Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 22, 2023

Golfvirta vei Reijon pitkälle matkalleen


Läheisen kuolema satuttaa aina. Uuden elämän alkuun päässyt Heidi on surutyönsä tehnyt, Pentillä raskas prosessi on juuri alkanut.

Floridan rannikkoa myötäilevä syvänsininen golfvirta välkehtii kauniisti huhtikuisessa aamupäivän paisteessa. Leppeä tuuli keinuttaa venettä, jota rannalta ei paljain silmin enää näy. Taivaalla tuuli kuljettaa vain muutamaa pientä pilvenhattaraa. On hiljaista, vain pikkuruisten aaltojen liplattava  ääni kuuluu korviin niiden kohdatessa veneen reunan. Edes kalat eivät polski siellä täällä virran päällä ajelehtivan  meriheinän ympärillä.

 Siksi kai ei lokkejakaan näy. Hiljaisuuden rikkoo leskeksi jääneen Heidin kuiskaukselta kuulostava vieno ääni:

-No niin Reijo. Nyt sinulla on tilaa uida vapaasti vaikka minne. Hyvää matkaa, huokaisee leskeksi jäänyt Heidi ääni murtuen ja kyyneleensä virtaan pudottaen. Meidän kaikkien floridansuomalaisten tuntema ja rakas ystävä Reijo Seppänen on vihdoin päässyt meren syliin. Sinne minne hän aina toivoikin.

Muistamme hyvin aina aurinkoisen ja ystävällisen automekaanikon Reijo Seppäsen, joka vuosikaudet pyöritti Lake Worthin ja Lantanan rajalla sijauttua Finnmotors- autokorjaamoaan. Viimeisessä lehtihaastattelussaan Reijo kertoi olevansa ylpeä uudesta aluevaltauksestaan, sähköautojen korjauksesta. Hän oli juuri suorittanut kurssin markkinoille voimalla tulevista autojen sähkömoottoreista ja niiden korjaamisesta. Pitkään hän ei kuitenkaan ehtinyt aluevaltauksestaan nauttia, kun vakava tauti iski.Reijo uurna tehtiin kullanvärisestä metallista muistuttamaan hänen ammatistaan.

-Syöpä eteni vauhdilla ja Reijon kunto heikkeni nopeasti, Heidi muistelee vuonna 2016 menehtynyttä puolisoaan. Nuorena miehenä hän työskenteli Bahamalla Navy –tukikohdan voimalaitoksella ja pääsi tutustumaan muun muassa amerikkalaisiin sukellusveneisiin

-Reijo rakasti työtään ja nautti olostaan Bahaman saarilla. Hän kävi usein tukikohdan edustalla sijanneiden pienten saarten edustalla kalassa ja esitti tuolloin toivomuksen, että kun aika hänestä jättää, saisi tulla haudatuksi mereen Bahaman edustalle, Heidi Seppänen muistelee.

Tuskin Reijo kuitenkaan osasi odottaa menehtyvänsä vain 53 vuotiaana. Heidi kertoo olleensa kuin paniikissa ensimmäiset kaksi kuukautta puolisonsa poismenon jälkeen. Elämä muuttui jo Reijon sairauden aikana.  Kahden lapsen kanssa yksin jäänyt Heidi joutui muuttamaan vuokra-asuntoon. Perheen ylimääräiset kalusteet ja tavarat vietiin suureen varastoon. Reijon tuhkauurnan hän huolella talletti tärkeimpien tavaroiden laatikkoon. Kun muutto oli ohitse ja elämä tasaantui, hän havaitsi että Reijon uurnaa ei näkynyt missään. Oliko se sittenkin kadonnut muutosssa?

-Eihän ollut kadonnut vaan löysin sen vuosien jälkeen laatikosta, jonka muuttomiehet olivat laittaneet varaston perälle muiden tavaroiden alle, Heidi kertoo. Koska Reijo oli moottorimies tehtiin uurnakin vahvasta kultaiseksi maalatusta pellistä. Heidi toivo heräsi, että vihdoinkin hän pääsee toteuttamaan Reijon haaveen päästä uinumaan meren syliin.

Floridan talviset säät eivät kuitenkaan viime aikoina ole olleet veneilylle suosiollisia. Tuulet ovat viuhuneet ja laineet käyneet  korkeina. Kevään koittaessa löytyi kuitenkin tutun kautta kontakti veneenomistajaan. Innokkaana kalastajana tunnettu Pentti Virta suostui oitis kuljettamaan Heidin ja Reijon tuhkan golfvirralle.

Oliko tapahtuma ylhäältä määrätty, tuli mieleen kun seurasi kahden ennen toiselleen tuntemattoman ihmisen ensitapaamista. Toisen surutyö oli jo tehty, toisen vasta aluillana. Lämpimät halaukset ja kyyneleet olivat herkässä. Kävi ilmi että myös Pentti oli täysin yllättäen menettänyt Anita -puolisonsa muutama viikko sitten. Suomalaisgolfareiden ristimä ”Kala-Pena” on viettänyt viimeiset 15 talvea Palm Beachin edustalla kalastellen ja alueen kentillä golfaten. 53 vuotta kestänyt yhteiselo Anita –puolison kanssa katkesi  kuin veitsellä leikaten. Siksi hänen surutyönsä on vasta alussa ja tulevaisuus vielä hämärän peitossa.  Viestienvaihto toisen saman kohtalon ja pitkän surutyön tehneen ihmisen kanssa lohdutti, ja toi uskoa elämään.

-Reijo, nyt olet vapaa uimaan kohti pohjoista ja syntymämaatasi. Hyvää matkaa meidän saattamassa olleidenkin puolesta!

 

Teksti ja kuvat:

Mikko ja Pirjo-Leena Koskinen

Lake Worth Beach, FL

Kala-Pena Virta päätti myydä rakkaan veneensä ennen paluutaan Suomeen.