Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 5, 2012

Rosvopaisti sai jälleen veden kielelle


- Sotaveteraanit, kädet ylös! Suomi Talon Rosvopaisti-vieraiden joukosta nousi vielä parisenkymmentä kättä. Kaikki kunnia teille, sotiemme sankarit!

Rosvopaistijuhla täytti Lantanan Suomi Talon jälleen ääriään myöten. Suomen sotien veteraanien ja lottien hyväksi järjestettyyn tilaisuuteen osallistui vielä parisenkymmentä sodan kauhut kokenutta varsinaista veteraania. Floridan Karjalaisten ahkeroimasta juhlasta on muodostunut vuosien varrella Floridan suomalaisten suurin yksittäinen tilaisuus.

 - Hyvät vieraat ja kanssasoturit: jos menneisyyttä ei oteta huomioon, ei voida ymmärtää tätä päivää eikä ennustaa tulevaisuutta, muistutti juuri 90-vuotta täyttänyt sotaveteraani, pastori Pentti Palonen juhlayleisöä. Hän viittasi tervehdyksessään suomalaisen kansan varhaishistoriaan alkaen muutosta Itämeren ympäristön paremmille riistamaille tuhansia vuosia sitten.

- Suomalaiset ovat aina taistelleet idästä tullutta uhkaa vastaan. Sota Novgorodia ja sitten sen valoittanutta Moskovan valtiasta Iivana III:tta vastaan 1470-luvulla oli taustana sille, että Viipuri sai ympärilleen vahvat muurit, paljasjalkainen viipurilainen Pentti Palonen muistutti.

- Noista ajoista ovat nyt meitä muistuttamassa Suomen ja Karjalan tunnukset. Maamme vaakunassa Suomen leijona polkee käyrää, itämaissa suosittua käyrää sapelia. Karjalan vaakunassa ovat esillä sekä länsimainen suora miekka ja itämainen sapeli.

Pastori Palonen kertasi puheessaan myös Suomen aikaa Ruotsin vallan alla ja sitten Venäjän autonomiana. - Vaikka Vladimir Lenin hyväksyi Suomen itsenäisyysjulistuksen 4.1.1918, tunnustus oli kiero. Hän nimittäin uskoi, että vallankumus onnistuisi myös Suomessa. Toisin kävi kuten hyvin tiedämme, Palonen totesi.

Floridassa toimivan sotaveteraaniyhdistyksen varapuheenjohtaja Ray Heinonen kertasi Suomen sotahistorian todeten itsenäisyyden käyneen Suomelle kalliiksi oaitsi kaatuneina ja haavoittuneina, myös taloudellisesti. - Suomella on ollut 11 presidenttiä, kahdennentoista nimi on pian selvillä, hän totesi.

Rosvopaistin juhlapuhuja, Suomalaiset Sotaveteraanit Amerikassa-yhdistyksen varapuheenjohtaja Ray Heinonen loi läpileikkauksen Suomen itsenäistymiseen ja sotahistoriaan. - Itsenäistyttyämme Suomeen jääneet venäläisjoukot eivät tehneet elettäkään poistuakseen maasta. Marsalkka Mannerheim määräsikin venäläiset poistettavaksi pakolla ja se oli yhtenä syynä sisällissodan syttymiseen 1918, Heinonen totesi.

 - Sisällisodassa menetti henkensä 36 000 suomalaista, ja kun talvisodassa oli kaatuneita 23 000 ja jakosodassa 63 000, oli kävivät sodat kalliiksi pienelle maalle. Lopuksi 420 000 karjalaisen oli jätettävä kotinsa ja siirryttävä muun maan puolle. Kun materiaaliset tappiot lasketaan vielä mukaan, talvi- ja jatkosodat tulivat maksamaan Suomelle 300 miljardia dollaria nykyrahassa mitattuna, Heinonen sanoi.

 - Vanha sanonta pitää kuitenkin yhä paikkansa: venäläisiä emme ole, ruotsalaisiksi emme tule - olkaamme siis suomalaisia.

 Veli-Pekka Heikka oli tuttuun tapaan saapunut Helsingistä kypsyttämään lampaanpaistin, joka ei pettänyt tälläkään kertaa. Suussasulava lammas perunamuusin ja porkkanoiden kera oli jälleen kulinaristinen kokemus. Takavuosina Rosvopaisti-tapahtuman tukijana toiminut Finnair oli edustettuna nyt lentävän henkilökuntansa vapaaehtoisvoimin. Tarjoilu ahkerien karjalaisten kanssa toimi kuin rasvattuna yli 500-päiselle yleisölle.

 Musiikkivieraat saapuivat Floridan aurinkoon kaukaa, sillä Korsukuoro lensi paikalle Tyynenmeren rannalta Vancouverista, tangokuningas Jaska Mäkynen Nelostie-orkesterineen oli saapunut Suomesta.

 Kiitoksen järjestäjien puolesta lausui Floridan Karjalaisten puheenjohtaja Seppo Palokas. Suomi Talon tervehdyksen toi puolestaan juuri uudelleen tehtäväänsä valittu Tapio Salin.

 Lue lisää Amerikan Uutiset-lehden seuraavasta numerosta.