhteen.

-Suuri yllätys oli, että Rockefellerin perhe onnitteli minua avioitumisesta kirjekuorella, joka sisälsi 300 dollaria. Se oli siihen aikaan suuri summa, Anja kiittelee yhä.

Kirjoittaminen oli kiinnostanut Anja Laurilaa aina ja alustan harrastukselle tarjosi tuolloin amerikansuomalaisten suurin sanomalehti New Yorkin Uutiset. Sen levikki noihin aikoihin yli 10 000 kappaleen.

-Kirjotin aluksi yhden artikkelin, jota tarjosin lehden liikkeenhoitajalle Katri Ekmanille. Hän piti jutusta ja juttujani pyydettiin lisää. Lehden päätoimittajana oli tuolloin Esa Arra, jonka alaisuuteen minut sittemmin palkattiin vakituisesti, Anja kertoo toimittajauransa alkuvaiheita. Samoihin aikoihin myös Mauno Laurila kiinnostui siirtolaislehden toiminnasta ja hänet valittiin sen johtokuntaan ja myöhemmin hallituksen puheenjohtajaksi.Anja Laurila emännöi Mauno ja Telervo Koiviston vierailua legendaarisella Imatra –haalilla lokakuussa 1985.

-Tuohon aikaan New Yorkin Uutisilla (per. 1906) ei ollut enää omaa painoa vaan lehti painettiin kaupungin ulkopuolella Coney Islandilla, Anja muistelee. Hänen juttuaiheisiinsa kuuluivat kaikki suomalaisyhteisön pienimmätkin tapahtumat. Suurimmat suomalaistilaisuudet pidettiin luonnollisesti 1891 perustetun Imatra –seuran haalilla Brooklynissä. New Yorkin Uutisten, jonka uutistarjontaa ja kirjoituksia seurattiin tarkalla silmällä myös Suomen poliittisessa johdossa, huipulla kävi tuuli. Päätoimittajat vaihtuivat usein. Esa Arran kahden päätoimittajakson jälkeen lehten ”editorina” toimivat muun muassa Matti Jäppinen, Liisa Simola ja Rauli Virtanen.

Yksi suurimmista tapahtumista Imatra –haalilla oli Suomen presidenttiparin Mauno ja Tellervo Koiviston vierailu lokakuussa 1985. Amerikansuomalaisen yhteisön puolesta isäntinä toimivat tuolloin Anja ja Mauno Laurila, joka toimi tuolloin myös Imatra-yhdistyksen puheenjohtajana.

-Suomalainen siirtolaisuus Amerikkaan alkoi jo viime vuosisadan lopulla, jolloin asettui useita suomalaisperheitä asumaan tälle alueelle ja heille tuli tarve perustaa oma haalinsa ja kirkkonsa hengellisen yhteyden ja seuratoiminnan aloittamiseksi kasvavalle suomalaisalueelle, tervehti Mauno Laurila presidenttiparia puheessaan ja valaisi 1907 valmistuneen suomalaishaalin historiaa.

Yhdysvaltoihin suuntautuneen siirtolaisuuden alkaessa tyrehtyä 1970-luvulla myös New Yorkin Uutisten levikki kääntyi laskuun. Useat siirtolaisperheet muuttivat eläköidyttyään Floridan aurinkoon. Samoin tekivät Laurilat, jotka olivat nähneet ja eläneet New Yokin”FinnTownin” kiihkeimmät vuodet suomalaisyhteisön keskipisteessä. Palm Beachin piirikunnassa sijainnut suomalaislue oli käynyt Lauriloille tutuksi lomamatkojen yhteydessä ja muutto alkoi siintää mielissä.Juhlaillallinen Imatra-haalilla oli Anja Laurilalle ikimuistoinen hetki. Hänen puolisonsa Mauno Laurila (vas.) toimi tuolloin yhdistyksen puheenjohtajana ja tilaisuuden isäntänä presidenttiparille.

-Yhden Floridan-matkansa aikana Mauno soitti, että ”nyt se on  löytynyt”. Hän tarkoitti tietysti asuntoa, jota olimme paikkakunnalta etsineet. Vuonna 1989 sitten muutimme alueelle lopullisesti, Anja muistelee. Suomalaissiirtolaisten elämä kiinnosti Lauriloita Floridassa samoin kuin New Yorkissakin, olihan siellä nyt myös aikaisemmin sinne muuttaneita ystäviä. He osallistuivat ahkerasti alueen suomalaisseurojen toimintaan. 

Mauno Laurilasta tuli myös 1950-lähtien toimineen suomalaishaalin Suomi Talon pitkäaikainen puheenjohtaja. Anja puolestaan jatkoi kirjoittamisharrastustaan, nyt Floridaan vuonna 1986 muuttaneelle Amerikan Uutiset –lehdelle, johon legendaarinen New Yorkin Uutiset fuusioitiin vuonna 1996. Tänä päivänä Amerikan Uutiset viimeinen suomenkielinen sanomalehti Yhdysvalloissa. Mauno Laurilan nukuttua pois 2016 Anja Laurila on jatkanut yhä suomenkielisenä kolmunistina. Hän on Amerikan Uutisten pitkäaikaisin vakituinen kolumnisti, ja kirjoittaa Etelä-Floridan suomalaisyhteisön asioista otsikolla ”Suomalaisalueella tapahtuu”.