Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 19, 2012

Kauppa kävi Tori-lauantaina


Kerhotalan avaralle rakennettu esiintymislava veti satamäärin katsoja seuraamaan päivän esityksiä. Kansantansseja esitti talon oma ryhmä Katrillit.

Suomi-päivien 2012 Tori-tapahtuma osoittautui lauantaina odotusten mukaiseksi menestykseksi. Jo ennen ovien avaamista oli Kerhotalolle kerääntynyt parisataapäinen amerikansuomalaisten joukko. Ensimmäisenä Tori-päivänä kävijöitä oli lähs 900. - Hienoa että ihmiset osallistuivat näin ahkerasti, kiitteli Best Finlandia Daysin puheenjohtaja Kari Repo. 27. kertaa vietettyä suomalaisjuhlaa tervehti myös helmikuun aurinko lämpötilan kivutessa iltapäivällä lähelle 30 astetta.

Jos oli Revolla aihetta tyytyväisyyteen yleisömäärän suhteen, Suomi Talolta järjestetty bussikuljetus Kerhotalon rajallisen parkkitilan takia ei suomalasille kelvannut. - Matkasta ei haluttu maksaa edes kahta dollaria vaan pysäköintitilaa yritettiin hakea lähikaduilta pitkänkin matkan takaa. Jotkut jopa lähtivät pois, Repo totesi. Floridan kaikissa suurissa yleisötilaisuuksissa pysäköinti ja kulkulogistiikka on hoidettu paikallisin bussikuljetuksin.Kari Repo teki pitkän päivän Tori-järjestelyiden parissa. Suomi Talolta järjestettyjen bussikuljetusten heikko suosio jäi harmittamaan. - Bussikyyti ei kelvannut suomalaisille, hän puuskahti.

- Suomalaisille tämä järjestely ei nyt sopinut, Repo puuskahti. Sunnuntaina samaa ongelmaa ei tule, koska kahden Kerhotaloa lähellä sijaitsevan kirkon parkkitilat ovat suomalaisten käytössä puolenpäivän jälkeen.

Tori-myyjille lauantai oli hyvä päivä, sillä kauppa kävi ja ihmisillä oli iloinen mieli. Esiitymislavoilla nähtiin paikallisia ja muualta esiintymään saapuneita tähtiä. Suomi-päivien tanssiorkesteri, varsinaissuomalainen Ailalisä viritteli tahdit ulkolavalla. Oman osansa iltapäivän aplodeista sai myös minnesotalainen Kaivama-duo, joka esitti suomalaista kansanmusiikkia omaan jäljittelemättömään tyyliinsä.

Lauantaina muistettiin myös viime vuosisadan suurinta amerikansuomalaista muusikkosuuruutta Viola Turpeista, jonka suosio ylsi yli laajan mantereen. Huolimatta ennenaikaisesta kuolemastaan taitava hanuristi ja säveltäjä ehti viihdyttää suomalaisten suurjuhlissa kymmeniä vuosia.

- Vaikka varsinaista muistikuvaa Violan tapaamisesta henkilökohtaisesti minulla ei olekaan, oli hän vanhempieni - ja sitten myös minun - suurin esikuva, kertoi amerikansuomalaista hanuriperinnettä jatkava Vic Äijälä. Hänen konerttinsa lauantain lopuksi oli kunnianosoitus Lake Worthissakin kymmenen vuotta asuneelle Viola Turpeiselle. Etenkin esityksen ensimmäinen kappale Ellin Polkka toi mieleen ajat jolloin Suomi-päivistä ei vielä ollut tietoakaan paikkakunnan suomalaisten parissa.Vic Äijälä kunnioitti Viola Turpeisen muistoa soittamalla hänen tunnetuimpia sävellyksiiän.

- Tämä kappale lienee Violan suosituin ja tunnetuin, hanuristi evästi. Hiski Salomaan jälkeen suosituin amerikansuomalainen esiintyjä ja muusikko Viola Turpeinen eli vain 49-vuotiaaksi. Hän kuoli rintasyöpään  vuonna 1958.

Lake Worthin kunniakonsuli Peter Mäkilä ehti kaipailla paikalle myös kaupungin edustustoa, joka loisti poissaolollaan loppuun saakka. Tuntuu siltä kuin Lake Worthin kaupunki olisi unohtanut sen kansanryhmän, joka aikoinaan rakensi suurimman osan keskustan taloista. 

 

Katso torin tapahtumakuvat kuvagalleriasta.