Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 17, 2013

Lepokoti täyttymässä, Sairaskodilla asukaspulaa


Amerikansuomalaisen Lepokodin johtaja Pirjo-Leena Koskinen (vas.) on tyytyväinen asukasmäärän kasvuun, Maija Toukolehdolla on puolestaan kova työ täyttää Sairaskodin vapaana olevat vuoteet.

Huolimatta Lantanan suomalaisen Lepokodin ympärillä käytävästä keskustelusta on kodin maine erinomainen amerikansuomalaisten piirissä.

- Vuosikausia tehty työ asukkaidemme hyväksi tuottaa yhä tulosta ja uusia asukkaita tulee taloon joka viikko. Pienet huoneemme ovat jo lähes täynnä, suuria kahdelle hengelle tarkoitettuja huoneita on vapaana vielä muutama, toteaa Lepokodin johtaja Pirjo-Leena Koskinen. Kodin 60 asukaspaikasta on nyt käytössä viitisenkymmentä. Lepokodista kiinnostuneiden jono on  pitkä ja parhaassa tapauksessa talo voisi tulla täyteen jo tämän kevään aikana.

-Henkilökuntamme tekee erinomaista työtä, mistä asukkaamme jaksavat kiittää joka päivä, Koskinen sanoo. Lepokoti avattiin muutama vuosi sitten kaikille kansallisuuksille. Amerikkalaisia asukkaita Lepokodissa on nyt kymmenkunta, mutta uudet ehdokkaat ovat perinteisiä suomalaissiirtolaisia.

- Yleensä meille tullaan paikkakunnalta, mutta nyt tuljoiden jukossa on myös pohjoisissa osavaltioissa asuvia, Lepokodin johtaja toteaa. Hän arvelee että hyvän maineen lisäksi lepokodin kiinnostusta lisää markkinatasoa selvästi edullisemmat vuokrahinnat. Pienen huoneen kuukausivuokra on $1.942 ja ison, kahdelle hengellä tarkoitetun huoneen vuokra $2.441.

Kolmasosa asukkaista katosi

Finnish-American Rest Home Inc:iin kuuluvalla Hoitokodilla (American-Finnish Nursing Home) ei sen sijaan mene yhtä hyvin. Puolen vuoden sisään asukkaista on kadonnut yksi kolmanosa.

- On yhä vaikeampi saada houkutelluksi uusia asukkaita hoitokotien välissä kilpailussa. Valtion toimet kannustavat tänä päivänä kansalaisia pysymään kotona mahdollisimman pitkään, mikä on omiaan kiristämään kilpailua, toteaa Hoitokodin markkinoinnista ja myynnistä vastaava sosiaalihoitaja Maija Toukolehto. 

Ei ole salaisuus, että 1970-luvulta peräisin olevat Hoitokodin tilat ovat aikansa eläneet eivätkä vastaa tämän päivän tarpeita. Hoitokoti kuuluu Medicaidin ja Medicaren piiriin, joten hoitokustannukset eivät jää asukkaan niskoille.

- Tässä tilanteessa asukkaat ja heidän omaisensa tutustuvat tietysti paikkakunnan kaikkiin hoitokoteihin ja valitsevat heitä eniten miellyttävän. Tässä kilpailussa emme enää pärjää, vaikka hoitomme onkin tunnetusti hyvää, Toukolehto sanoo. Tällä hetkellä 60-henkisessä Sairaskodissa on vain 40 asukasta.

- Tilannetta kuvannee parhaiten se, että Hoitokoti  toimii tänä päivänä ikäänkuin sairaalana ja Lepokoti puolestaan sairaskotina, Toukolehto kuvailee ikääntynyttä asukaskuntaa  ja tämän tarvitsemia palveluita.

Toimitusjohtajan paikka avoinna

Yleinen taloustilanne ja kiristynyt kilpailu ovat johtaneet Finnish-American Rest Home Inc:n vakavan talousongelman eteen. Kuinka turvata kannattavasti suomalaissiirtolaisten kultaiset vuodet yhtä hyvässä hoidossa kuin menneinä vuosikymmeninä?

- Me tarvitsemme selkeän liiketoimintasuunnitelman, jossa määritellään Lepokodin tehtävät , tavoitteet ja keinot niihin pääsemiseksi, sanoo hallituksen puheenjohtaja June Rantanen. Ensimmäisenä tehtävänä hänellä ja hallituksella on kuitenkin uuden toimitusjohtajan löytäminen paikkansa tammikuun lopulla jättävän John Morrisin tilalle. Pätevänä saneerajana ja yritysjohtajana alalla tunnettu Morris on konsulttitoimisto Riverwood Retirement Managementin palkkalistoilla. Morrisin toimesta yrityksen henkilökuntaa supistettiin ja palkkakustannuksissa päästiin merkittäviin säästöihin. Kaikkia FARH:n hallituksen jäseniä Riverwoodin toiminta ei kuitenkaan tyydyttänyt ja viime kesänä tehty kolmivuotinen konsultointisopimus sanottiin irti. 

Aikalisä tarpeen

FARH:n hallitus palkkasi viime kesänä myös toisen konsultointiyrityksen, rakentamiseen erikoistuneen Life Wellness-yhtiön kehittämään yrityksen faciliteetteja. Alkuperäisenä tavoitteena oli valvoa ja rakennuttaa alzheimers-asukkaille tilat sekä rakentaa hoitokoti uudelleen. Hämmästystä talon sisällä ja ulkopuolella on aiheuttanut se, että konsultointiyritys ryhtyikin remontoimaan Lepokotia uuteen uskoon. Alueen ympäristöä somistettiin kasvein, käytävät saivat uudet matot, huoneita uudistettiin ja yleisten tilojen kuten eteisaulan ja kodin suurimman kokoustilan, ns. Pokela-huoneen yleisilmettä muutettiin.

- Ehkä konsultointiyhtiö katsoi viime kesänä, että tappiolla toiminut Lepokoti tarvitsi kasvojen pesua päästäkseen voitolliseksi. Silloinhan vielä Hoitokotikin oli täynnä, Pirjo-Leena Koskinen arvelee. Konsulttiyhtiöltä jäi kuitenkin lukematta FARH:n historia, jonka mukaan lepokodin puoli ei koskaan ole ollut voitollinen. Sen tappiot on aina korvattu Hoitokodin tuomasta voitosta. Tällä tavoin on taattu, että suomalaissiirtolaiset ovat vuosikymmenten ajan pystyneet nauttimaan paikkakunnan edullisimman lepokodin palveluksista.

- Meidän on syytä ottaa nyt aikalisä ja katsoa, minkälaisiin uudistuksiin varamme riittävät tällä hetkellä. Ensimmäinen tehtävä on kuitenkin löytää uusi toimitusjohtaja, sillä ilman lisenssiä Sairaskoti ei voi toimia päivääkään, June Rantanen toteaa.

Mikko Koskinen

Lake Worth

Amerikan Uutiset