Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 19, 2012

Päättäjäistilaisuus myytiin loppuun


Tanssilattia täyttyi heti ensimmäisten Poskivalssin sointujen kajahdettua ilmoille Suomi Talolla vietetyssä Suomi-päivien päättäjäistilaisuudessa.

Suomi-päivien päättäjäistilaisuus Lantanan Suomi Talolla oli loppuunmyyty. Ilman illallista ja tansseja ei silti jäänyt kukaan, sillä järjestäjät loihtivat kymmenkunta lisäpaikkaa juhlasaliin.

- Lämmin kiitos kaikille kun tulitte. Nämä Suomi-päivät ja tämä juhla ovat menestys. Nyt en haluakaan sanoa “hyvästi” vaan “näkemiin,  tervehti Suomi Talon puheenjohtaja Tapio Salin kolmesataapäistä yleisöä. Hän muistutti etteovät juhlat suinkaan pääty näihin kekkereihin vaan sunnuntaina on edessä vielä vilkas Tori-päivä.Sara Pajunen (viulu) ja Jonathan Rundman (kitara yms.) perustivat Kaivaman puolitoista vuotta sitten Minneapolisissa. Siitä lähtien duon keikkakalenteri on ollut täynnä, mikä todistaa suomalaisenkansanmusiikkiperinteen yhä olevan voimissaan.

Suomi Talon keittiön loihtimat kaalikääryleet perunamuusin ja porkkanasalaatin kanssa maistuivat kaikille. Salintäyteisen illastajien ei tarvinut pitkään odotella ruokaansa, sillä ahkerat Floridan karjalaiset suorastaan juoksivat pitkin lattiaa tarjottimiensa kanssa. Kun maittava ateria päättyi kakkuspeasialisti Irma Nurvalan tekemään erinomaiseen kermakakkuun ja kahviin, oltiin suomalaiskansalliseen tapaan valmiit tanssiin “haalin” luistavalla parketilla..

Ruokailun jälkeen yleisöä viihdytti minnesotalainen Kaivama-duo kolmella kansanmusiikkikappaleella, joista ensimmäinen oli legendaarisen amerikansuomalaisen hanuristin Viola Turpeisen kuuluisin sävellys “Ellin Polkka”.

Sara Pajusen ja Jonathan Rundmanin perustama Kaivama syntyi puolitoista vuotta sitten Minneapolisissa “vahingossa”, sillä muusikot törmäsivät toisiinsa joulukonserttia varten kerätyssä orkesterissa.

- Saralla on klassisen viulunsoiton tausta kun taas itse olin esittänyt lähinnä rokkimusiikkia. Tavatessamme toisemme tajusimme, että nämä musiikkisuunnat saataisivat hyvin täydentää toisiaan suomalaista kansanmusiikia esitettäessä, Jonathan Rundman kertoo. Muusikoilla on myös samanlainen kulttuuritausta: he ovat molemmat kotoisin Upper-Peninsulalta (MI), amerikansuomalaisten pienistä kaivoskapungeista, Jonathan Rundman Ishpemingistä ja Sara Pajunen Hibbingistä.Perusvarma tanssiyhtye Aikalisä tanssitti Floridan suomalaisia koko juhlaviikon.

- Ennenkuin olimme edes kunnolla tutustuneet toisiimme, meidät kutsuttiin seuraavana esiintymään Etelä-Dakotaan amerikansuomalaisten kesäjuhlaan. Yhtyeellä ei ollut nimeä, ja jotain oli keksittävä nopeasti. Harjoitellessamme yhteensoittoa tuli mieleen nimi Kaivama, joka viittaa paitsi esivanhempiemme elämään ja työhön Ylä-Michiganin kaivosalueella, myös perehtymistä ja uppoutumista suomalaiseen kansanmusiikkiin ja sen historiaan.

Kaivaman pelimannityyliin esittämät kansansävelmät ovat usein tuttuja kuulijoille, mutta oman mausteensa musiikkiin tuo duon oma esitystyyli. - Esitämme myös muita pohjoismaista kotoisin olevia sävelmi, mutta paljon myös omaa tuotantoamme joka on peräisin omasta kollektiivisesta musiikimenneisyydestämme, Rundman sanoo.

Illan tanssittajana oli Varsinais-Suomesta tuotettu orkesteri Aikalisä, jonka ensimmäiseksi soittama “Poskivalssi” täytti heti koko lattian.

 Katso Päättäjäistanssien kuvasatoa KuvaGalleriasta.